Ipari robotok

Itthon is bemutatkozott a legújabb csapatjátékos

Közel fél év telt el, hogy a FANUC bemutatta a világ legnagyobb teherbírású kollaboratív robotját. Azóta több felhasználó is kísérletezni kezdett az új technológiában rejlő lehetőségekkel, újabb és újabb applikációkba integrálva a CR-35iA robotot, legyen szó gyárak összeszerelő részlegeiről, gépbetöltésről vagy éppen palettázásról.

hirdetés

A kollaboratív robotok bevezetése nem ok nélkül jelentheti a legújabb forradalmat az automatizálás területén. Számos, eddig robotok által „érinthetetlen” terület nyílik meg a Fanuc újdonsága előtt, ahol közösen, együttműködve dolgozhat emberek környezetében, összetett feladatokon. A robot szinte minden esetben olyan feladatköröket vállal át emberi munkatársától, ahol nehéz tárgyakat, alkatrészeket kell mozgatni kényelmetlen, kevéssé ergonomikus környezetben, a lehető legnagyobb pontossággal. Alkalmazása csökkenti az összeszerelő munkások által nehéz, ismétlődő munkavégzés közben elszenvedett húzódásos sérülések számát, valamint növeli a minőséget és a termelékenységet a sorok között. A gépbetöltés és a palettázás esetében viszont a robot egyik legnagyobb előnye kerül előtérbe, mégpedig az, hogy nem igényel védőkerítést, és mégis biztonságosan dolgozhat emberek környezetében. Rengeteg értékes munkateret takarít meg az üzem számára, miközben emberi munkatársai biztonságban végezhetik a saját feladatukat.

Az új csapatjátékos akcióban (forrás: Fanuc)
Az új csapatjátékos akcióban (forrás: Fanuc)

Alig fél év kellett hozzá, hogy a japán vállalat világújdonsága Magyarországon is bemutatkozzon. A Fanuc InHouse Show keretében már a magyar érdeklődők is megtekinthették, „megnyomogathatták” a CR-35iA különleges borítását, az Automotive kiállításon pedig a Fanuc standján életre is kel a robot. A kiállítást a Fanuc és az Infocontrol Kft. által közösen szervezett biztonságtechnikai előadás is gazdagítja, amely a kollaboratív robotok biztonsági követelményeit és megoldásait dolgozza fel.

A biztonság áll a középpontban

Nem csoda, hogy a zöld robot kapcsán rengetegszer emlegetik a biztonságot, hiszen tervezésének legfőbb elvárása a Fanuc részéről a mindenekfelett álló biztonság volt, így a CR-35iA-t egy sor ezt segítő funkcióval látták el. Érzékelők detektálják, ha a robot nem várt akadályhoz ér, és az érintkezés után megszakítják a mozgását, hogy elkerülhető legyen a sérülésveszély, illetve ha a robot pályája során az emberi munkatársnak túlzott közelségébe jut, egy egyszerű mozdulattal arrébb lehet tolni a robotot, el az útból.

Számos alkalmazási terület a nem ergonomikus munkafolyamatokban
Számos alkalmazási terület a nem ergonomikus munkafolyamatokban

A tervezésnél minden lehetséges balesetforrást igyekeztek kiszűrni, így például a robot munkavégzése során sosem kerül 12 centiméternél közelebb egymáshoz két mozgó alkatrész (például a robot karja és teste), hogy elkerüljenek bármiféle szorulást. Hasonlóképp, a robot speciális puha borítása megakadályozza, hogy mozgás közben ruha vagy bármi más becsípődhessen a robotba. A borítás egyben egy esetleges találkozás erejének csökkentését is szolgálja.

Valószínűleg még nagy út áll az új generációs robot előtt, de a gyártó elkötelezett abban, hogy a 100 százalékban Fanuc-technológiával készült termékével forradalmasítsa a ma ismert robotizálást.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés