Megmunkálás

Lézer, a jelen technológiája

Az elmúlt években rengeteget lehet hallani a lézeres berendezésekről. Mára mindennapjaink részét képezik, az autógyártásban, a telekommunikációban, az orvosi eszközökben és a méréstechnikában egyaránt jelen vannak. De a technológia még rengeteg meglepetést tartogat számunkra. A lézeres fejlesztési irányokról beszélgettünk Petti Csabával, az Indupro Kft. tulajdonosával. 

hirdetés

Milyen fő fejlesztési trendek figyelhetők meg napjainkban a lézerek piacán?

Mint minden iparágban, a fejlesztések itt is az alkalmazások előtt járnak. Pár éve például a lézeres hegesztés terén történt a legtöbb előrelépés, amelynek hatására egyre nagyobb lett a kereslet a technológia iránt. A kutatások és a fejlesztések révén számos problémát sikerült kiküszöbölni, ezzel mostanra lehetővé vált a lézerek használata például alumínium, réz vagy akár különböző olvadáspontú fémek hegesztésénél.

Peti Csaba
Peti Csaba
Nagy áttörést jelent az anyagmegmunkálás terén az egyre rövidebb impulzusú lézerek használata is. A femtoszekundumos impulzusokkal jellemezhető lézerek alkalmasak mikrostrukturálásra és mikromegmunkálásra, precíziós furatok készítésére. Akár 1-2 mikron is megmunkálható ezeknek a segítségével. Úgy gondolom, hogy számos érdekes újításnak leszünk tanúi a következő években is a femtolézerek kapcsán.

Egy másik fejlesztés alatt álló technológia a lézeres fémnyomtatás, vagy másik nevén 3D-nyomtatás lézeres szinterezéssel. Ezt az eljárást a száloptikás sugárvezetésen alapuló fiberlézerek elterjedése és fejlődése lendítette előre. Habár itt még várnunk kell a nagy áttörésre, szerintem a technológia nagyon szép eredményekkel kecsegtet annak ellenére, hogy jelenleg még a gyártási idők hosszúsága miatt nagyon költséges. 

Milyen fő területeken vált standarddá mára a lézeres hegesztés?

A legfontosabb felhasználó ágazat természetesen az autóipar. A mérnökök rájöttek arra, hogy egy jól megtervezett és felépített lézeres hegesztési folyamat gyakorlatilag selejtmentesen működtethető. Ehhez egy varratelemző rendszer is szükséges, amely valós idejű elemzést készít különböző hullámhosszú fényspektrumok vizsgálatából, és el tudja dönteni, hogy az adott varrat beolvadási mélysége megfelelő-e, vagy hogy esetleg zárványok keletkeztek. Ezek a rendszerek együtt fejlődtek a hegesztési technológiával, hiszen az autóiparban minden szereplő a nulla selejt elvét követi.

A lézerforrások fejlődésével eljutottunk oda, hogy jóformán bármilyen hegesztési technológia kiváltható lézerrel, legfeljebb a termék kialakításán kell némileg változtatni. Mindenkinek érdemes megvizsgálnia a saját folyamatait, hiszen a lézeres hegesztésnél az alaki deformációk is jelentősen kisebbek, így a további utómunkálatok elhagyhatók.

Hogyan befolyásolja az elektromos autózás terjedése a lézeripart?

A hatás érezhetően nagyon pozitív. Korábban említettem az alumínium és a réz hegesztését: egy elektromos autóban mindkét alapanyag megtalálható. Az új lítiumion akkumulátorok gyártásánál például elengedhetetlen folyamat a lézersugaras hegesztés. Továbbá a lézeres technológiák elősegítik a súlycsökkentést a karosszéria gyártásánál is. Legyen szó nagy szilárdságú acélokról, alumíniumról vagy szénszál-erősítésű kompozitanyagról, mindegyik megmunkálható lézeres technológiákkal.

Zöld lézer réz hegesztésére
Zöld lézer réz hegesztésére

Hol helyezkedik el az Indupro Kft. a lézergyártók és autóipari óriások között?

Pontosan középen. Két nagy divízióra tudnám osztani a cégünket. Az egyik része az ipari bérgyártás, ahol próbáljuk a legkülönbözőbb lézeres ipari megoldásokat alkalmazni, hogy partnereink versenyképes árú és magas színvonalú szolgáltatáshoz jussanak. A másik divízió a fejlesztői részleg, hiszen a lézerek terén is az egyediség jelenti az irányt a költséghatékony gyártás felé. Legyen szó akár egy testre szabott optika vagy lézer kifejlesztéséről, az eszközeink megvannak a kivitelezéshez. Amíg egy lézergyártó egy terméket ad el a feladatra, mi a termékre fejlesztünk megoldást. Továbbá segítünk a lézeres technológiával rendelkező partnereink számára a folyamatok kiépítésében, a szerszámozásban és a parametrizálásban is.  

Miért pont az ipari lézerek területén képzelte el a társaság alapításakor a saját és a cége szakmai jövőjét?

Mindig is az iparban éreztem jól magam. Nem érheti az embert nagyobb szakmai siker, mint amikor egy mások által lehetetlennek vélt projektnek sikeresen a végére ér. A lézeres technológia pedig rengeteg régi kérdésre ad új választ, csak helyesen kell megfogalmazni a kérdést.

(forrás: Indupro/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés