Megmunkálás

Lemezmegmunkálási kisokos megrendelőknek

A lemezmegmunkálás meglehetősen összetett folyamat, számos szempont határozza meg a legyártott lemezalkatrész árát és minőségét. Az ezzel kapcsolatban gyakran elhangzó kérdésekre adott válaszokkal átláthatóbbá válhat a szolgáltatás, illetve megkönnyíthető a beszállító kiválasztása.

hirdetés

1. Milyen előfeltételei vannak az ajánlatadásnak? Ha a lemezalkatrészről rendelkezésre áll a megfelelő, méretezett műszaki rajz, valamint bizonyos információk (anyagvastagság, anyagminőség, felületi tulajdonságok, így karcmentes, fóliás, csiszolt, szálirány stb., illetve tűrés, méretarány, felületkezelés), elkészíthető az ajánlat egy esetleges gyárthatósági vizsgálat után.

2. Milyen alapanyagot érdemes használni? Számos lehetőség áll rendelkezésre a lemezalkatrész alapanyagaként. Választhatunk alumíniumot, ötvözött és ötvözetlen acélokat, tűzi- és elektrohorganyzott lemezeket, sárgarezet.

3. Van-e minimum rendelési mennyiség? Ez gyártónként változik, de általában létezik egy minimális rendelési mennyiség, amely fedezetet ad a gépek beállítási, valamint a rendelés feldolgozásának adminisztratív költségeire.

4. Létezik-e általánosan megadható szállítási határidő? Nincs két egyforma lemezalkatrész-megrendelés, éppen ezért nagyon nehéz megállapítani egy tipikus gyártási határidőt. Az alkatrészek formájukban, alapanyagaikban, vastagságukban, tűréseikben és még számos más aspektusból különböznek egymástól.

Kedvező választás a többféle lemezmegmunkálási szolgáltatást kínáló üzem (forrás: Melior Laser)
Kedvező választás a többféle lemezmegmunkálási szolgáltatást kínáló üzem (forrás: Melior Laser)

5. Milyen lemezmegmunkálási szolgáltatásokat nyújt egy lemezmegmunkáló üzem? A legyártandó lemezalkatrész összetettségétől függően szükség lehet lézervágásra, stancolásra, élhajlításra, hegesztésre. Észszerű olyan lemezmegmunkáló üzemet megbízni az alkatrész legyártásával, amely ezek közül a legtöbbet el tudja végezni.

6. Milyen egyéb feltételeket érdemes figyelembe venni a lemezmegmunkáló beszállító kiválasztásnál? A fejlett minőségirányítási és a magas szintű vállalatirányítási rendszer megléte fontos tényező, ugyanis lehetővé teszik a vállalat működéséhez kapcsolódó üzleti folyamatok támogatását, tervezését és adminisztrációját. Megkönnyítik a kapacitástervezést a lehető legrövidebb határidők vállalását eredményezve.

7. Milyen utómunkák lehetségesek egy lemezalkatrész előállításánál? A lemezalkatrész legyártásakor szükség lehet olyan utómunkákra, amelyek még komplexebbé teszik az alkatrészt, például kötőelemek beültetésére, süllyesztésre, menetfúrásra, felületkezelésre vagy akár összeszerelésre is.

A költségszerkezetet befolyásoló tényezők

Nem is hinnénk, hogy a lemezmegmunkálás költségét milyen sok tényező befolyásolja, amelyeket a többlépéses folyamat részletes vizsgálatakor deríthetünk fel. Például a mennyiség könnyen átlátható. Vannak azonban úgynevezett fix költségek – beállítási, átállási, programozási és szerszámköltségek –, amelyek függetlenek a rendelési mennyiségtől. Minél nagyobb darabszámból áll egy adott rendelés, annál kisebb e fix költség, amely a darabárra rárakódik. Megéri tehát nagyobb mennyiségben gondolkodni.

Változatos alkatrészek kombinált lézer-stanz berendezéssel
Változatos alkatrészek kombinált lézer-stanz berendezéssel
A dizájn is befolyásolja a költségszerkezet alakulását. Egy olyan lemezalkatrész legyártása, amely egyetlen stancbeütéssel és egyetlen hajlítással készül, sokkal kevesebbe kerül, mint amelynek az előállítása több bonyolult hajlítást tartalmaz.

Az alapanyag ára úgyszintén fontos tényező a költségkalkulációban. Ezért az acélpiac aktuális helyzete is, hiszen az acél világszintű keresletét és kínálatát meglehetősen nagy ingadozások jellemzik. Az acél túlkínálata az alapanyagárakat csökkentheti, túlkereslete pedig növelheti.

Végül számolnunk kell a minőségbiztosítás terén jelentkező vevői igényekkel. A lemezmegmunkáló üzemek alapértelmezésben egy minden termékre kiterjedő sztenderd minőségbiztosítási rendszert üzemeltetnek. Jelentkezhetnek azonban alkalmanként olyan vevői igények, amelyek túlmutatnak a sztenderden, például PPAP (Production Part Approval Process) alkalmazása, első minta jegyzőkönyvezése. Ezek szintén költségtényezők, amelyek megegyezés alapján beépülnek a darabárba, vagy külön elszámolás tárgyát képezik. A költségszerkezet megállapításakor a cél azonban mindig az, hogy a lemezmegmunkáló üzem a legmagasabb minőséget a legversenyképesebb áron tudja kínálni.

(forrás: Melior Laser/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés