Körfűrészlap, amely kiállta a próbát

Az AKE cégcsoport az alumínium és a műanyagok vágása jelentette igényes környezethez egy olyan speciális körfűrészlapot kínál, amelynek különleges tulajdonságai igazolják a Bombastic elnevezést.

hirdetés

A termék minőségi jellemzőinek egyértelműsítésére a gyártó egy összehasonlító tesztet végzett el, amellyel a felhasználók, illetve döntéshozók kezébe olyan világos kritériumokat helyezett, amelyek segítségével megbízható módon a számukra leggazdaságosabb döntést tudják meghozni.

Darabolás alumínium esetén

A Bombastic alumínium darabolására szánt termékvonalát speciálisan nem vastartalmú fémek vágására tervezték. Különösen az alumíniumprofilok darabolásánál mutatkoznak meg a fűrészlap erősségei azáltal, hogy az egyébként szokásos utómunkálat, a sorjázás elhagyható. A profilok esetén a vágások készrevágási minőségben valósulnak meg. A termék valamennyi alumíniumötvözethez alkalmazható még akkor is, ha az ötvözet eloxált; valamint színesfémek esetén is felhasználható 10 mm falvastagságig.

Vágási minták alumíniumprofilokon (forrás: AKE)
Vágási minták alumíniumprofilokon (forrás: AKE)

A D típusú Bombastic fűrészlapot speciálisan élezett trapéz-egyenes foggeometriával alakítják ki, amely biztosítja a sorjaszegény vágást és a munkadarabon való gyors áthaladást. Az optimális vágás a speciálisan élezett foggeometria és az ebből következő rezgésszegénység által jön létre, ami összességében háromszor-négyszer hosszabb életciklust ad a szerszámnak.

Összehasonlító vizsgálatok

Mi alapján ismerhetők fel a Bombastic minőségi jellemvonásai a vélhetően azonos módon specializált fűrészlapokkal összehasonlítva? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához az AKE – ugyanazon darabolási feladat, nevezetesen ablakprofil vágása során – egy másik gyártó fűrészlapjait vizsgálta meg, amelyeket éppúgy precíziós szerszámoknak szántak NE (nem vastartalmú) fémek minőségi készre vágásához.

Speciálisan élezett foggeometria
Speciálisan élezett foggeometria
Élezés Egy szokásos nagyítóval a fűrészek fogaira vetett pillantás mutatta meg az első eltéréseket. Az idegen termék fogainak oldalán barázdák láthatók, amelyeket a gyártási folyamat során az élezésnél alkalmazott túl nagy előtolás okoz. Ezáltal a gyártó időt takarít meg a gyártás során, ami hozzájárul a termék kedvezőbb árához. A kevésbé éles fog azonban rosszabb vágási minőséget eredményez, és a fűrészlap élettartama is lerövidül. A versenytárs alumínium vágásához kialakított fűrészlapja esetén a fogak élei már a felhasználást megelőzően is lekerekítettek voltak.

A Bombasticnál ilyen hibák nem lelhetők fel: fogainak élezése kis előtolás mellett nagyobb időráfordítással történik. A fogak tisztára vannak csiszolva, így a vásárló hosszú termékélettartammal és a legjobb vágási minőséggel számolhat.

A fizika A következő világos eltérés a fűrészlapok között a fizikai koncepcióban található. A versenytárs terméke 300 mm átmérőjű, és 60 foggal rendelkezik. Annak érdekében azonban, hogy az alumíniumprofil darabolásánál jó vágási minőséget érjünk el, több fogra van szükség. A Bombastic fűrészlap 96 fogú.

Élek vizsgálata nagyítóval Egy tipikus ablakprofilt vágtunk el mindkét gyártó fűrészlapjával. Az első szemrevételezés a versenytársnál kivehető sorjaképződést mutatott. A Bombastic ezzel ellentétben pontos és éles élet hagyott maga után. Amikor a vágási felületet ismét megnéztük nagyítóval, akkor azt állapítottuk meg, hogy a vágási felület a versenytárs estén nem volt olyan sima és egyenletes, mint a Bombastic fűrészlap esetén. A sorjaképződés az AKE terméknél nem lelhető fel.

Összegzés kedvező végeredménnyel

Azok a különleges tulajdonságok, amelyekkel az AKE a Bombastic fűrészlapot ellátta, a versenytárs termékénél hiányoznak. A hosszabb élettartammal, a nagyobb teljesítménnyel és a jobb vágási minőséggel a Bombastic kevesebb állásidőt, rövidebb utómunkálati időket és ezáltal magasabb hozamokat kínál – azaz valóban egy bombasztikusan jó fűrészlapról beszélünk, amelyet az érdeklődők a Mach-Tech szakkiállításon az A pavilon 302E számú standján megtekinthetnek.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés