Megmunkálás

Komplett maró és esztergáló központ világpremierje

A második generációs NTX 3000 szerszámgép alig több mint 16 négyzetméteren kombinálja a termelékenységet a kis helyigénnyel.

hirdetés

A második generációs NTX 2500 szeptemberi bemutatása után a széria új modelljét, a szintén második generációs NTX 3000-et mutatta be a DMG Mori a januári pfronteni házi kiállításon. A világpremierjét tartott NTX 3000-es 102 mm-es átmérőjű rúdanyagokat képes kezelni komplex megmunkálások során, akár 1194 Nm nyomaték leadása mellett. Az új modell fejlesztése során az előbbi verzió, a több mint ezer NTX 2000-es üzemeltetéséből nyert tapasztalatokat is figyelembe vették. A legújabb szerszámgép folyamatstabilitását tovább növelték, a nagy munkatér biztosítása mellett (675 mm-es x és ±150 mm-es y irányú mozgástartomány) a gép alapterülete mindössze 16,3 m². A szerszámgép egyik legfontosabb szerkezeti egysége a B tengellyel mozgatott, az öttengelyes megmunkálás igényeinek megfelelő Compactmaster motororsó. Az 1194 Nm nyomaték leadására képes, ellenorsóval opcionálisan kombinálható főorsó biztosítja a második generációs NTX 3000 teljesítményét, amely a legszigorúbb ipari követelményeket is kielégíti, legyen szó repülőgép- vagy autóipari, illetve orvostechnikai megrendelésekről.

A kis helyigényű NTX 3000-es jellemzője a folyamatstabilitás és a rugalmasság (forrás: DMG Mori)
A kis helyigényű NTX 3000-es jellemzője a folyamatstabilitás és a rugalmasság (forrás: DMG Mori)

Meghatározó trendek

Napjainkban a modern megmunkálások fókuszában az esztergáló-maró központok állnak. Ez határozta meg a DMG Mori legújabb szerszámgépe, a második generációs NTX 3000-es fejlesztését. A szerszámgép merevségét az öntöttvas gépváz és a hengergörgős lineáris vezetékek biztosítják. A főorsót és a golyósorsókat önálló hűtőegységgel látták el. Ez teszi lehetővé a hőtágulás okozta hibák minimalizálását öttengelyes megmunkálások során. 

A direkt hajtású B tengely alkalmazásával komplett, szimultán öttengelyes megmunkálások elvégzése is lehetséges
Szimultán öttengelyes megmunkálás
A következő fontos szerkezeti egysége a gépnek a B tengellyel forgatott, 350 mm hosszú Compactmaster maróorsó, amelynek helytakarékos kialakítása hozzájárul a gép nagy munkateréhez. Akárcsak az esztergáló-maró orsó, a második szerszámbefogó is képes y tengely menti elmozdulásra (±40 mm) hajtott szerszámmal. A szerszámgépet a DMG Mori által épített Toolstar szerszámtárral látták el 38 férőhelyes kivitelben, ez opcionálisan akár 114 férőhelyessé is bővíthető.

A második generációs NTX 3000-es két módon követi napjaink automatizálási trendjeit. Míg a munkatérbe integrált szerszámbemérő és törésfelügyeleti rendszer a megmunkálás hatékonyságát biztosítja, addig az opcionálisan kiépíthető automatizált rendszerek a munkadarabokat és szerszámokat mozgatják a felügyelet nélküli gyártás során.

Saját digitalizációs fejlesztésekkel

Vezérlői oldalról a második generációs NTX 3000-es a „digitalizáció útját” követi gyártójának digitalizációs fejlesztései alapján. Az esztergáló-maró megmunkálóközpont a legújabb Celos appalapú vezérlővel és 21"-os érintőképernyővel működik. Egyrészt a Celos biztosítja a munkafolyamatok rendszerezését, nyomon követését és a rendelési állományok számon tartását. Másrészt a különféle Celos appok, mint a Condition Analyzer és a Performance Monitor részletes betekintést nyújtanak a megmunkálási folyamatokba, illetve a szerszámgép állapotába a megmunkálás során, ami a folyamatos gyártásfejlesztés alapjait képezi. Továbbá a Celos rendelkezik minden szükséges IoT-interfésszel a vállalatirányítás hatékonyságának növelése céljából.  

Második generációs NTX 3000-es szerszámgéppel gyártott alkatrész: hengerfej az autóipar számára
Második generációs NTX 3000-es szerszámgéppel gyártott alkatrész: hengerfej az autóipar számára

A DMG Mori technológiai ciklusai az új, második generációs NTX 3000-es szerszámgéphez is elérhetők. Az Easy Tool Monitoring biztosítja a főorsó terhelésének és az előtoló mozgásoknak a felügyeletét. A tárolt technológiai ciklusok lehetővé teszik a gépkezelők számára a legnehezebb programozási feladatok gyors és egyszerű elvégzését, illetve a könnyű munkadarabra állást és szerszámbemérést a készülékezéssel együtt. Korábban ezen műveletek elvégzéséhez számos technológia esetében egyedi programokra, készülékekre volt szükség.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés