hirdetés

Robotizáció

Kobotok segítik az ember munkáját

Az ipari robotok széleskörű alkalmazása egyre elterjedtebb, aminek hátterében az automatizáció előnyeinek kiaknázása áll, javítva ezzel a vállalatok piaci pozícióját és versenyképességét. Rövid időn belül extrém növekedés várható az értékesített robotok piacán, amely a high-tech fejlesztéseket mindennapivá teszi. Az ehhez kapcsolódó legfontosabb robotipari trendeket vizsgálta az International Federation of Robotics (IFR) legutóbbi jelentése.

hirdetés

Egy ipari robot állandóan magas minőségű termékeket tud előállítani, nem fárad el, ezáltal akár 24/7 üzemben is végezheti munkáját, így tulajdonképpen a teljesítménye megegyezik három teljes munkaidőben foglalkoztatott emberével. Ebből adódóan a gyártás költségei csökkennek, amelyeket még jobban redukál a jobb anyaggazdálkodás is. Az állandó minőség kevesebb hibás terméket eredményez, tehát kevesebb lesz az elvesztegetett alapanyag.Ezek a nyilvánvaló előnyök, ugyanakkor több rejtett pozitívummal is jár az automatizáció. A legújabb fejlesztésű robotok kezelése és programozása nagyon egyszerű, bárki számára elsajátítható feladat. Míg a gyári munkások nagyrészt csak a saját feladatrészük elvégzésére vannak beosztva, betanításuk pedig időigényes, addig a robotok gyorsan átprogramozhatók, ezáltal rövid időn belül egy számukra teljesen új feladatot is hatékonyan elvégeznek. Emellett a robotok, ezen belül is az úgynevezett könnyű robotok sokkal kevesebb helyet foglalnak, így a vállalatok optimalizálni tudják helykihasználásukat is. Ezek az előnyök mind hozzájárulnak a termelési költségek csökkentéséhez, amely talán a robotok egyik legnagyobb erőssége. Mindezt több iparág is felismerte, ami a robotika gyors fejlődését hozta el.

Szimbiózis ember és robot között

Forrás: Universal Robots
Forrás: Universal Robots
A szorosabb humán-robot együttműködéshez mindkét fél az erősségeivel járul hozzá: a robotok gyorsasága és precíziója kombinálva az emberi kreativitással és intelligenciával az eddigi leghatékonyabb termelést teszi lehetővé. Az együttműködő robotok pontosan e célból jöttek létre, vagyis a humán munkaerő segítésére. Az emberi munka megkönnyítése mellett a veszélyt jelentő faktorok csökkentése is jelentős tényező. A „kobotok” képesek biztonságosan elvégezni a munkavédelmi szempontból kockázatos feladatokat is, ugyanakkor szenzoraiknak köszönhetően az emberekre semmilyen veszélyt nem jelentenek. Megjelenésük lehetővé tette, hogy a kis- és középvállalatok is automatizálják gyártásukat, kihasználhatják a robotok rugalmasságát és felhasználóbarát működésüket.

Az IFR legutóbbi jelentése szerint nagy előrelépés a két karral rendelkező kobotok megjelenése, amelyek teljesen új lehetőségeket teremtenek az automatizálás terén. A jövőben akár egyazon időben, ugyanazon a feladaton dolgozhat kéz a kézben ember és robot, teljes biztonságban. A két kar programozása is sok lehetőséget rejt, dolgozhatnak szinkronban egy feladaton, de két teljesen eltérő részfeladat egyidejű elvégzésére is alkalmasak. A fejlett robotok háromdimenziós térfelismerő rendszerüknek köszönhetően könnyen, szinte azonnal alkalmazkodnak az új munkaállomásokhoz.

A rövid élettartam is kifizetődő lehet

Az alacsony költségű, rövid élettartamú robotok tömeges alkalmazása szintén előtérbe kerülhet. Az elektronikai összeszerelő ipar részéről egyre nagyobb az igény ezekre az olcsón fenntartható, egyszerűbb szerelési feladatokra alkalmas robotokra. Természetesen nem helyettesíthetik a high-tech robotrendszereket, de kifejezetten alkalmasak okostelefonok, tabletek összeszerelésére. Az elmúlt években Koreában figyelhető meg az olcsó robotok nagyarányú elterjedése.

Automatizált okos gyárak

Szintén fontos mérföldkő lehet az úgynevezett okos gyár megvalósulása, amelynek egyik alapja a mobilis robotok elterjedése. Ezek legnagyobb erőssége, hogy önállóan tudnak mozogni a különböző munkaállomások között, támogatva ezzel a humán-robot együttműködést, végső soron pedig a gyártási folyamatok rugalmasabbá tételét. Emellett a szerszámgépek automatizálása lehetővé tenné, hogy egyetlen vezérlőegység által irányítva a robotok összehangoltan dolgozhassanak. Ebből kifolyólag az operátor által kiadott parancsokhoz a robotok egyedül alkalmazkodni tudnak, nem szükséges külön programozás.

A robotok kora az autóiparban

A járműipari tendenciák azt mutatják, hogy évről évre egyre több autót adnak el világszerte, és ezzel együtt nő az automatizáció az iparágban. Az IFR előrejelzése szerint ez a dinamikus fejlődés a jövőben még nagyobb méreteket ölt majd. Az autógyárak továbbra is folyamatosan növelik a kapacitásukat, egyre nagyobb verseny alakul ki a piaci részesedésért, egyaránt fontos a hagyományos piacok megtartása, de az új piacok kiaknázása is. Az ipari robotok új feladatkörökben történő alkalmazása megoldást jelenthet a munkaerőhiányra és a versenyképességet is növeli. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az autók gyártásához új, könnyebb anyagokat használnak, új eljárásokat vezetnek be, ezek pedig a robotok elterjedésére is hatással lehetnek. Eddig főleg a karosszériamunkák során alkalmaztak ipari robotokat, újabban azonban az összeszerelő folyamatokat is egyre gyakrabban automatizálják.

Együttműködő robotok gyártása a dán Universal Robotsnál
Együttműködő robotok gyártása a dán Universal Robotsnál

A demográfiai változások is hatással lehetnek az automatizálásra – helyettesíteni nem tudják az emberi munkaerőt, de támogatják, ezáltal részben pótolhatják a szakemberhiányt. A robotok előnyös tulajdonságainak köszönhetően pedig nő a termelés hatékonysága és minősége. Az autóipari szektor növekedése magával húzza a beszállítók fejlődését is, ezáltal ebben az ágazatban is fontos szerephez jut az automatizáció, derül ki az IFR kutatásából.

(forrás: Universal Robots/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés