Megmunkálás

Kis versenyautók mesteri alkatrészei készülnek

Az északkelet-olaszországi Udinéhez közeli Haas-ügyfél, a Modeltek sikeres szereplője a nemzetközi motorsport üzleti életének, és világszerte számos csapatnak és magánembernek szállít. Az a tény, hogy az általa gyártott autók és alkatrészek 1:5 méretarányban készülnek, egyáltalán nem teszi a cég sikereit kevésbé meggyőzővé.

hirdetés

Zeno Noacco, a Modeltek alapítója egy szakkiállításon találkozott először a Haas Super Mini Mill gépével. Elsősorban a gép egyszerűsége győzte meg: a vezérlést könnyű volt használni még egy olyan szakembernek is, akinek semmilyen tapasztalata nem volt a CNC-megmunkálás területén. Megvásárlása után néhány héttel már teljesen magabiztosan, a gép összes funkciójának és képességének ismeretében dolgozhatott vele.

A Modeltek 1:5 méretarányú, „profi” versenyautói, amelyeket Genius RC néven forgalmaznak, nagyjából 2000 euróba kerülnek. Ezek mindegyike a teljes méretű párjának precíz másolata, egyedi tervezésű és kivitelezésű differenciálművekkel, váltóművekkel, hidraulikus tárcsafékrendszerekkel, hajtótengelyekkel és felfüggesztéssel. Valamennyi alkatrészt szigorú és csak rá jellemző kritériumok – méret, tömeg, anyag stb. – alapján gyártanak, amelyeket a sportág irányító testülete, az EFRA fektetett le.

Hobbiból mestermunka

Mielőtt elindította volna vállalkozását, Zeno Noacco a barátaival azokkal a modellekkel versenyzett, amelyeket otthon, a szabadidejében épített. Ezek a modellek kivételesek voltak, és versenyzőtársai gyakran kérték meg arra, hogy gyártson alkatrészeket az ő autóikhoz. Apránként elkezdte az autók néhány egyszerűbb alkatrészét megváltoztatni és elkészíteni. Végül csaknem minden alkatrészt saját maga készített, nemcsak a saját autóihoz, de mások számára is.

A Modeltek munkatársai 1:5 méretarányú versenyautókat készítenek, balra az alapító (forrás: Haas)
A Modeltek munkatársai 1:5 méretarányú versenyautókat készítenek, balra az alapító (forrás: Haas)

A rendelések elkezdtek befutni. „Ez egy apró piaci szegmens – mondja –, így a gyártási mennyiségek nem nagyok, bár a világ minden tájára szállítunk. Manapság úgy négyszáz teljes autót adunk el egy évben: túraautómodelleket – a BMW, a Mercedes vagy az Alfa Romeo mintájára – és Forma–1-es modelleket egyaránt.”

Újabb gépek beszerzése

Mivel már korán ilyen pozitív tapasztalatokat szerzett a Haas Super Mini Mill géppel, az alapítónak nem kellett sokat gondolkoznia a következő CNC-gépei beszerzésén sem. „Vásároltunk egy Haas VF-2SS, egy VF-3SS és egy hagyományos VF-2 modellt – meséli. – Így már négy Haas gépünk volt, egy elkötelezett, teljeskörűen képzett gépkezelőnk, és nem volt szükségünk többé alvállalkozókra vagy másoktól beszerzett alkatrészekre a Japánból vásárolt motor és az üvegszálas kocsiszekrény kivételével.”

A műhely szomszédságában lévő összeszerelési területen található munkaasztalon számos váz látható különböző összeállítási állapotban, a gyártás különböző szakaszaiban. Az alkatrészek – amelyek között egy gyönyörűen lekicsinyített centrifugális kuplung is található – éppen úgy néznek ki, és hasonlóan is működnek, mint a valós méretű versenyautók esetében.

„Pontosan ugyanúgy, mint amikor a mérnökök egy teljes méretű járművet terveznek, mi is a matematikai alapoknál kezdünk hozzá egy projekthez – mondja Zeno Noacco. – Egy új, önzáró differenciálmű esetén például meghatározzuk a motor által generált erőhatásokat, az autótól elvárt kimeneti teljesítményt és nyomatékot, majd ezeknek az adatoknak a használatával állítjuk elő az alkatrészeket a megfelelő súllyal, méretekkel stb.”

Apró és nagyobb alkatrészek

Egyedi tervezésű és kivitelezésű alkatrészeket építenek
Egyedi tervezésű és kivitelezésű alkatrészeket építenek
Az alkatrészek végleges prototípusait CAD-rendszeren tervezik meg, majd ezeket Haas gépeken munkálják meg. Ez egy aprólékos folyamat, a végeredmény pedig, ha a számok helyesek, olyan acélból, titánból és alumíniumból készült alkotások, amelyek közül sok ékszerhez hasonlatos, és olyan precíz kimunkálású, mint a karórák alkatrészei.

„Számos olyan apró alkatrészt készítünk, amelyet általában a Super Mini Mill gépen munkálunk meg – teszi hozzá a szakember. – Akadnak azonban olyan alkatrészeink is, mint az alváz: az a lemez, amelyre minden egyebet felszerelünk. Ez utóbbi 700 mm hosszú, ezért van szükségünk a VF-3 gépre.

Valójában a számunkra legmegfelelőbb méretű Haas gépek a VF-2SS és a VF-3SS modellek, mivel ezek nagy szabad munkaterületet biztosítanak, valamint rugalmasan készíthetünk velük nagyobb vagy kisebb alkatrészeket is. A gyártási tételek jellemzően kétszáz darab körül alakulnak, ezt kevesebb mint nyolc óra alatt le tudjuk gyártani.” Ha az alkatrészek prototípusait már beépítették a kész járműbe, kezdetét veszi a tesztelési munkafázis.

Finomhangolás a tökéletességig

„Öt működő modellt építünk a versenycsapat számára – mondja Zeno Noacco. – Egy évig finomítjuk az új autót, a finomhangolást pedig addig folytatjuk, amíg az eredménnyel elégedettek nem leszünk, és a lehető legközelebb kerülünk a tízkilós alsó súlyhatárhoz.”

A nagy méretarányú modellekkel történő versenyzés több tekintetben is nagyon hasonlít az igazi versenyekre. „Amellett, hogy autókat és alkatrészeket biztosítunk az ügyfeleink számára, versenyistállóval is rendelkezünk: ez a Genius Racing – árulja el Zeno Noacco. – A szomszédban felépítettünk egy kétmillió eurós, telemetriával felszerelt versenypályát is. Beutazzuk Európát és a világ minden táját; az autóipari vállalatok körében sok követőnk akad. Nagy lehetőségeket látunk – most, hogy már kidolgoztunk néhány jól működő tervezési és megmunkálási módszert – az olasz légierővel való együttműködésben is.”

(forrás: Haas CNC/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés