Komplex lemezmegmunkálás

Kifogástalan termék minőségi alapanyagból

Egy lemezmegmunkálással foglalkozó cégnél az alapanyag-választás döntő fontosságú lehet. Bár a rozsdamentes acél alapköltsége magasabb a szénacélénál, használati tulajdonságai miatt a Meliornál is a legjobb ár-érték arányú választásnak tartják.

hirdetés

minőségi lemezmegmunkálás legalább olyan precizitást igényel, amilyen alapossággal és tudatossággal lépésről lépésre fejlődik a biatorbágyi ipari parkban a Melior Laser Kft.  A cég az elmúlt években nemcsak a szakmai fejlődésére fektetett nagy súlyt, hanem a partnerkörének kiterjesztésére is, a hazai partnerkapcsolatokon túl az export bővítésére. Fő tevékenysége a lemezmegmunkálás, így számos alapanyaggal dolgozik: szénacéllal, alumíniummal, tűzihorganyzott lemezekkel. De a fejlesztés iránya ma a rozsdamentes termékek gyártásának korszerűsítése.

A Melior Laser Kft. lemezmegmunkáló csarnoka (forrás: Melior Laser)
A Melior Laser Kft. lemezmegmunkáló csarnoka (forrás: Melior Laser)

A rozsdamentes acél alapanyagként megfelel a legszigorúbb követelményeknek is, jóllehet feldolgozása nagy odafigyelést és szakmai tapasztalatot igényel. Története 1821-re nyúlik vissza, amikor a francia Pierre Berthier felismerte a vas-króm ötvözet savállóságának előnyét, és javasolta először konyhai használatát. Mivel a 19. századi fémfeldolgozás nem volt képes az alacsony széntartalmat és a magas krómtartalmat biztosítani, ezért az elkészült darabok túlságosan törékenynek bizonyultak. A mindennapi felhasználáshoz csak a következő század hozta el a megoldást, miután az 1890-es évek végén Németországban Hans Goldschmidt kidolgozta a szénmentes króm előállítási módját. A 21. század elejére eljutottunk addig, hogy a rozsdamentes acélok használata ugyan még mindig kisebb arányú, mint a szénacéloké, de folyamatos növekedést mutat.

A precizitás elengedhetetlen

Egy lemezmegmunkálással foglalkozó cégnél az alapanyag-választás döntő fontosságú lehet. Bár a rozsdamentes acél alapköltsége magasabb a szénacélénál, használati tulajdonságai miatt a Meliornál is a legjobb ár-érték arányú választásnak tartják. Az esztétikus megjelenésen túl az anyag legfőbb előnye a könnyű megmunkálhatóság, a korrózióállóság, a tűz- és hőállóság, a tisztíthatóság, az ütésállóság és a karbantarthatóság. Ebben az iparágban is igaz, hogy a minőségi alapanyag és a kifogástalan végtermék szoros kapcsolatban áll. Az alapanyag könnyű feldolgozhatósága számos lemezmegmunkálási folyamatban fontos szerepet játszik: a jól vághatóság, hegeszthetőség, lemezhajlítás vagy stancolás mind a kifogástalan minőségű végtermék létrehozását szolgálják.

Lemezház rozsdamentes acélból
Lemezház rozsdamentes acélból
A piacnak a minőségi anyagok irányába történő elmozdulását jelzi, hogy a Melior Laser Kft. megrendeléseiben az elmúlt években egyre nagyobb arányt tettek ki a rozsdamentes acélból készült lemezalkatrészek. Ám ezeknél a gyártási folyamatban felmerülő kisebb hibák is olyan esztétikai problémákat okoznak, amelyek például az élelmiszeriparban vagy az orvosiműszer-iparban alkalmatlanná teszik a végterméket a felhasználásra. Ezért a rozsdamentes anyag használata különös odafigyelést igényel: attól kezdve, hogy a hajlítási nyomok ne legyenek láthatók, a varratok és környékük tiszta és elszíneződésmentes legyen, a hegesztésnek ne maradjon látható nyoma, egészen addig, hogy a menetfúrások, süllyesztések nem lehetnek karcosak. Ezek a Meliornál is fontos szempontok, így egyes megoldásokat következetesen és nagy odafigyeléssel alkalmaznak a hibák kiküszöbölésére. A hegesztési és hajlítási nyomok, a gyártásközi karcok és a vágáskor keletkező felfröccsenés eltüntetését csiszolással végzik. A furatok menetelése és süllyesztése során pedig a furatra és a környezetére védőfóliát ragasztanak a forgácsolás megkezdése előtt, míg a hegesztési varratokat mechanikus csiszolással, pácolással tartják tisztán. Az ívelt, alakos felületeknél vagy a hegesztett burkolatoknál a lemezmegmunkáló üzemben egy Kuhlmeyer ZBS kétszalagos csiszológép segíti a hibátlan munkavégzést.

A minőség nyomában: számok, fejlődés

A Melior Laser Kft. fejlődése összehangban van azon iparágak számának növekedésével, ahonnan az új megrendelői kikerülnek. Ez elsősorban az automatizálás, az anyagmozgatás és gépgyártás területét érinti, de szoros kapcsolatot tartanak fenn a hagyományos autóipari és élelmiszeripari partnereikkel is. Az üzleti döntések helyességét és a megrendelői bizalom növekedését ez elmúlt évek árbevételi növekménye is alátámasztotta, amely 2015–2016 között az előzetes adatok szerint 11 százalék volt.

Elektronikus mérőeszközzel ellenőrzik a lemeztermék méreteit
Elektronikus mérőeszközzel ellenőrzik a lemeztermék méreteit

Az elmúlt évek előrelépéseinek sarokpontjává az idei 900 000 eurós fejlesztése vált, amelynek során a gyártáskomplexitás növelésére 900 m2-rel gyarapodik a csarnok alapterülete, és a raktárrendszer átalakítása, valamint további technológiai fejlesztések is zajlanak. Ezek keretében a már említett Kuhlmeyer szalagcsiszológép, egy NCT CNC-megmunkálóközpont és egy Schilling elektrolitos nyomtatógép állt munkába, míg az év második felében egy Trumpf stancológép beszerzése valósul majd meg. A pontos tervezésnek és lebonyolításnak köszönhetően a beruházás 4 hónapja alatt a termelés zavartalanul folyhat. Így a kibővített gyárban a cél a meglévő szaktudás kamatoztatása, a magas színvonalú minőségirányítással kis szériás, de nagy értékű rozsdamentes alkatrészek és alkatrészegységek gyártása, ami jó alternatívát jelenthet az olcsó tömegcikkek gyártása mellett. Az új lehetőségek felkutatásához pedig a komoly know-how megléte jelenti a jövő alapját a Meliornál. A cég stratégiájának kulcsa tehát a latin nyelvből vett nevéhez méltó: minél különbbé válni.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés