Megmunkálás

Két termék, profitábilisabb vállalati működés

A termelés hatékonyságának egyik fokmérője az egy főre jutó termelékenység. A mai trendek abba az irányba mutatnak, hogy az egyre erősödő munkaerőhiány miatt a termelékenység fenntartása és fokozása érdekében az emberi munkát helyettesíteni vagy segíteni kell a gépek, robotok termelésbe iktatásával.

hirdetés

Cikkünkben két olyan terméket mutatunk be, amelyek kiválóan tudják támogatni a termelést, helyettesíteni vagy segíteni az emberi tényezőt. Az első a német gépgyártás egyik csúcsterméke, a Klaeger Pharos kétoszlopos fűrészgépe. A németországi székhelyű Klaeger családi vállalkozásként indult 85 évvel ezelőtt, és azóta vezető szerepet tölt be a minőségi fűrészgépgyártás területén. A vállalat több termékcsaládot is gyárt, de a legkiemelkedőbbek a Pharos-sorozatba tartozó fűrészgépek. A gépek nemcsak nagyfokú precizitásukról és megbízhatóságukról ismertek, hanem arról is, hogy megfelelő felhasználási feltételek mellett a legmagasabb német minőséget tudják nyújtani. A minden pontban kifinomult és tökéletesre fejlesztett konstrukció azt eredményezi, hogy 0,1 mm-es vágási toleranciával képesek üzemelni. A kétoszlopos kialakításnak köszönhetően rendkívül stabil a fűrészszalag megvezetése, ami akár precíziós darabolást is lehetővé tesz.

A darabolási technika csodája

Hogy miben segíti a megmunkálógép a termelést, és enyhíti a munkaerőhiányból adódó problémákat? Az automatizált daraboló- és anyagtovábbító rendszernek köszönhetően a felhasználónak csak arról kell gondoskodnia, hogy mindig álljon rendelkezésre kellő mennyiségű alapanyag. A gépet egy 1000 mm-es integrált görgősorral szerelték fel, amely segíti az anyag mozgatását. A görgősor egyedi igények alapján tovább bővíthető. A munka, amelyet eddig 2-3 ember végzett, most akár egyfősre is átalakítható. A felszabadult emberi erőforrások pedig átcsoportosíthatók más, magasabb fokú emberi tényezőt igénylő területekre.

Klaeger Pharos 220 típusú fűrészgép
Klaeger Pharos 220 típusú fűrészgép

A fűrészgép nagyfokú precizitása mellett kiemelkedő sebességével is felhívja magára a figyelmet. 15–100 méter/perces vágási sebességre képes az anyag és a beállítási mód függvényében. A darabolás előtolása automata üzemeltetésben 600 mm löketenként.

Az automatizált fűrészgép a Klaeger által kifejlesztett K-Tronic vezérléssel programozható, amely egyszerű, könnyen elsajátítható, és kényelmes irányítást tesz lehetővé. A saját gyártású vezérlés egyik legfőbb előnye, hogy rendkívül felhasználóbarát, ergonomikus és világos kezelőfelületet kínál. Minden alapfunkció közvetlenül elérhető a vezérlőpanelről.

A Pharos-termékcsaládba két megmunkálógép tartozik, a kisebb Pharos220-as és a nagyobb teljesítményű Pharos300.

A termelésbe integrálható szerszámbeállító

A Klaeger megmunkálógépe folyamatosan azt bizonyítja, hogy van helye a termelésben, és jelentősen hozzá tud járulni a hatékonyság növeléséhez. Hatékonyságot azonban nemcsak megmunkálógépekkel tudunk növelni. A pontosan bemért szerszámok, az optimalizált gépmunkaidő és a hosszabb eszközélettartam akár 15 százalékos termelékenységnövekedést is eredményezhet. A tökéletesen bemért forgácsolószerszám „jó barátja” a megmunkálóközpontoknak és gépeknek. Általa jelentősen javul a gépmunkaidő, és egy adott szerszámmal is hosszabb ideig tudunk megfelelő minőségben dolgozni.

Az Atorn szerszámbemérője kiválóan alkalmas a feladatra. Intuitív használatot tesz lehetővé mindamellett, hogy a felhasználó időt és energiát takarít meg. A mérőműszer teljesen integrálható a termelés folyamatába, mivel könnyen elhelyezhető megmunkáló- és vizsgálóközpontokba vagy mérőtermekbe, de akár közvetlenül a CNC-gép mellé is felépíthető.

Atorn szerszámbeállító opcionálisan rendelhető asztallal (forrás: Hahn+Kolb)
Atorn szerszámbeállító opcionálisan rendelhető asztallal (forrás: Hahn+Kolb)

Az eszköz mobilitása lehetővé teszi a gyártás folyamatosságát és hatékonyságának növelését. A Klaeger termékcsaládhoz hasonlóan az Atorn szerszámbemérőjével is különböző kivitelekben lehet találkozni. A család legkisebb tagja az Atorn ImageController 1-es, amely nagyobb társaihoz hasonlóan a helyes beállítások mellett a következő előnyöket garantálja: » termelési minőség javulása » optimális gépmunkaidő » kiegyensúlyozott szerszámélkörfutás » nincs selejt » hosszabb szerszámélettartam » közvetlenül a termelésbe illeszthető.

Az IC1-es család egy 13,3 hüvelykes, színes érintőképernyővel rendelkezik, amelyen az operátor könnyen és intuitív módon ki tudja választani a munkavégzéshez szükséges funkciókat, exportálni a mérési adatokat, vagy kinyomtatni azokat. Az integrált LED-es megvilágítással körülvett kamerák 20-szoros vágóélnagyításra képesek a még pontosabb minőség-ellenőrzés végett. A szerszámbemérőt a legfontosabb mérési feladatokra képes szoftverrel látták el, amely az érintőképernyő segítségével még könnyebben kezelhető. Az egyik ilyen kiemelkedő funkció a szoftverben a szerszám maximális kontúrjának meghatározása és mérése. Továbbá lehetőség kínálkozik a szerszám hosszát, átmérőjét, sugarát és két vágóélszögét bemérni. A kapott értékeket a digitális tárolás mellett papíralapú formában is ki tudja menteni a felhasználó a géphez csatlakoztatott etikettnyomtató segítségével.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés