Műszaki diagnosztika

Kérdések és válaszok szakítóvizsgálati problémákra

Egy nemrégiben kiküldött szakítóvizsgálati kérdőívben a szakítógéppel már rendelkező válaszadóktól többek között azt is megkérdezték, hogy munkájuk során találkoztak-e olyan feladattal, amelyet a jelenlegi szakítógépükkel nem tudtak megoldani. Érdekes visszajelzések, problémafelvetések érkeztek, amelyeket szakemberek összegyűjtöttek, és az alábbiakban reagálnak rájuk.

hirdetés

►Olyan méretű a próbatest, amilyet nem tudtak vizsgálni Érdekes, hogy ezt a problémát jelölte meg a legtöbb válaszadó, pedig lehetséges, hogy ennek a megoldása igényli a legkisebb befektetést. A probléma elhárításához feltétlenül szükség van a használt szakítógép, illetve a befogó típusára.

Megoldás A befogópofák minden esetben cserélhetők, így annak a lehetőségét kell csupán megvizsgálni, hogy milyen forrásból érhetők el megfelelő befogópofák. Gyártatni kell? Vagy rendelhető? Ha igen, melyik beszállítótól? Ha a meglévő befogórendszer semmiképp sem tehető kompatibilissé a vizsgálandó próbatesttel annak túl nagy vagy túl kicsi mérete miatt, akkor ajánlható egy új, specifikus befogótest, annak felszerelési adaptereivel együtt.

► Nyúlásmérés Több olyan cég válaszát is regisztrálták, amelyeknél a nyúlásmérés jelenleg megoldatlan annak ellenére, hogy rendelkeznek szakítógéppel. A próbatesten történő nyúlásmérés az aktuális szabványok szerint szükséges a folyáshatárok pontos meghatározásához.

Megoldás Egy klasszikus, régi típusú szakítógépen a nyúlásmérés megoldása komplex feladat. Ehhez egy extenzométeren kívül szükség van jelfeldolgozó elektronikára, valamint elektronikus erőregisztrálásra és adatfeldolgozó szoftverre, mivel a számításhoz szükséges diagramot erő-nyúlás koordinátarendszerben kell fölvenni. Modern, már szoftveres vezérlésű szakítógépek esetén típusspecifikus nyúlásmérőt lehet alkalmazni.

Szakítóvizsgálat videós nyúlásmérővel (forrás: Grimas)
Szakítóvizsgálat videós nyúlásmérővel (forrás: Grimas)

► Hajlítóvizsgálat A hajlítóvizsgálat is megoldatlan feladatként jelentkezhet, ha a szakítógép beszerzésekor még nem merült fel erre igény.

Megoldás A probléma azonban könnyen áthidalható. Hajlítóvizsgálathoz alkalmas készülékek sikeresen felszerelhetők utólag is a szakítógépekre. Az alkalmas hajlítófeltétet is a próbatest méreteitől és a vizsgálat előírásaitól függően szükséges kiválasztani. Általában három ponton, de esetenként négy ponton történő vizsgálati igény fordulhat elő különböző rádiuszú támasztó- és nyomóhengereken. Mindkét igényre létezik megfelelő megoldás.

► Szalag/huzal befogása A tapasztalatok és a visszajelzések alapján több üzemben előfordul, hogy vékony, huzalszerű mintán szükséges szakítóvizsgálatot végezni, de csak nagy nehézségek árán sikerül, mivel hagyományos, lapos próbatestekhez való befogó áll csak rendelkezésre. Ezek a befogók nem alkalmasak a huzalok szakítására, mert a vékony próbatest a legtöbb esetben kicsúszik a pofák közül. Ha pedig esetleg nem csúszik ki, akkor pedig nagy eséllyel a befogás tövénél szakad el, ami szintén nem megfelelő eredményekhez vezet.

Megoldás Rendelkezésre állnak speciális készülékek huzalok vagy vékony, szalagszerű próbadarabok vizsgálatára, amelyeken mindig van egy dob is, amelyre a mintát fel lehet tekerni.

Szakítóvizsgálat lemez próbatesten
Szakítóvizsgálat lemez próbatesten

► Szivacsok és matracok vizsgálata Főként bútorgyártó cégeknél felmerülő probléma a szivacsok és a matracok szabvány szerinti vizsgálata. A szivacsokat általában nyomó igénybevétellel szemben szükséges vizsgálni, a matracokon élettartam-, illetve fárasztóvizsgálatok alkalmazhatók. Nyomóvizsgálathoz az előírásnak megfelelő kialakítású nyomólapokat kell alkalmazni. Speciális esetben ezek lehetnek síktól eltérő, különböző domborulatokkal ellátott felületek is.

Megoldás A vizsgálatok megfelelő elvégzéséhez, a kiegészítő eszközök megválasztásához pontosan ismerni kell az előírásokat, a vizsgálati szabványokat. Ezek ismeretében minden előforduló vizsgálati igény kielégíthető.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés