Negyed évszázad az autóiparban

Képzés és fejlesztés a gyártásban

Egy forgácsolóműhelyből néhány évtized alatt globális nagyvállalat fejlődhet, ami nem csak a gazdaságot, az ipart pörgeti, de a helyiek életminőségére, szaktudására, pályaorientációjára is hatással van. Az Eckerle Magyarország gyárlátogatásán jártunk. 

hirdetés

Egy 1968-ban alapított kis német cég vezetője, Gerhard Eckerle személyes indíttatásból a kilencvenes évek elején úgy döntött, hogy a Baden–Württemberg tartományban található Bühlből Magyarországra helyezi át a szénkefetartó gyártást és innentől kezdve a magyarországi fejlesztés a globális Eckerle Grouppe-val párhuzamosan történt. Mára a kis családi vállalkozásból a világon öt országban jelenlévő cég lett, négyezer dolgozót foglalkoztat – ennek mintegy egyharmadát Magyarországon –, termelési kapacitása pedig meghaladja az évi 120 millió darabot. Automatizálási egységük a termelési hatékonyság fokozása érdekében a legkülönbözőbb megoldásokat fejleszti ki: kompetenciaterületeik közé tartozik a komplex műanyag alkatrészek előállítása és a CNC-megmunkálás is.

A kiskőrösi üzem (forrás: Eckerle)
A kiskőrösi üzem (forrás: Eckerle)

Láthatatlan népszerűség

Bejártuk Dél-Magyarország Eckerle gyártó egységeit, hogy megismerjük egy családi vállalkozásból kinőtt multinacionális vállalat konstruktív jelenlétét a települések és az ott dolgozók életére. Német, kelet-európai, ázsiai és észak-amerikai termelőüzemei világviszonylatban is jelentőssé teszik az Eckerle-csoportot. Fő kompetenciaterületei közé tartozik a villanymotorszénkefe-rendszerek összeszerelése – ha egy motorizált tárgyat használunk, abban nagy valószínűséggel Eckerle szénkefe tartó van. Ha porszívózunk, fúrunk, robotgéppel tésztát dagasztunk, lombfűrésszel sövényt nyírunk, gondoljunk arra, hogy hazánkban gyártott kis alkatrészek funkcionalitása teszi ezt lehetővé.

A minden nap kézbe vett tárgyaktól kezdve a soha nem látott alkatrészekig széles palettát gyárt az Eckerle Magyarország, ami 2016-ban a következő településeken van jelen: Zalaegerszeg, Kiskőrös, Császártöltés és Bóly. A dél-magyarországi egységeket bemutató gyárlátogatás során nem csupán a munkafolyamatokba, a dolgozók mindennapjaiba kaphattunk betekintést, de láthattuk, hogy a mindenki által ismert zöld fúrógépek háromkomponensű műanyagburkolata milyen folyamat útján készül el, vagy épp a minden nap használt botmixer hogyan ölt formát a fröccsöntőben. A vállalat a Bosch Rexroth Kft-nek rendszerintegrátora és kereskedelmi partnere.  

Széleskörű alkalmazás

2000-től a cég a műanyag technológiában és a stancolt alkatrészek gyártásában is igyekezett kiemelt minőséget előállítani, így 2006-ban az Eckerle társas vállalkozásaként vegyesvállalat formájában megalakították az AE Palast Kft.-t Császártöltésen, nem messze a kiskőrösi üzemtől. 2008-ban az Eckerle Magyarország szétválasztotta Automotive és Industrie területeit, ezzel külön üzletágakkal képviselve a szériagyártási, a termék- és folyamatfejlesztési, valamint a műanyag-technológiai tevékenységeit. A kiskőrösi és császártöltési üzem mellett ma már Bólyon és Zalaegerszegen is találhatóak üzemegységek, amelyek az egyedi megrendelésektől a szériagyártásig teljes körű logisztikával vállalják a vállalat termékeinek kezelését.

Az Eckerle Automotive részlege évente közel 500 millió alkatrészt dolgoz fel. Felhasználásuk széleskörű, az autónk tucatnyi részében találkozhatnánk az általuk összeszerelt részegységekkel: az ablakemelőben, az ablaktörlőben, a vízpumpában vagy épp a klímaszabályozóban, ülésállítóban.

300 munkavállaló felvétele várható

Hubina Péter, európai automatizálási vezető
Hubina Péter, európai automatizálási vezető
Magyarországon összesen 1200 főt foglalkoztat az Eckerle, de ahogy Hubina Péter, a cégcsoport európai automatizálási vezetője elmondta: "a 2016-ban tervezett húsz százalékos forgalomnövekedést tizenöt százalékos hazai létszámnöveléssel tervezzük elérni. Ez megközelítőleg háromszáz munkavállaló felvételét jelenti a következő két évben, amelynek egy részét a duális szakképzésben részt vevő gyakornokokkal fogjuk feltölteni.”

Az Eckerle a hazánkban jelenleg uralkodó szakemberhiányt a duális képzésben való aktív és hosszú távú együttműködéssel kívánja orvosolni, ezért 2015 novemberétől duális szakképzési lehetőségét is kialakította a vállalat, a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Karának hallgatói számára. A mérnökök oktatásának támogatásával leendő munkavállalóinak képzését erősíti a cég, mivel folyamatos telephelyfejlesztéseinek köszönhetően várhatóan több és nagyobb gyakorlati tapasztalatú dolgozóra lesz szüksége a térségben. Éppen ezért nem csak többéves tapasztalattal rendelkező mérnökökre számít, hanem pályakezdőket is alkalmaz. A szakdolgozati témákon és a gyakorlati hely biztosításán túl a frissdiplomásoknak rendszeresen hirdetnek felvételt. Hubina Péter kiemelte, hogy a gyakorlati képzés során igyekeznek olyan tudást átadni a tanulóknak, amellyel kézzelfoghatóbbá, életszerűbbé válik a szakmájuk.

Az Eckerle országszerte egyre nagyobb figyelmet fordít a képzésre, ami érthető, hiszen jelenleg is tucatnyi nyitott álláslehetőség várja a területen elhelyezkedni vágyókat. 

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés