Biztonságos energialáncok

Kedvező árú kábelvezetés robotokon

Az energialáncokhoz használható, új visszahúzó rendszer révén a korszerű gyárakban hibamentesen működhetnek a robotok. Az Igus rendszerét kifejezetten nagy forgásszögekre és sok gyors mozdulatra tervezték.

hirdetés

Hegesztés, szegecselés, forrasztás: az ipari robotoknak dinamikusan és gyorsan kell dolgozniuk a gyártási folyamatokban. A kábeleket és tömlőket ezért biztonságos és kompakt módon kell elvezetni. Itt kerülnek a képbe az Igus háromdimenziós mozgást végző, triflex energialáncai. Ha az e-láncok hurokban lógnak a robot munkaterében, az kárt tehet a kábelekben és a tömlőkben, illetve a gép meghibásodását okozhatja. Ezért fejlesztette ki az Igus az új, kedvező árú TR.RSEL visszahúzó rendszert. A rendszer egy vonalban tartva vezeti meg az energialáncot a roboton, probléma- és hibamentes működést garantálva.

Az új TR.RSEL visszahúzó rendszer garantálja a robotok problémamentes működését
Az új TR.RSEL visszahúzó rendszer garantálja a robotok problémamentes működését

Leköveti a mozgást

Az autóalkatrész-összeszerelő robotok működését például nagy forgásszögek és sok gyors mozdulat jellemzi. A felhasználók az energialáncok segítségével gondoskodnak az adat-, sűrítettlevegő- és tápvezetékek biztonságos megvezetéséről a roboton. Az Igus triflex R e-láncai nagyon hasznosak erre a célra, mivel kifejezetten ipari robotokhoz tervezték őket, és követik a robotok háromdimenziós mozgását. Mivel azonban egyre többféle automatizált gyártástechnológia nyer teret, nemcsak elektromos és sűrített levegős vezetékek, hanem csavarok, szegecsek és csapszegek továbbítására szolgáló tömlők megvezetésére is szükség van. A korszerű tömlők nem hajlíthatók meg túl éles szögben, ezért a robot energiaellátásához visszahúzó rendszerre van szükség. Az Igus ezért kifejlesztette az új, igen költséghatékony triflex RSEL visszahúzó rendszert az energialáncaihoz. Ennek köszönhetően az e-lánc a lehető legkevesebb helyet foglalja el a robot karján. A rendszer használatával a lelógó energiaellátó rendszer még igen dinamikus mozgás mellett sem zavarja vagy akadályozza a robot mozdulatait. A hurkolódás a legrosszabb esetben akár kárt is tehet az energialáncban és a benne lévő vezetékekben és tömlőkben, a gép meghibásodását okozva.

Költséghatékony és könnyen felszerelhető

Szabványos méreteinek és helytakarékos kivitelének köszönhetően az új visszahúzó rendszer közvetlenül felszerelhető az összes gyakoribb robottípus 3. tengelyére. Ez azt jelenti, hogy az összes meglévő triflex R-sorozat – mint például a TRC-, TRE- és TRCF-szériák – gyorsan és könnyen felszerelhető. Az energialánc fix vége az új rendszer révén szabadon választható meg. Bónuszként újabb előny jelentkezik: a lineáris visszahúzó rendszer használatával csökkenthető a felhasznált kábelhossz és a kapcsolódó költségek, hiszen nincs szükség a kábelek elterelésére. A triflex RSEL-rendszert az Igus két – 70-es és 85-ös méretű – elasztomer zsinórral ellátott változatban kínálja. Az Igus kábelspecialistái által végzett többéves fejlesztés és tesztelés célja – többek között – a kábelek egyszerű beszerelésének kidolgozása volt, az energialánc élettartamának növelésével együtt. Az energialáncokhoz használható új visszahúzó rendszer készen, teljes körű megoldásként, az ügyfél igényeinek megfelelően, különféle méretben és kombinációban kapható.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés