Megmunkálás

Jubileumi beszerzés

A bérgyártással foglalkozó, dél-bajorországi székhelyű Enighez került a húszezredik Hurco megmunkálóközpont.

hirdetés

Az Enig bérgyártó vállalat gépparkja felszereléséhez több mint harminc éve választ Hurco megmunkálóközpontokat. A hűség és a véletlen találkozásának lehettünk nemrégiben tanúi: az allgäui vállalat egy új VMX 42i gépet rendelt, amely egyúttal a húszezredik Hurco berendezés volt a gépgyártó terméksorában.

A családi vállalkozásként működő Enig Gerätebau & Gravuren GmbH-t Hans Entensperger alapította 1981-ben, és azóta is precíziós munkák alkotják a fő profilját. Manapság a hatvan munkatársat foglalkoztató beszállító csomagolóipari gépek számára végez alkatrészgyártást, és elsősorban az élelmiszeripari, valamint az orvostechnikai területre fókuszál. Egy közepes méretű beszállítónak különleges értéket kell kínálnia a vevőknek, ha hosszú távon szeretné megvetni a lábát a telített piacon. Az Enig – a műszaki know-how mellett – piacképes árakkal és a megrendelések gyors feldolgozásával igyekszik versenyben maradni.

Az Enig legújabb gépe a Hurcónál húszezredik berendezésként legyártott VMX 42i megmunkálóközpont (forrás: Hurco)
Az Enig legújabb gépe a Hurcónál húszezredik berendezésként legyártott VMX 42i megmunkálóközpont (forrás: Hurco)

„Egyes napokon előfordul, hogy reggel ajánlatot adunk, a terméket pedig már délután kiszállítjuk” – mondja Alexander Entensperger ügyvezető. A gépgyártásra specializálódott szakember a gyártásirányításért, az ügyvezetésért, valamint a vállalati döntésekért felel. A vállalat összes ügyfele száz kilométeres körzetben található, ami lehetővé teszi az alkatrészek gyors célba juttatását a Füssenhez közeli Eisenbergből.

Megtérülő üzlet

Az ügyfelek igényeire történő közvetlen reagálást modern géppark segíti, amellyel precíz és gazdaságos munkavégzés folytatható. Alexander Entensperger szerint „a Hurco gépeken könnyedén, rajz alapján programozhatunk, ugyanakkor a minőségi elvárásainkat is megtarthatjuk, ami felbecsülhetetlen érték”. 2004 óta a Hurco berendezések száma nyolcról 24-re bővült. Mivel a megmunkálóközpontok élettartama hosszú, az Enig megvásárolja őket a lízingszerződések lejártával. A cégvezetés fiatalabb tagja ezt így foglalja össze: „A gépek rendkívül robusztusak és megbízhatók. Számunkra ez megtérülő üzlet.”

A géppark az utóbbi években két tucatra bővült
A géppark az utóbbi években két tucatra bővült

Az ENIG 24. gépe egyben a húszezredik is, amelyet a Hurco legyártott. A háromtengelyes VMX 42i megmunkálóközpont lehetővé teszi, hogy minden forgácsolási alkalmazás nagy teljesítményű üzemmódban történjen. Alexander Entensperger értékeli, hogy a húszezredik gép az Enighez került: „A kezelők szívesen dolgoznak az új géppel, és egy új autóhoz hasonlóan nagy becsben tartják.” Az üzlet az üzlet, ezért a befektetési terveire vonatkozóan hozzáteszi: „A berendezéstől a nyereségesség növelését várjuk.”

Döntő az egyszerű kezelés

A beszállító számára elengedhetetlen a gépek egyszerű kezelhetősége. Versengő piacon tevékenykedik, a személyzetre vonatkozóan is. Az Enig ezt úgy ellensúlyozza, hogy munkatársait továbbképzi, és értékes gépparkkal rendelkező, otthonos légkörű családias vállalkozásként pozicionálja magát a nagyvállalatokkal szemben. Allgäuban ugyanis visszatérő probléma az emberi erőforrások hiánya. Ha munkavállalásról van szó, sokan előnyben részesítik a városok vonzáskörzetében letelepedett nagyvállalatokat. Az Enig annál is inkább rá van utalva a könnyen programozható és egyszerűen kezelhető gépekre. A szakképzett munkavállalók gyorsan be tudják tanítani a különösebb programozási ismeretekkel nem rendelkező dolgozókat; legkésőbb két nap elteltével az új munkavállalók már ismerik a Hurco gépeket.

A VMX 42i egyik nagy előnye az egyszerű kezelhetőség
A VMX 42i egyik nagy előnye az egyszerű kezelhetőség

Az Enig naponta négyszáz különböző alkatrészt szállít ki. Ezért mindennap új kihívásokkal kell szembenézni. Nem ismert pontosan, hogy a legyártott alkatrészek pontosan milyen célt szolgálnak a rendkívül összetett gépeken belül. Egyszerűen csak a megrendelőtől megkapják az adott alkatrész rajzát, amely alapján legyártják az egységet.

Leállás kizárva

A gyors, gond nélküli programozás a VMX 42i megmunkálóközpont beszerzésekor is első helyen szerepelt. Alexander Entensperger mondja: „Mi egyedileg gyártunk, nem sorozatban, ilyen esetben pedig előnyös, ha a vezérlés könnyen kezelhető.” Fontos, hogy az adott tevékenységcsoporton belül bízni lehessen a gépparkban. A leállás kizárva. Ha leállna egy gép, az katasztrófa volna, különösen a túlterhelt időszakokban, például augusztusban, amikor egyébként is szabadságon van szinte a fél csapat. Az ügyvezető tapasztalatból tudja: „A Hurco esetében még nem volt ilyen probléma, ezért tökéletesen illik a saját alkalmazási területünkhöz, mivel a programozás rendkívül egyszerű, a precizitás pedig kimagasló. Számomra döntő jelentőséggel bír a felhasználóbarát kialakítás és a gyakorlati alkalmazhatóság kombinációja. Ha pedig valamelyik kopó alkatrész cserére szorul, a következő nap már itt is van az új.”

(forrás: Hurco/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés