Automatizálás

Hazánkban egy évtizede a termelékenység szolgálatában

Az elmúlt időszak eredményei és jelentős mérföldkövek elérése után a FANUC Hungary Kft. újult lendülettel vág neki a 2016-os évnek. Érdemes ezért áttekintenünk, mi minden történt a japán gyártásautomatizáló magyarországi képviseleténél.

hirdetés

Világszerte 254 irodája található meg a Fanucnak 46 országban, több mint 60 éve segítve az ipari termelést. Magyarországon 10 éve képviselteti magát, a Fanuc Hungary Kft. megalapulásával egységes, dedikált értékesítő és szervizcsapat biztosítja a cég termékeinek háttértámogatását, így a technikai vagy műszaki segítséget, a karbantartási igények teljesítését vagy az alkatrész-utánpótlást. A cég növekedésével párhuzamosan bővült a munkatársak száma, ezzel lehetőség nyílt arra is, hogy a kollégák specializálódjanak egyes területekre, legyen szó a szervizek gördülékenyebb lebonyolításáról, a logisztika hatékonyabb kivitelezéséről vagy a partnerekkel való kapcsolat szorosabbra vonásáról.

A 400 ezres mérföldkő

Szerte a világon a Fanuc számos automatizálási területen ismert gyártó, a hazai piacon azonban a legtöbbször a Fanuc CNC-vezérléssel találkoznak az emberek, kezdve a szakiskolák diákjaitól egészen a legnagyobb multinacionális vállalatok gyártótermeinek munkásaiig. Kevesebben tudják azonban, hogy a Fanuc a vezérlők mellett a világ egyik legnagyobb szerszámgép- és robotgyártója is, amely utóbbival tavaly világrekordot állított fel a 400 000 eddig telepített ipari robotjával. A marketing- és értékesítési koordinációt vezető Konrad Grohs elmondása szerint: „Ez a mérföldkő szimbolizálja jelenlegi pozíciónkat, mint a világ vezető gyártásautomatizálási szolgáltatója, és hiszünk abban, hogy ez lehet az alapköve a Fanuc elkötelezettségének az innováció, valamint a felé, hogy folyamatosan feszegessük az automatizálás határait. Az elkövetkező években erre a gyors növekedésünkre fogunk építeni, hogy még több gyártót segítsünk a világ minden pontján előnyt szerezni a termelésükben robotizált és automatizált megoldásainkkal.”

A kollaboratív áttörés és a világ legerősebb robotja

Az egyre nagyobb figyelmet keltő fejlesztési irányvonal a kollaboratív robotokat illető lehetőségek feltérképezése. A technológia új gyártási területek automatizálását ígéri, így nem meglepő, hogy a Fanuc idén bemutatta a CR-35iA típusú kollaboratív robotját, amely 35 kg-os teherbírásával a legerősebb robotnak számít kategóriájában. Biztonsági tanúsítványainak hála számtalan olyan munkafolyamatba képes becsatlakozni, ahol eddig embereknek kellett végezniük a kimerítő, nem ergonomikus munkafolyamatokat. Az idei év abszolút győztese teherbírásban azonban nem a zöld színű kollaboratív robot, hanem gigászi testvére, az M-2000iA/2300-as modell, amely 2300 kg-os teherbírásával akár komplett autókat is tud manipulálni, elnyerve a világ legerősebb robotja címet.

Nemcsak a zöld szín új, hanem a kollaboratív képességek is (forrás: Fanuc)
Nemcsak a zöld szín új, hanem a kollaboratív képességek is (forrás: Fanuc)

InHouse Show – a komplett megoldás

A B2B iparágban nem ritka eset a házi kiállítások szervezése, azonban a Fanuc InHouse Show kezdeményezése megújult koncepció alapján először került megvalósításra. A fő alapelv az volt, hogy egy teljes körű automatizált megoldást ismertethessünk meg, elhagyva a hagyományos, előadásos formátumot. A látogatók a Fanuc szakembereivel és meg­hívott vendégkiállítóival egyeztethettek, akik segítségével még jobban megtervezhették komplex automatizált folyamataikat, miközben éles gyártási környe­zetben működtetve a gépeket lehetőség nyílt konkrét elképzelések megvitatására.

Elképzelések, tapasztalatok megvitatása a látogatók körében az InHouse Show rendezvényen
Elképzelések, tapasztalatok megvitatása a látogatók körében az InHouse Show rendezvényen

A műanyag- és fémipari napjainkon az elektromos fröccsöntő gépünk csatlakozóházakat gyártott, míg a huzalszikra-forgácsolónk és a megmunkálóközpontunk integrált robottal és 3D Area Sensor vizuális érzékelőrendszer segítségével állított elő különféle munkadarabokat. Nem utolsósorban itt mutatkozott be először a magyar közönségnek a kollaboratív robotunk is. A szakmai egyeztetéseket frissítők és szabadtéri grillsátor tette kötetlenebbé, és a számos pozitív visszajelzés előrevetíti a 2016-os folytatását az eseménynek.

A Fanuc szakemberei segítették a folyamatok jobb megértését a házi kiállításon
A Fanuc szakemberei segítették a folyamatok jobb megértését a házi kiállításon

i-Motion – a visszatérő saját kiadvány

Az év végén a korábban nagy sikerű i-Motion elnevezésű magazin is újból feléledt kollégáink és partnereink interjúival, sikertörténeteinkkel és újdonságainkkal. A magazinban helyet kapnak az ipari robotokkal kapcsolatos hírek, a CNC-vezérlések, a megmunkálóközpontok, az EDM huzalszikra-forgácsoló gépek és az elektromos fröccsöntő gépek is, azonban a legfőbb motiváció az, hogy betekintést nyújthassunk vállalatunk mindennapjaiba, annak a szervezetnek a működésébe, amely a hatékonyságot és a fejlődést hozza a termelőszektorba. Emellett a jövőben platformja lesz a sikeres projekteknek, amellyel jelenlegi és jövőbeli partnereinknek adunk inspirációt élő példákkal, hogyan nyissanak az automatizált megoldások felé.

EMO & Ipar Napjai & Automotive

Az év nem lehet teljes nagy ipari kiállítások említése nélkül, hiszen idén Milánóban rendezték meg Európa legnagyobb szerszámgép-kiállítását több mint 155 ezer látogatóval. A japán gyártó egy 3000 négyzet­méteres standon a teljes termékportfóliónak helyet adott. Robotoldalról természetesen az idei év két legnagyobb újdonsága kapta a legnagyobb figyelmet: a 2300 kg-os teherbírású M-2000iA egy autót emelve demonstrálta képességeit, míg a CR-35iA kollaboratív robot különböző gépkiszolgálási és összeszerelési folyamatokban vett részt. Emellett a szinkronmozgásos ívhegesz­tés, a vibrációkompenzált ponthegesztés és a szemmel szinte követhetetlen futószalag-rakodás vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

Az M-2000iA/2300-as modell látványos bemutatója a tavalyi EMO-n
Az M-2000iA/2300-as modell látványos bemutatója a tavalyi EMO-n

Magyarország tekintetében az Ipar Napjain és az Automotive kiállításon mutatkozott be először a sárga világ kis híján teljes portfó­liója, valamint az ezeket kiegészítő opcióik, mint például a 3D Area Sensor vizuális területérzékelő rendszer. Mindkét kiállítás célja az volt, hogy olyan komplex rendszereket mutasson be az érdeklődőknek, amelyeknél a különbö­ző termékcsoportok együtt dolgoznak, integrálva például a robotokat a szerszámgépekhez, és illusztrálva az egyes munkafolyamatok vagy a teljes gyártósorok automatizálását.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés