hirdetés

Lemezmegmunkálás

Itt készülnek a hajlítógépek mesterei

A Trumpf Hungary Kft. jóvoltából az anyacég élhajlító gépek és az azokat kiszolgáló rendszerek fejlesztésére, gyártására specializálódott ausztriai üzemében jártunk.

hirdetés

Felső-Ausztria tartomány fővárosa, Linz közvetlen közelében található a Trumpf Maschinen Austria GmbH telephelye, amely a kilencvenes évek elején még két gyártócsarnokkal, csupán mintegy 5000 négyzetméteren működött, ma azonban a három lépcsőben végrehajtott bővítés eredményeként 32 ezer négyzetméternyi gyártóterületen folyik itt a termelés. A Trumpf Austria története 1989-ig nyúlik vissza. Ekkor a helyi acélipari óriás Vöest Alpine profiltisztítás keretében megvált a paschingi élhajlító gyártóművétől, és a mára közel évszázados múltra visszatekintő, mechanikai műhelyből világszerte elismert szerszámgépgyártóvá, az ipari lézertechnika és elektronika szakértőjévé vált német Trumpf-csoport tulajdonába került.

Érdeklődők gyűrűjében a bemutatórészleg gépei a gyárlátogatás alkalmával; a képre kattintva galéria nyílik meg (fotók: a szerző)
Érdeklődők gyűrűjében a bemutatórészleg gépei a gyárlátogatás alkalmával; a képre kattintva galéria nyílik meg (fotók: a szerző)

Az anyacég ötven leányvállalata és kirendeltsége közé tartozó osztrák hajlítástechnikai kompetenciaközpont utolsó nagy léptékű fejlesztésével 2014-ben adták át a legújabb gyártócsarnokot, és párhuzamosan a fejlesztési részleg is bővült – adott tömör áttekintést a cég történetéből Mario Lang nemzetközi értékesítési vezető, amikor március 11-én magyar gépipari szakemberek és a szaksajtó képviselői a helyszínen tájékozódhattak a Trumpf Ausztria legújabb fejlesztéseiről és jövőbeli terveiről. Az utóbbit Mario Lang szemléletes gesztussal is vázolta, amikor az új gyártócsarnok üvegfalán át kimutatott a közelben húzódó fasor határolta 40 ezer négyzetméteres zöld területre, ahol jövőre újabb beruházás indul. Ezen túl a linzi repülőtér fekszik, amelynek 200 méteres közelsége – a szintén közeli autópályával és vasútvonallal együtt – kedvező infrastruktúrát teremt az élhajlítók gyártására szakosodott vállalat számára.

Termékválaszték kicsitől a legnagyobbig

A paschingi Trumpf 1993-ban jelentkezett az első saját fejlesztésű TrumaBend sorozattal. Az élhajlító gépek automatizálása nagyon korán, már a kilencvenes évek végén elindult, és a gépeknek és a kiszolgáló automatikáknak a folyamatos fejlesztésével mára a világon a leggyorsabb robotizált gyártócellát tudhatják magukénak: a 2010-ben debütált és 2012-ben osztrák innovációs díjjal kitüntetett, kis méretű munkadarabokhoz szánt TruBend Cell 7000 a világbajnok címet 4 másodpec/hajlítás sebességével érdemli ki.

Az élhajlító gépek egyik, megközelítően 150 kg-os burkolatelemét hajlítják robotos pneumatikus megfogással egy TruBend Cell 5000-es rendszerben
Az élhajlító gépek egyik, megközelítően 150 kg-os burkolatelemét hajlítják robotos pneumatikus megfogással egy TruBend Cell 5000-es rendszerben

A termékválaszték mára alapvetően három, házon belül fejlesztett vezérlővel ellátott sorozatot fog át. A TruBend 3000 családba tartoznak a belépő szintű modellek, a gazdaságos szabványgépek kitűnnek egyszerű kezelhetőségükkel és kedvező ár-érték arányukkal. A TruBend 5000 a rugalmas és termelékeny élhajlító központok sorozata, ahol a termelékenység a programozástól a termékváltáskori átállításon keresztül magáig az élhajlításig terjed. Az 5000-es gépek széles termékválasztékot képesek nagy pontossággal előállítani, átállításukat a saját fejlesztésű és gyártású ToolMaster szerszámcserélő gyorsítja. Az ergonomikus, nagy sebességű gépek tartoznak a TruBend 7000 sorozatba, amely a kis és közepes méretű munkadarabok ergonomikus és innovatív hajlításához teremt ideális feltételeket.

A Trumpf csoport egyik legutóbbi terjeszkedése a német EHT élhajlítógép-gyártó felvásárlása, amelynek termékei a TruBend 8000-es sorozat tagjaiként méretben (maximum 8 méter megmunkálási hossz) és nyomóerőben (maximum 1000 tonna záróerő) egyaránt felfelé bővítik a választékot.

Megnégyszereződött a termelés

A termékcsaládok mérlege mára mintegy 17 ezer üzembe helyezett élhajlító berendezés világszerte. Az 530 alkalmazottat foglalkoztató, 200 millió eurót meghaladó éves forgalmú gyártóműből évente mintegy 1050 új gép kerül ki, amelyek szerelése szalagrendszerben folyik. Ezzel a termelés a kilencvenes évek eleji évi 250 körüli darabszámról a négyszeresére növekedett, és az összes gépelemet a paschingi üzemben állítják elő.

A legkisebb, 7000-es modell egy íróasztali munkahelyhez hasonló ergonomikus munkakörnyezetet teremt, de a munka akár állva is végezhető
A legkisebb, 7000-es modell egy íróasztali munkahelyhez hasonló ergonomikus munkakörnyezetet teremt, de a munka akár állva is végezhető

De nemcsak a gépek és az automatizálási megoldások gyártása folyik Paschingban, hanem itt készülnek a legkülönfélébb élhajlító szerszámok, köztük egyedi igényekre szabott célszerszámok is. Az évente legyártott mintegy 150 változatú szerszám egymás mellé helyezve közel 30 kilométert tenne ki. Ezek különlegessége, hogy a szerszámélek lézeres edzésével akár 64 Rockwell-keménységet is képesek elérni. 

Mindent a szemnek és a személyes tapasztalatnak

Az osztrák Trumpf leányvállalat a tavaly átadott épületében a gyártórészlegeken felül egy bemutatóközpontot is berendezett, ahol működés közben tekinthetők meg a különféle TruBend élhajlító gépek, a hozzájuk fejlesztett automatizálási megoldások, illetve a szintén a cégcsoportnál gyártott jelölőlézer is. A bemutatóterem célja, hogy az ügyfelek a saját gyártási terveik, illetve tesztkövetelményeik szerint próbagyártásokat végezhessenek, ezzel a gépek alkalmasságát egyedi feladataikra valós körülmények között vizsgálhassák. Itt folyik a felhasználóspecifikus célszerszámok tesztelése is, hogy a minőségükről már a megvásárlás előtt meg lehessen győződni.

Speciális szögek, ívek hajlítását igénylő munkadarabok a felhasználói igények szerint készített célszerszámokkal
Speciális szögek, ívek hajlítását igénylő munkadarabok a felhasználói igények szerint készített célszerszámokkal

A bemutatórészlegben készült képeink azt a technológiai tudást igyekeznek visszatükrözni, amelyet a Trumpf Austria termékei képviselnek, legyen szó élhajlító gépekről, CNC-vezérlésről, automatizálási megoldásokról vagy ergonómiáról.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés