Műanyagipar

Intelligens műanyagfeldolgozás napjainkban

A fröccsöntés trendjei

Egy ipari vállalat számára a cél mindig az értékes műanyagban rejlő lehetőségek észszerű kiaknázása, hatékony előállítása és az erőforrások megőrzése. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan néz ki ez a gyakorlatban.

hirdetés

Az Arburg számos újítással járul hozzá a modern műanyag-feldolgozás és -felhasználás témaköréhez. A vállalat új digitális termékeit és szolgáltatásait a világ egyik vezető ipari vásárán, a K 2019-en mutatta be, amelyet 2019. október 16–23-án, a németországi Düsseldorfban rendeztek meg. A vállalat a vásáron a digitalizálás és a körforgásos gazdaság (circular economy) területeire fókuszált. Utóbbi azt a folyamatot jelzi, hogy az új típusú gazdaságra való átállás egyik motorja az erőforrások visszanyerése és újrafelhasználása lesz. Például az, hogy miként válik a hulladékból erőforrás. Az Arburg innovatív választ nyújt a világ műanyag-feldolgozása és -felhasználása szempontjából fontos és sürgető kérdésekre. Új termékei – az arburgXworld és az arburgGREENworld – segítségével az erőforrások megőrzésére, ezen keresztül a termelés hatékonyságának növelésére törekszik. A kiállítás látogatói az 13-as csarnok A13-as standján tapasztalhatták meg, hogy az Arburg valóban úttörő szerepet játszik a jövő formálásában.

Digitalizálás és újrahasznosítás

„Mint a világ vezető ipari vására, a K-vásár a legjelentősebb fórum az innovációk és a jövővel kapcsolatos víziók bemutatására. A műanyagipar háromévente Düsseldorf felé fordul, hogy lássa, merre tart a világ” – emelte ki Michael Hehl, az Arburg vezetőségének ügyvezető partnere és szóvivője. Az Argburg korunk két igazán kiemelkedő témájával foglalkozik: a digitalizálással és a műanyag észszerű felhasználásával, valamint újrahasznosításával – tette hozzá Juliane Hehl, a vállalat ügyvezető partnere, aki a marketingért és a technológiáért felel. A digitalizálás szempontjából a vállalat impozáns fejlődést mutat. Az alapelv az, hogy az arburgXworld elképzelése sokkal többet jelent, mint az azonos nevű ügyfélportál. A digitális termék- és szolgáltatási spektrumban újdonság például a kitöltési asszisztens és a plasztifikáló asszisztens, valamint az Allrounder kibővített csatlakoztathatósága. „Nagyon örülünk annak, hogy a K 2019 kiemelt témája az újrahasznosított gazdaság” – hangsúlyozta Juliane Hehl, mivel a környezetvédelem és az erőforrások megóvása mélyen gyökerezik a vállalat filozófiájában. Düsseldorfban először mutatják be az arburgGREENworldöt a szakma világának, és különféle példákkal demonstrálják, hogyan nézhetnek ki az új megoldások a gyakorlatban. Az újdonságokat a 2019 júniusában megrendezett, nemzetközi Arburg csomagolási csúcstalálkozón is érintették.

Juliane Hehl, az Arburg ügyvezető partnere
Juliane Hehl, az Arburg ügyvezető partnere

Interaktív bemutató

Az Arburg a düsseldorfi kiállítás „13A13”-as standján olyan digitális világot kínált, mint eddig még soha. A látogatók összesen tíz interaktív állomáson tájékozódhattak az intelligens megoldások témájáról. Az állomások a digitalizációhoz vezető tíz különféle utat mutatják be, mint például az intelligens gépek, a gyártás és a szolgáltatások. Termékszinten ide tartozik például az új plasztifikáló asszisztens az alapanyag-feldolgozáshoz és a csiga megelőző karbantartásához, valamint a vezérlőszimulátor. Emellett a hat bevált támogatási csomag, az Arburg ALS vezér-számítógépes rendszer, az Arburg ATCM kulcsrakész vezérlőmodul és az Arburg ARS távoli szolgáltatás szintén képviseltette magát a K 2019-en. Minden kiállítottfröccsöntő gépúgynevezett Basis Connectivity funkcióval van ellátva, azaz saját IIoT-Gatewayjel rendelkezik. Az interfészen keresztül egyszerűen és szabványosítva hálózatba kapcsolhatók az ARS és az arburgXworld ügyfélportállal.

Új alkalmazások

2019 márciusától az arburgXworld ügyfélportál elérhetővé vált a németországi ügyfelek számára, és az eddigi visszajelzések egészen kiválóak. Az olyan ingyenes funkciók, mint például a Machine Center, a Service Center, a Shop és a Calendar központi alkalmazásai mellett további K 2019-díjköteles ajánlatok is megjelennek, amelyek jelentős hozzáadott értéket képviselnek. További újdonságnak számít például a gépállapot felméréséhez a Self Service, a Dashboard, valamint a vezérlőszimulátor, a folyamatadatok gyűjtése és a gép tervezése. Az ügyfélportál 18 nyelven lesz elérhető a vásárt követően. Különösen intelligens alkalmazást mutat be az Arburg egy elektromos Allrounder 570 A gép segítségével, 2000 kN-es záróerővel és Gestica vezérléssel. Az új kitöltési asszisztens integrált megoldást kínál, ami azt jelenti, hogy az Allrounder „ismeri” a fröccsdarabot, amit előállít: egy Uvex szemüveget PA12-ből.

Több biztonság, nagyobb hatékonyság

A fenti alkalmazást először a 2019-es Technológiai Napokon mutatták be egy Allrounderen. A K 2019-re már további fejlesztéssel készültek: az offline-ban létrehozott szimulációs modell és az alkatrész-geometria közvetlenül a vezérlőbe kerül beolvasásra. A Gestica vezérlőn az alkatrész töltöttségi szintjét valós időben animálják 3D-s grafikaként, az aktuális csigapozícióhoz viszonyítva. Az Arburg az aacheni Simconnal együttműködésben fejlesztette ki a kitöltési asszisztenst. A funkcionalitást kibővítették, hogy egy szélesebb eszköz- és anyagválasztékot fedjenek le. Az operátor interaktív módon összehasonlíthatja a Gestica képernyőn az offline módban létrehozott szimuláció eredményeit az utolsó ciklus töltési viselkedésével. Ebből különböző előnyök származhatnak: rövidebbbeállítási idő, nagyobb biztonság, több hatékonyság. Az elektromos Allrounder 570 A-t kulcsrakész rendszerbe integrálták, amellyel 45 mp ciklusidő alatt egy igényes szemüveg fröccsölhető. A darabelvételt, az optikai vizsgálatot, a lézeres jelölést és a csomagolást egy hattengelyes robot közreműködése támogatja. Ezenkívül a gyártócella fel van szerelve egy Scada-rendszerű Arburg kulcsrakész vezérlőmodullal (ATCM), amely többek között az alkatrészek 100 százalékos nyomonkövethetőséget teszi lehetővé.

Újrahasznosított gazdaság a gyakorlatban

Az újrahasznosított gazdasághoz kapcsolódóan az Arburg két alkalmazást mutatott be a K-vásáron. Az egyik a polipropilénből készült poharak gyártása, amelynél harminc százalékban újrahasznosított anyagot használnak fel. A termék gyártása során a vállalat az Erema céggel működik együtt, amely az újrahasznosított műanyagot szolgáltatja. A látogatók élőben nyomon követhetik, hogy körülbelül 4 mp ciklusidő alatt nyolc poharat fecskendeznek egy hibrid Allrounder 1020 H gépbe. A gépportfólió új mérete csomagolási változatként kerül bemutatásra. A kiállítási darab szabad oszloptávolsága 1020 mm, záróereje 6000 kN, a fröccsegység mérete 7000 mm. Ez már az Allrounder 1120 H modellhez is elérhető, maximális lökettérfogata 4200 gramm polisztirol. A második alkalmazásnál háztartási hulladékból kinyert PCR-újrahasznosított (Post-Consumer-Rezyklat) anyagot használnak, műszaki termékek előállításához. A piacon elérhető PCR-t egy kétkomponensű elektromos Allrounder 630 A dolgozza fel Profoam habosító eljárással, ahol a második alapanyag TPE (egy sztirolalapú, hőre lágyuló elasztomer). Az alkalmazással ajtónyitó markolatot fröccsölnek, amelynek két fele a szerszámban kerül összeszerelésre. Ezután a markolatot részlegesen körbefröccsöntik a lágy komponenssel. Az eljárás kitűnően szemlélteti, hogyan lehet a PCR anyagot újrahasznosítani, jó minőségű, tartósan funkcionális alkatrészek előállítása céljából.

Premier: arburgGREENworld

Az Arburg a fenti megoldásokkal bizonyítja hozzáértését és elkötelezettségét az újrahasznosított gazdaság és az erőforrások megőrzésének témájában. Utóbbiak közül számos gondolat beépült az új, négy pilléren nyugvó, arburgGREENworld programba. Az első három pillér – Green Machine, Green Production, Green Services – az ügyfeleknek nyújtott üzleti ajánlatokra vonatkozik, a negyedik pillér – Green Environment – pedig az Arburg belső folyamatait foglalja magában. Az IMSE-technológiát (Injection Moulded Structured Electronics) egy funkcionális In-Mould termék mutatja be, amely egy 1000 kN záróerejű, elektromos Allrounder 470 A gépen készül. Ehhez integrált elektronikus funkciókkal ellátott fóliákat helyeznek be a szerszámba, amire műanyagot fröccsentenek. A gép körülbelül 75 mp ciklusidő alatt gyárt éjjeli lámpákat. Az elektromos Allrounder 270 A utólagos hőkezelést nem igénylő LSR-ből készít mikrokapcsolót, amely 5-ös méretű mikrofröccsöntő egységgel, 8 mm-es csigával, 8 fészkes szerszámmal és LSR-adagololótubussal rendelkezik. A fröccsdarab tömege mindössze 0,009 gramm, a ciklusidő 20 mp. A fröccsdarabokat egy Multilift 3+1 veszi ki, a megfogóban optikailag ellenőrzi, fészek szerint különválogatja, és végül papírtáskába csomagolja. Az ilyen mikrokomponenseket az autóiparban és az orvostechnológia területén használják fel. A hibrid alkatrészek körbefröccsölését egy függőleges Allrounder 375 V demonstrálja, amelyet 500 kN záróerővel, a gépállványra szerelt Multilift Select robotrendszerrel teljesen automatizálnak. A betéteket egy tekercsen helyezik el, és az érintkezőkre ráfröccsöntve 15 mp ciklusidővel hibrid csatlakozókat gyártanak. Egy új Freeformer pedig technológiai jövőképet nyújt arról, hogyan lehet a jövőben az Arburg Plastic Freeforming (AKF) segítségével szálerősítésű alkatrészeket megvalósítani.

Kiemelkedő: 20 Arburg gép a K 2019-en

Az Arburg standján összesen nyolc Allrounder és egy Freeformer demonstrálta az új géptechnológiákat, innovatív alkalmazásokat és folyamatokat. Tizenegy további gép volt látható a partnerstandokon. A vállalat a húsz kiállítási darabbal széles körű folyamatspektrumot fed le, mint például a vékony falú fröccsöntés, a hibrid technológia, a szerszámon belüli címkézés és fóliatechnika, a többkomponensű fröccsöntés, a mikrofröccsöntés, a Profoam-habosító technológia, a kockatechnika, valamint az LSR, mágneses műanyagok, biopolimerek és újrahasznosított anyagok feldolgozása. Az alkalmazások az összes főbb ágazatra építenek: autóipar és e-mobilitás, elektronika, könnyűszerkezet, orvostechnika és csomagolás. És ez még nem minden, mondta Juliane Hehl. „Végül, de nem utolsósorban, Düsseldorfban újabb aduval álltunk elő, és meghívtuk a szakmai közönséget, hogy a kiállítási standon kapjanak átfogó képet az új gépekről, folyamatokról és alkalmazásokról” – ígérte az Arburg ügyvezető partnere.

(forrás: Arburg/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés