Gyártástechnológia

Intelligens megoldásokat mutatott be az Arburg

Június 20-án rendezte meg már-már hagyományos, a nyári szezont megnyitó Juniálisát az Arburg magyarországi képviselete, az Arburg Hungária Kft., ahol az okos szolgáltatásokról, az okos gépekről illetve az integrált okos gyártásról is szó esett. 

hirdetés

„A mai felgyorsult világunkban és a mai kihívások mellett, ahol napi szinten beszélünk az innovációról, a gyorsaságról és ennek kapcsán az automatizálásról, egy igazán aktuális témát igyekeztünk elhozni Önöknek, illetve olyan megoldásokat, amelyekkel hatékonyabbá tehetik a termelésüket” – így nyitotta meg Csizmadi László, az Arburg Hungária Kft. ügyvezetője a Juniális programját. Hangsúlyozta továbbá, hogy a vállalat célja nem kevesebb, mint olyan intelligens és sokoldalú automatizálási megoldásokat nyújtani, amelyek jelentősen egyszerűsítik a felhasználók dolgát.

A fröccsöntött alkatrészgyártás hatékonyságának növelése

Így biztosítható a versenyképesség és a gazdaságosság. Ehhez olyan megoldások is hozzájárulhatnak, mint a Juniálison bemutatott robotos kiszolgálórendszerek, intelligens szolgáltatások és gépek, valamint okos termelési megoldások. Valamint ide sorolhatók az olyan kiegészítők is, amelyek az egyedi, speciális igények kielégítésére lettek kifejlesztve, ahogy a hatékonyság növelését célozzák a szabványfrissítések és a globális iparági sztenderdek felállítása is.

Kompetenciaközpont az automatizálás fejlesztéséért

A Juniálison minden évben az aktuális, meghatározó műanyagipari trendek dominálnak. 2017-ben a habosítás, tavaly a többkomponensű fröccsöntés, idén pedig a teljes körű automatizálás jutott főszerephez.

A Juniálison Csizmadi László mutatta be a magyar szakembereknek a HUB-ot, ami egy automatizációs kompetenciaközpont. Ennek célja olyan tudásbázis létrehozása, amely hatékony automatizált megoldásokat kínál a fröccsöntésben, legyen szó robotokról, automata palettázó rendszerekről, a szerszámcseréről, valamint az alkatrészek követéséről és egyedi azonosításáról. Az Arburg kompetenciaközpontjához a német anyavállalat és egy csehországi leányvállalat kapcsolódik közvetlenül, azonban rajtuk és a képviseleteken keresztül minden Arburg ügyfél számára elérhetők a szolgáltatásaik.

Több szakterület dolgozik a HUB-ban együtt, így az egyedi ügyféligényeknek megfelelő különleges megoldások is létrejöhetnek, ez pedig nemcsak a helyi ügyfelek számára jelenthet versenyelőnyt, hanem bárki részesülhet belőle, aki az Arburghoz fordul az egyedi megoldások iránti igényével. Az új technológiákat és intelligens megoldásokat, valamint a digitalizációhoz vezető lépcsőfokokat Domokos Balázs, területi értékesítési vezető mutatta be. Előadásában három pillérről beszélt: az okos szolgáltatásokról, az okos gépekről, illetve az integrált okos gyártásról.

A szolgáltatások között kiemelte a karbantartás új megközelítését, ugyanis az automatizált cellákban a robotok karbantartásakor már nem gépórában, hanem a hajtások által megtett útban számolnak. Ily módon nemcsak költség, hanem karbantartási idő is megtakarítható, mivel a robotok ellenőrzését csak akkor kell elvégezni, amikor az valóban szükséges, nem rutinszerűen, bizonyos idő leteltével. Ugyanez vonatkozik a fröccsgépekre is, amelyeken korszerű szenzormegoldások segítenek a potenciális hibaforrások korai felismerésében.

A távszerviz szolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy a magyarországi leányvállalat szervizmérnökei, vagy akár a német anyavállalat szakértői személyes jelenlét nélkül nyújthassanak hatékony segítséget egy-egy meghibásodás során. Az Arburg zárt hálózata és az ügyfél védett rendszere között biztonságos VPN kapcsolat segít a kommunikációban. Az Arburg szakemberei pedig csak akkor léphetnek be az ügyfél oldalára, ha arra a partner engedélyt adott.

A gépekkel kapcsolatban elsősorban a vezérlések kerültek szóba a prezentáció során, mivel a már jól ismert Selogica vezérlés mellett nemrég megjelent és folyamatosan egyre több Arburg fröccsgépen válik elérhetővé a Gestica rendszer. A két vezérlés egymással teljesen kompatibilis és átjárható, az új vezérlés megjelenése nem zárja ki a régebbi, már bevált rendszer használatát. A Selogica előnye továbbá, hogy ebbe integrálva programozhatók a fröccsöntő-cellába telepített robotok, így jelentősen egyszerűsödik a termeléselőkészítés folyamata.

Digitalizált gyártás
Digitalizált gyártás

Végül Domokos Balázs kitért az okos gyártási megoldásokra is – ez már egy olyan szintet jelent, amelyben az üzemben dolgozó fröccsgépek és szerszámgépek együtt, egy rendszerben dolgoznak egymással és az automatizációs eszközökkel is. Emellett a hálózatba kötött termelés felügyelete és a termelési paraméterek értékelése is egyszerűsödik, az irodai hálózat számára is könnyebben kezelhetővé válik.

Egyre komplexebb termékek, egyre komplexebb megoldások

Domokos Balázstól a szót Mező Péter területi értékesítési vezető vette át és előadásának fókuszában gyakorlati példák álltak. Olyan megoldások, amelyek felhasználják az Arburg legújabb technológiáit, illetve azok egyedi kombinációit. Ilyen megoldásból pedig egyre többre lesz szükség: ma már az eladott szerszámgépek több, mint 30%-át valamilyen automatizálási megoldással együtt szállítják le a vállalatok Európában. Az arány Magyarországon is hasonló és egyre növekszik a robotizált megoldások száma hazánkban is.

A robotrendszerek mellett Mező Péter a napjaink digitális forradalma által életre hívott hálózatosított gyártásról is beszélt. Ennek a rendszernek pedig az egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelő termékjelöléssel és -követéssel tökéletesen azonosíthatóvá tehetők a gyártott alkatrészek. Előadásában bemutatott néhány példát a testre szabásra vonatkozóan, valamint kitért arra is, hogy milyen egyedi megoldásokat kínál az Arburg a jelölések elkészítéséhez.

Az előadások közötti szünetekben, valamint a workshop ideje alatt is lehetőség nyílt a felállított fröccsöntő cella kipróbálására, amelyen egy egyedi igények szerint konfigurált terméket készíthettek el a résztvevők. Egy olyan rögzítőhevedert, melynek létrehozásán keresztül több gépképességet is be tudott mutatni a nagymúltú német fröccsgépgyártó. A rugalmas gyártási megoldásokat tehát élőben, valódi feladatok végrehajtása közben tapasztalhatta meg minden érdeklődő a helyszínen, ennek termékét pedig haza is vihették magukkal.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[240377] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés