Műszaki diagnosztika

Hőképalkotás csúcsminőségben

A nagy érdeklődés miatt a Testo a SuperResolution különleges felbontásnövelő szoftveres technológiát  mostantól a Testo 870 és 875i család minden hőkamerájába beépíti, így azoknak díjmentes alaptartozéka a SuperResolution felbontás.

hirdetés

A hőkamerák képalkotása általában a detektor méretétől függ, ez határozza meg, hogy egy hőkép mennyi képpontot tartalmaz. Minél magasabb a pixelszám, azaz minél több képpontból áll össze a kép, annál részletgazdagabb és annál könnyebben kiértékelhető megjelenítés készíthető.

A képpontok közötti távolságot, vagyis a hőkamera geometrikus felbontását az objektív és a mérendő felület távolsága is befolyásolja. A detektor pixelszámának növelése – a több képpont révén – a geometrikus felbontás javulását eredményezi, így a távolabbi objektumok is nagyobb részletességgel vizsgálhatók.

A technológia alkalmazásával az objektumok részletesebben vizsgálhatók (forrás: Testo)
A technológia alkalmazásával az objektumok részletesebben vizsgálhatók (forrás: Testo)

A felbontás mértékét hagyományosan a kamera nagyobb méretével és ezzel együtt magasabb árával lehetett megnövelni. A hőkamerák legjellemzőbb felbontástípusa a 160×120 és a 320× 240 pixeles felbontás. A Testo fejlesztésének köszönhetően azonban a felbontás úgy duplázható meg, hogy a kamera mérete nem változik, és így az ára is kedvezőbb marad.

Hogyan működik ez a technológia? 

A SuperResolution technológia az emberi kéz természetes mozgását használja ki: amikor a kamerával képet készítünk, valójában nem egy, hanem több felvétel készül, amelyeket aztán a szoftver egyetlen, de így jóval nagyobb felbontású és pontosságú képpé alakít át. A speciális algoritmus alapján kapott végleges kép minősége ezáltal egy osztállyal javul, azaz négyszer több pixel és 40 százalékkal nagyobb geometriai felbontás érhető el általa. Így például

  • a 160×120 pixelből -> 320×240 pixel, míg
  • a 320×240 pixelből -> 640×480 pixel

lesz, ha igénybe vesszük a SuperResolution technológia szolgáltatását.

Miért más ez a képalkotási eljárás?

A SuperResolution technológia nem hasonlítható össze az interpolálással, hiszen a Testo technológiájának használata során, a több kép készítése miatt valós mérési eredményeket alapul véve történik a képalkotás.

Hogyan juthatunk hozzá a SuperResolution technológia előnyeihez?
A SuperResolution technológia a mostantól forgalomba hozott Testo 870 és 875i család hőkameráiba került beépítésre. A technológia azonban egy szoftverfrissítéssel is aktiválható, így nemcsak az új, hanem a már megvásárolt hőkamerákra is rátölthető. Azaz elmondható, hogy mostantól a SuperResolution minőség mindenkinek jár.
(forrás: Testo)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés