Méréstechnika

Hőkamerák az iparban

A termográfiát, mint érintésmentes diagnosztikát, az ipari számos területén alkalmazzák.

hirdetés

Az ipari folyamatok jelentős része hőfejlődéssel jár, ami alapján következtetni lehet, hogy optimálisan üzemel-e egy adott berendezés vagy megfelelő hőfokon zajlik-e egy temperálási folyamat. A hőkamerákkal szemben támasztott követelmények, az alkalmazási területtől függően – mind műszaki, mind pedig kezelési, dokumentálási oldalról – különböznek az igények.

Megelőző karbantartás

A megelőző karbantartási vizsgálatok célja a káresetek, meghibásodások és a gyártás leállásának megelőzése. Időszakos műszeres felülvizsgálattal a hibák nagy része megelőzhető, de a karbantartásra fordított idő minimalizálása szintén fontos szempont. A forgó/mozgó alkatrészek kopásánál, nem megfelelő tűrés beállításnál, vagy az elektromos kötéseknél, berendezéseknél a hőmérséklet emelkedése alapján előre jelezhető és célzottan elhárítható a hibajelenség.

A hőkamerás vizsgálat során érintésmentesen vizsgálhatók mechanikus vagy elektromos berendezések, így a kritikus pontok azonnal felfedezhetők. Mivel a karbantartó mérések közelről történnek és a cél a hiba gyors megtalálása és elhárítása, valamint az egyszerű dokumentálás, ezért a hőkamerával szemben támasztott követelmények is alacsonyabbak. A gyakorlatban erre a mérési feladatra alkalmazott hőkamerák felbontása 160 x 120 vagy 320 x 240, termikus érzékenységük pedig

Minőségbiztosítás

A gyártás és a minőségbiztosítás során felmerülő mérési feladatok viszont nagyobb követelményeket támaszthatnak a hőkamerákkal szemben. Például egy mikroelektronikai alkatrészekkel telezsúfolt nyomtatott áramkör hőfolyamatainak, hibajelenségeinek megállapításához, egy kemence hőprofiljának vizsgálatához vagy egy végtermék hőeloszlásának ellenőrzéséhez nagyobb felbontású, nagyobb méréstartományú vagy nagyobb termikus érzékenységű műszerre van szükség. A Testo 885 és 890 hőkamerák kifejezetten az ipar ezen szegmenseit célozzák meg. Méréstartományuk akár +1200 °C-ig bővíthető és a testo 890 esetén 10 cm-ről 115 μm felület is vizsgálható.

Teljesen radiometrikus video

A Testo a hőkamerákhoz biztosított PC szoftveren keresztül lehetővé teszi a hőfolyamatok időbeni vizsgálatát. Sok esetben a hiba megállapításához elég, ha online egy nagy képernyőn vizsgálható a folyamat. Viszont vannak olyan mérési feladatok, ahol csak a képkockánkénti analízis mutathat rá a rendellenes működésre.

Az IRSoft segítségével a teljesen radiometrikus video rögzíthető, így utólagosan a hőmérsékleti viszonyok képkockánként visszajátszhatók, adott pontok vagy vonalmenti eloszlások folyamatában elemezhetők. A hibajelenségek dokumentációjához akár képkockánként vagy egy adott ciklusidővel képsorozatként menthetők ki a hőképek, így a szoftveren belül tovább elemezhetővé és végül jegyzőkönyvezhető válnak.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés