hirdetés

Hatékonyabb esztergálás

High Dynamic Turning – a forradalom elkezdődött

Az EMO 2019 kiállításon a Ceratizit bemutatta az első, innovatív HDT (High Dinamic Turning) esztergálási folyamathoz használható termékek szabványos sorozatát. A szerszámgyártó vállalat így megtette a következő lépést az esztergálás folyamatának forradalmasításában. A vállalathoz neves szerszámgép-és vezérlőrendszer-gyártók, valamint CAD/CAM-rendszerek beszállítói is csatlakoztak.

hirdetés

Mióta a HDT-esztergálás az AMB-szakkiállításon bemutatkozott, a téma a különféle szakmai magazinokban is egyre felkapottabbá vált. Aligha meglepő ez, lévén ez az új esztergálási technológia nagyszerű lehetőségeket kínál a felhasználók számára. Az esztergáló-forgácsoló központokban a maróorsót a 360°-os forgási szabadságfok elérése érdekében használják, amely lehetővé teszi a szerszámnak a munkadarabhoz képest bármilyen szögben történő elhelyezését. Ez egyrészt gyakorlatilag bármilyen munkadarab kontúrjának rugalmas megmunkálását, az optimális forgácstörést és a nagyobb előtolási sebességet is lehetővé teszi, valamint hozzáájul a szerszám élettartamának növeléshez is, megőrizve mindeközben a maximális stabilitást. Mivel az indexelhető lapkák vágóélei eltérő tulajdonságokkal, például eltérő csúcsszögekkel, csúcssugarakkal vagy forgácstörőkkel rendelkezhetnek, a szerszámok cseréje során a felhasználók időt takaríthatnak meg, csökkenthetik a szerszámtár pozícióinak számát, vagy egyenesen kevesebb szerszám felhasználására lehet szükségük.

A FreeTurn generáció úttörői

A spanyol Rotor vállalat rendkívüli érdeklődést mutatott a Ceratizit esztergálási technológiája iránt – amely elnyerte többek között az AMB-díjat, illetve „Best of Industry” díjat is. A madridi székhelyű vállalat világszerte ismert kiváló minőségű és precíziós módon készített kerékpár-alkatrészeiről, például a lánckerék-koszorúkról, kazettákról, forgatókarokról és kerékagyakról. Ez utóbbi gyártására a továbbiakban már a Ceratizit HDT-technológiájának és FreeTurn szerszámainak felhasználásával kerül sor. A Ceratizit Reutte városában található innovációs központja már meggyőző módon bizonyította, hogy az új esztergálási folyamat optimalizálja a gyártási folyamatot és csökkenti az általános megmunkálási időt. Ennek tanúságául egy kerékagyat is elkészítettek egy EMCO Hypermill gépen, a HDT-esztergálási folyamattal.

A FreeTurn indítási program négy lapkageometriát tartalmaz és számos szabványos alkalmazáshoz felhasználható
A FreeTurn indítási program négy lapkageometriát tartalmaz és számos szabványos alkalmazáshoz felhasználható

Kevesebb szerszám, rövidebb megmunkálási idő

Az alumínium kerékagy elkészítéséhez két különböző vágóélű indexelhető lapkát használtak. Az egyik vágóél nagyoláshoz (1500 fordulat/perc, ap = 2 mm, f = 0,4 mm /fordulat), a másik pedig a simításhoz (2000 fordulat /perc, ap

Az EMO-kiállítás első HDT-megoldásai

Amióta a Ceratizit a 2018-as AMB kiállításon bemutatta a HDT-esztergálást és a FreeTurn szerszámokat, számos neves gép-és vezérlőrendszer-gyártó vállalat kezdte meg egy automatizált folyamat megoldásának fejlesztését. A CAD/CAM rendszerek beszállítói szintén megkezdték a HDT-specifikus programszekvenciák programozási megoldásainak kidolgozását. Az EMO 2019-en idén számos ígéretes CAM-program képviseltette magát, köztük az Open Mind és a Siemens NX is. A Ceratizit HDT-technológiája és FreeTurn szerszámai szintén igen izgalmasak voltak a szakértői szemek számára a DMG Mori és a Mazak gépgyártóinak élő előadásai során.

A ROTOR kerékagy HDR esztergálással történő megmunkálása és a FreeTurn szerszámokkal néggyel kevesebb szerszámot használtak, a megmunkálási idő pedig 30 százalékkal csökkent
A ROTOR kerékagy HDR esztergálással történő megmunkálása és a FreeTurn szerszámokkal néggyel kevesebb szerszámot használtak, a megmunkálási idő pedig 30 százalékkal csökkent

A FreeTurn indulásra készen áll

A Ceratizit már a HDT-esztergálási folyamat kezdete óta nyílt forráskódú modellre támaszkodik és az érdekelt felek rendelkezésére bocsátja a vonatkozó információkat annak érdekében, hogy elősegíthessék a HDT-esztergálás folyamatának fejlesztését. Ezzel egy időben a szerszámgyártó fő tevékenységének, vagyis a FreeTurn-szerszámsorozat fejlesztésének szentelte figyelmét: az EMO-n kezdetben négy különböző, indexelhető lapkageometriát mutattak be. Ide tartoztak az acél/rozsdamentes acél (2x durva és 1x simító, 3x nagyoló, szimmetrikus) megmunkálására, valamint az alumínium (3 vágóélű, szimmetrikus) megmunkálására szolgáló indexelhető lapkák. Ez a kezdeti tartomány számos felhasználást tesz lehetővé. A szerszámtartók minden mérethez különféle túlnyúlási hosszal kaphatók és a HSK-T és PSC gépi interfészekhez is elérhetők.

Bővebb információ: www.ceratizit.com/hdt weboldalra.

(forrás: Ceratizit-csoport/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés