Megmunkálás

Hidraulikus expanziós szerszámbefogó

A Schunk által kifejlesztett Tendo Slim 4ax hidraulikus expanziós szerszámbefogók a DIN 69882-8 szabvány szerinti hőre zsugorodó külső geometriát a gyártó jól bevált hidraulikus expanziós technológiájával kombinálják.

hirdetés

A vékony, precíziós kialakítás a szerszámbefogókat ideális választássá teszi a sorozatgyártás, azon belül is különösen az autóipar számára. A befogókat kifejezetten a tengelyirányú műveletekhez fejlesztették ki, és a legkedvezőbb tulajdonságaik a zavaró kontúrokhoz közeli marás, az öttengelyes megmunkálóközpontokban végzett süllyesztés és dörzsárazás, valamint a szerszám- és formagyártás alkalmazásai közben domborodnak ki. Számos vizsgálat igazolja, hogy a hidraulikus expanziós technológia rezgéscsillapító hatásával felvértezett szerelvények lényegesen jobb megmunkálási minőséget érnek el a marási műveletek során. A hidraulikus expanziós kamrával ellátott szerszámbefogó csökkenti az y tengely mentén fellépő forgácsolási erő amplitúdóját, ami enyhíti a szerszámelhajlás jelenségét is. A keresztvágóra és a forgácsolóélre jutó terhelés csökkentésével lényegesen meghosszabbítható a szerszámok élettartama. A precizitás az így megmunkált munkadarabok jelentősen jobb felületi érdességében és kiváló minőségében is visszaköszön.

Mint minden Schunk Tendo hidraulikus expanziós szerszámbefogó, a Tendo Slim 4ax is kombinálja a kiváló ütéspontosságot a tökéletes rezgéscsillapítással, a szerszámcsere pedig egy kulccsal villámgyorsan elvégezhető. A szerszámbefogóval precízen beállíthatók a keskeny kontúrok és a pozíciótűrések, ami feleslegessé teszi a drága kiegészítők megvásárlását. Mivel a precíziós szerelvény plug & work módszerrel képes helyettesíteni a hagyományos hőzsugoros szerszámbefogókat – a berendezés újraprogramozása nélkül –, az előnyök a tényleges alkalmazás során is tesztelhetők. A Tendo Slim 4ax szerszámbefogók bármiféle költséges szerszámperiféria nélkül használhatók. Az MMS- (minimálkenés-) kompatibilis szerelvény ellenáll a forgácsolás közben keletkező szennyeződéseknek, és minimális a karbantartási igénye.

Hidraulikus expanziós szerszámbefogó metszeti képe (forrás: Schunk)
Hidraulikus expanziós szerszámbefogó metszeti képe (forrás: Schunk)

A hőzsugor-szerszámbefogókhoz képest a Tendo Slim 4ax tartósan kiváló ütéspontosságot (<0,003 mm 2,5×D mellett) és 25 000 1/min fordulatszám esetén 2,5G kiegyensúlyozottságot ér el. Az eszköz tökéletesen illeszkedik a gyártó hidraulikus expanziós szerszámbefogó-programjába. Az első lépésben a szerelvények HSK-A63 interfésszel, Ø10 mm/L1=120 mm, Ø12 mm/L1=90 mm, Ø12 mm/L1=120 mm, Ø14 mm/L1=90 mm, Ø14 mm/L1=120 mm és Ø20 mm/L1=90 mm méretben állnak rendelkezésre. A tervek között szerepel az átmérő Ø6-tól 32 mm-ig, L1-dimenzióban pedig 90, 120 és 160 mm méretű termékváltozatok megjelenése is.

(forrás: Schunk/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés