hirdetés

Méréstechnika

Hibrid mechanikai anyagvizsgálat

Mérés 3D-ben

Az Imprintec-technológia alapötlete a véges elemes szimulációs eredmények mérési eredményekkel történő összehasonlítása annak érdekében, hogy az anyagjellemzők meghatározhatóvá váljanak. 

hirdetés

A technológia előnye, hogy a véges elemes szimuláció bemeneti és kimeneti adatai ismertek, ezért ha a szimuláció és a vizsgálat eredményei megegyeznek, akkor az anyagjellemzők a véges elemes szimulációból is származtathatóvá válnak. A vizsgálati módszer alapja a keménységmérés. A lenyomatot az elkészítése után háromdimenziós optikai vizsgálattal elemzik. A véges elemes szimulációt – mely ugyanazokkal a peremfeltételekkel (erő, terhelési idő, próbatestalak) rendelkezik, mint a kísérleti feltétel – addig változtatják, míg végül a szimuláció geometriája egybe nem esik a 3D-mérés geometriájával. A módszer konvergál, ha a szimuláció és a vizsgálat eredménye között elégséges egyezés érhető el.

Keménységmérés másként

Az innovatív i3D R/BVR keménység- és szilárdságvizsgáló gép egyesíti a bevált vizsgálati technológiákat és az anyagvizsgálat legújabb eredményeit. A keménységmérő módszer alapján az i3D R/BVR berendezés meghatározza a folyási görbét és ezáltal a szakítóvizsgálat összehasonlítható karakterisztikai eredményeit, úgymint: Rp0.2 folyáshatár, Rm szakítószilárdság, keményedési tulajdonságok. Továbbá a minőség szempontjából az anizotrópia szintén meghatározható. A módszer a DIN SPEC 4684 szabvány szerint működik.

Az I3D R/BVR speciális anyagvizsgáló berendezés a hagyományos Rockwell, Brinell és Vickers keménységmérési eljárások elvégzésére is alkalmas, a rájuk vonatkozó szabványok szerint.

Alkalmazási területek

A módszer jól alkalmazható felületedzett alkatrészek vizsgálatánál. A felületedzés által beállított szilárdsági értékeket gyakran a keménységvizsgálat eredményei alapján szabályozzák. Ezekben a pontokban az Rp0.2 folyáshatárra és keményedési tulajdonságokra vonatkozó megállapítások gyakran hiányoznak, amire megoldást nyújt az Imprintec technológiája. Fontos alkalmazási terület a hegesztett varratok lokális jellemzőinek meghatározása. Itt a kezeléstől függően a jellemzők változatosak lehetnek a különböző hőhatásövezetekben. A mechanikai jellemzők pontos értékelése lehetővé válik ezzel a technológiával. Olyan esetekben, amikor az alkatrész mérete nem teszi lehetővé a hagyományos szakítóvizsgálati minta kimunkálását, a benyomódás elvén működő I3D megoldást nyújt a szakítószilárdsági jellemzők meghatározására. A technológia igen hatékony anizotrópiával jellemzett alkatrészeknél is. A próbatestek és alkatrészek meghatározott kritériumok alapján a módszerrel értékelhetők. Továbbá az alkatrészek mechanikai tulajdonságainak gyors ellenőrzésére is alkalmazható a módszer. Például az alkatrészek gyártása során két megmunkálási folyamat között. Ebben az esetben is produktív megoldás az Imprintec technológiája. Az Imprintec-technológiát acél, alumínium, titán, réz és nikkel vizsgálatához ajánljuk.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend márciusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: Grimas/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[251836] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés