hirdetés

Form 2

Hatékony célgépgyártás 3D-nyomtatással

Mióta az ETLsoft Kft. csapata házon belül végzi a 3D-nyomtatási feladatokat, jelentősen visszaestek a költségei és az egyedi, 3D-nyomtatott alkatrészek gyártásának átfutási ideje is 1-2 hétről 1-2 napra csökkent. Interjú. 

Az ETLsoft Kft. célgépek gyártására szakosodott cég, a National Instruments, Phoenix-Contact és Stäubli robottechnika integrátor partnere. Gépgyártási tevékenységük kiterjed a gyártósorokra, a gyártósori végmérő berendezésekre, élettartam tesztekre és fejlesztést támogató funkció teszterekre. Megrendelőik között vannak többek között a BD, Bosch, Bourns, BPW, Delphi, GE, Jabil, JCI, Knorr-Bremse, ThyssenKrupp, Kirchhoff, Valeo cégek, de több felsőoktatási intézmény kutatási tevékenységét is támogatják műszaki megoldásaikkal, amelyekhez pár éve már igénybe vesznek 3D-nyomtatást is. Mivel minden projektjük egyedi, így a Form 2 nagyfelbontású 3D-nyomtatójukat igen széleskörűen alkalmazzák. Etl Gáborral, az ETLsoft Kft. ügyvezetője beszélt a tapasztalatokról.

Hogyan találkoztak először a 3D-technológiákkal?

Célgépgyártóként nagyon sok olyan projektünk van, ahol teljesen új megoldásokat kell fejlesztenünk és már létező termékekhez kell kapcsolódnunk. Tehát mindennapiak az egyedi feladatok, az egyedi jig- és alkatrészigények nálunk. Korábban külső céggel végeztettük a megoldásokhoz szükséges 3D-nyomtatási feladatokat, azonban a procedúra átfutási ideje hosszú, a költségei pedig nagyon magasak voltak.

A döntés, hogy saját gépbe fektetünk, úgy született meg, hogy egyre több problémát okozott a feladatok kiszervezése. A legtöbbször, amikor kiadtunk egy műanyagalkatrészt megmunkálásra, hosszú és nehézkes volt az átfutás, valamint árban is elég költséges volt a folyamat, hiszen ott be kell állni a géppel, gépórát és emberórát is számolni kell.

Miért esett a Form 2 gépre a választás?

A felületi minőség nagyon fontos volt, így a 3D-nyomtatási technológiák közül a sztereolitográfiára (SLA) esett a választásunk, amivel szinte fröccsöntés minőségben tudunk nyomtatni. Ebben az árkategóriában pedig nem találtuk valódi, SLA-t alkalmazó versenytársát a Form 2-nek.

A fejjel lefele építkező sztereolitográfia működése, forrás: 3dhubs.com
A fejjel lefele építkező sztereolitográfia működése, forrás: 3dhubs.com

Megtérült már a befektetés? 

A kiszervezett munkákkal szemben nagy előny, hogy házon belül mi tudjuk ütemezni, mi, mikorra készüljön el. A külső partner által nyomtatott vagy megmunkált darabok 1-2 hetes átfutással készültek, viszont saját készülékkel ez a legrosszabb esetben is 1-2 nap alatt elkészül. A gyors reakciókészség, a képesség a vevők rugalmas kiszolgálására pedig elengedhetetlen egy 21. századi gyártóvállalat életében.

Emellett a házon belül végzett 3D-nyomtatás költséghatékonyabb megoldás is. Őszintén szólva külön nem mértük a megtérülést, de tudom, hogy a Form 2 nagyon gyorsan visszahozta az árát. Konkrét példa, hogy volt egy projektünk, amely során gyakorlatilag a kontakttömbök nyomtatásával 1 hét alatt megtérült a befektetés.

Végül pedig az sem elhanyagolható előny, hogy egy 3D-nyomtató a műhelyben teret enged a mérnökeink fantáziájának is, mivel a forma nem kötött, mint a hagyományos megmunkálások esetében. Így mindig a legoptimálisabb megoldást tudjuk nyújtani a partnereinknek.

Milyen feladatok megoldása során veszik igénybe a 3D-nyomtatót? 

Gyártósorok, összeszerelőgépek, mérőgépek és kamerás rendszerek bonyolultabb műanyag alkatrészeit váltottuk ki 3D-nyomtatott modellekre. Többek között olyan alkatrészeket nyomtattunk már a Form 2-vel, mint például kontakt tömbök, présfejen ütközők, jigek, kábel átvezetők és kamera tartók. A durable, a hőálló, a flexibilis és a standard alapanyagokkal is jók a tapasztalataink.

Az egyik első nyomtatásunk I8-as BMW töltőkábel gyártósorának alkatrésze volt a Form 2-vel. Durable alapanyagból készült, ami a polipropilén rugalmasságát és tartósságát hozza, ezáltal tökéletesen funkcionál végtermékként.

A BMW töltőkábel gyártósorának alkatrésze (forrás: Freedee)
A BMW töltőkábel gyártósorának alkatrésze (forrás: Freedee)

A Valeo állófűtés elektronikájához való kapcsolódáshoz fejlesztettük egy nyomtatott kontakttömböt, amelyet a gyártó Jabil a tesztek során használnak. A probléma az volt, hogy túl kicsi a lábak távolsága, nem tudtunk rácsatlakozni tűkkel.

A külső részek high temp anyagból készültek (forrás: Freedee)
A külső részek high temp anyagból készültek (forrás: Freedee)

Az alumínium keret meg ez a külső rész a tetején forgácsolva van. A belső betét külön, Durable anyagból került nyomtatásra, mivel a használat során kiderült, hogy a beépített tűket védeni kell. A külső részek pedig a High Temp, 289 fokig hőálló anyagból készültek, mivel ott 60-70 fok is előfordulhat a teszt során. Mivel a tesztelés egy 2 m átmérőjű asztalon történik egyszerre 24 termékkel, így a nyomtatott jig nélkül lehetetlen lett volna rácsatlakozni az elektronikára.

Nyomtatott kontakttömb (forrás: Freedee)
Nyomtatott kontakttömb (forrás: Freedee)

Flexibilis anyagból értelemszerűen akkor nyomtatunk, amikor rugalmasságra vagy puhább felületekre van szükség. Ez a burkolat például arra szolgál, hogy a kábeleket védje a sérüléstől, amikor egy gép oldalába fúrt lyukon át vezetjük be őket.

Az alábbi képen szerepel az egyedi elektronikánk, amelyhez a tartó bakokat nyomtattuk a fekete, standard műgyantából. Autóiparban vannak olyan szenzorok, amely a kormányra csatlakozik és a nyomatékot méri. Ez egy ilyen komplett tesztberendezés egyik fiókrésze.

Mik a tapasztalatok a géppel?

A kezelése egyszerű és a forgalmazói és gyártói támogatás is elváráson felüli.

Mik a jövőbeni terveik a 3D-technológiákkal?

Szeretnénk bővíteni további nyomtatókkal a gépeinket, illetve várjuk az új Fuse 1 SLS technológiás gép megjelenését is.

Form 2

sztereolitográfiát alkalmazó Form 2 különös precizitásra képes, ár-értékaránya kedvező és kezelhetősége egyszerű. Megjelenése előtt a megbízható, sztereolitográfiás 3D-nyomtatók bekerülési költsége a Form 2 árának közel tízszeresénél kezdődtek, ma a technológia nettó 1 100 000 Ft beruházással elérhető.

Az intenzív alapanyagfejlesztésnek köszönhetően változatosan és széleskörben alkalmazható egy asztali SLA 3D-nyomtató az iparban. A Formlabs saját fejlesztésű anyagai között van például, amely az ABS vagy a polipropilén mechanikai tulajdonságaival megegyező minőséget biztosít, azonban mind közül kiemelkedik a magas hőállóságú alapanyaga, amely akár 289 °C fokig bírja a hőt. Egyelőre a Form 2 High Temp anyaga ezzel az értékkel egyedülálló a piacon. Az iparban a fenti példán túl többek között vákuumformázó sablonok, és fröccsöntő szerszámbetétek nyomtatására is alkalmazzák. 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés