hirdetés

Megmunkálás

Hajlítson még jobban!

Számos új funkció teszi a Trumpf új TruBend 5000 sorozatát még termelékenyebbé és kezelőbarátabbá. A gépek új vezérlési koncepciójukkal rendkívül egyszerűen kezelhetők, a két innovatív szögmérő rendszer pedig a legnagyobb pontosságot garantálja.

hirdetés

Nagy tengelysebességek és gyorsulások, valamint innovatív kezelői segítségek teszik az új TruBend 5000 sorozatot – konkurencia nélkül – termelékennyé. És ezt a megszokott munkadarab-rugalmasság mellett. A Trumpf produktív „allround” gépeit új, négyhengeres technikával és energiatakarékos on-demand szervohajtással szerelték fel. Ez rendkívül dinamikusan és extrém halkan dolgozik, és jelentősen termelékenyebb, mint egy klasszikus hajtás. Mindemellett nagyon környezetbarát, mivel csak a hajlítás közben használ energiát.

A Trumpf legsikeresebb élhajlító gépének továbbfejlesztésénél a kezelő áll a középpontban, mivel ő a produktivitás és a munkadarabok minőségének döntő faktora a hajlítási művelet közben. Számos ergonomikus elem, így a hajlításindítást forradalmasító MagicShoe könnyíti meg számára a munkát. A pontos hajlítási eredmény érdekében a Trumpf két innovatív, egymást ideálisan kiegészítő szögmérő rendszert is kínál.

Ember és gép párbeszéde

Az új Touchpoint vezérlés forradalmian egyszerű és magától értetődően használható. A kezelőt nagyban segíti az ütközés-ellenőrzéssel ellátott, rendkívül valósághű 3D-s vizualizálás. A kezelői felület konzekvensen a gyártás mindennapi igényeire összpontosít: egy multi-touch képességű, tabletként kiépített 21,5 colos monitorral a gép egér vagy billentyűzet nélkül is kezelhető – és mindezt munkakesztyűben. A gépkezelő a monitort a neki kényelmes pozícióba tolhatja. Igény esetén gyors hozzáférés áll rendelkezésére a közvetlen támogatáshoz.

TruBend 5130: nagy sebesség, innovatív kezelés (forrás: Trumpf)
TruBend 5130: nagy sebesség, innovatív kezelés (forrás: Trumpf)

Az utak lerövidítéséhez és ezzel a termelés növeléséhez a kezelőnek kiegészítő mobil kezelői egységként rendelkezésére áll az új MobilControl Pro. Ezt rugalmasan elhelyezheti a nyomógerendán – ezáltal mindig elérhető közelségben van, és megtakarítja vele az utat a vezérlésig. Egy 3,5 colos színes kijelzőn tud minden, a hajlítási folyamathoz szükséges adatot – például hajlítási lépés előre/vissza vagy szög- és tengelypozíció kiigazítása – közvetlenül a gépbe beadni.

Ergonomikus segítségek az értékes munkadarabokért

A munkadarabok kezelését segítik a fokozatmentes magasságban állítható támasztókonzolok a műanyag támasztókkal, illetve kefékkel vagy görgőkkel. Ezek 200 kilogramm terhelhetőségűek, robusztusak, és tökéletesen illeszkednek a mindennapi munkába. A különösen nehéz és nagy felületű munkadarabokat a hajlítási segítséggel munkálhatjuk meg. Ez segíti 30 fokos szögig a hajlításokat, és lehetővé teszi például a falcolások előhajlítását. Különböző szerszámmagasságoknál vagy Z hajlításoknál egy kiegészítő CNC-tengely a hajlítási segítséget automatikusan a megfelelő magasságba állítja.

MobileControl Pro mobil kezelői egység
MobileControl Pro mobil kezelői egység

Az optikai felszerelési és pozicionálási segítség alkalmazásával felszerelési idő takarítható meg, mivel a fehér LED-világítás milliméter pontosan megmutatja, hová kell a szerszámokat behelyezni. Hajlításkor is azt az állomást világítja meg, ahol a következő hajlítás fog történni. A gépet igény szerint két-, négy-, öt- vagy hattengelyes hátsó ütközővel látják el, amely most még gyorsabban találja meg a pozícióját. A jól láthatóságról egy LED-es világítás gondoskodik elöl és a gép belső terében. Az oldalsó tolóajtók biztonsági üvegből készülnek, és szintén az optimális fényviszonyokról gondoskodnak. Ezenkívül csökkentik a helyigényt is a gép mellett.

Mérőrendszerek a pontos hajlítási szögekért

A legfontosabb minőségi jellemző hajlítások esetén a pontos szög. Ezért a Trumpf különböző intelligens funkciókat kínál, hogy a legnagyobb pontosságot lehessen elérni. A lemezvastagság-eltérésekből adódó szöghibák a TCB lemezvastagság-felismerővel (Thickness Corntrolled Bending) csökkenthetők. Ha a legmagasabb szögpontosságokat szeretnénk elérni, ACB szögmérő rendszert (Automatically Controlled Bending) választhatunk. Ez a hajlítási folyamat alatt méri a valós szöget és a hajlítási darab visszarugózását, valamint vezérli a nyomógerendát a kívánt szögméretre – azaz optimális megoldást ad, amellyel már az első darab is kifogástalan lesz. A TruBend 5000 sorozathoz két nagy értékű szögmérő rendszer áll rendelkezésre, amelyek egymást tökéletesen kiegészítik.

Érintésmentes optikai rendszert alkot az ACB Laser
Érintésmentes optikai rendszert alkot az ACB Laser

Teljesen szerszámfüggetlenül mér az új ACB Laser rendszer. Itt a hajlítási élhez képest elöl és hátul található egy-egy mérőállomás, amelyek automatikusan a helyes álláshoz mozognak. Az érintésmentes optikai rendszer egy lézervonalat vetít a lemezre, és a kamera összegzi a szöget. Különösen a csúcsos és nyitott szögeknél, valamint a vastag lemezeknél az ACB Laser a legjobb megoldás a tökéletes pontosság érdekében – és teljesen szerelésmentesen. További segítséget nyújt az ACB Wireless, a kábel nélküli rendszer, amely automatikusan felismeri a szenzorszerszám pozícióját, és könnyen használható. A mérés két, a felső szerszámba integrált érzékelőlapka segítségével történik.

(forrás: Trumpf/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés