Megmunkálás

Gyors és gazdaságos esztergaközpont

NRX 2000 típusjelzéssel kétorsós, termelékeny esztergaközpontot mutat be a Mach-Techen a DMG Mori Seiki maximum 180 mm átmérőjű és 100 mm hosszúságú darabok nagy sorozatú megmunkálására.

hirdetés

DMG Mori Seiki hagyományos évkezdő pfronteni házi kiállításán négy világpremiernek lehettek tanúi az érdeklődők, ezen felül kontinentális bemutatókat is tartottak. A német–japán vállalatcsoport tengeren túli tagja, a Mori Seiki most először Európába jutó sorozatgyártó esztergaközpontjai, az NRX 2000 és az NZX 4000 C | 3000 Y több iparágban, de elsősorban az autóipari beszállítók körében számíthatnak nagy érdeklődésre. Az autógyártást kiszolgáló erős hazai vállalkozási bázist figyelembe véve nagy sikert jósoltak főképpen az elsőként említett, gazdaságos típus magyarországi forgalmazása megindulásának. Az NRX 2000 itthoni premierjére a MachTech kiállításon kerül sor.

Szimultán megmunkálási folyamatok

A két motoros orsóval és ugyancsak két nyolchelyes revolverrel szerelt NRX 2000 szimultán megmunkálást tesz lehetővé mindkét orsóján egy időben. Az alapkivitelben percenként 5000 fordulatszámú munkaorsók az x és a z tengely mentén mozoghatnak. A két fix szerszámrevolvert – amelyek opcionálisan tíz szerszám befogadására alkalmasak – a gép első részében helyezték el, ezzel ideális védettséget kaptak a forgácsdaraboktól és a hűtőközegtől.

Kompakt kialakítású, termelékeny NRX 2000 (forrás: DMG Mori)
Kompakt kialakítású, termelékeny NRX 2000 (forrás: DMG Mori)

A 30 m/min sebességű gyorsjárat, valamint a munkadarabok új, integrált betöltő-, illetve kirakórendszere egyaránt hozzájárul a szerszámgép kimagasló termelékenységéhez. A portálrakodó 5,6 másodperces csereidejével jelentősen csökkenti a mellékidőket, ezt egy kettős egység támogatja, amely a munkadarabok gyors eljuttatásáról gondoskodik az egyik orsóról a másikra. A berakóportál dinamikáját a kompakt kialakítás és a kevés mozgó alkatrész teszi lehetővé, ami csökkenti a vibrációt, és végső soron jobb felületminőséget eredményez. A munkadarabok számára oldalt elhelyezett magazinon standard kivitelben 14, egyenként legfeljebb 3 kg tömegű alkatrész helyezhető el.

Kezelői kényelem

A kezelés kényelméről a 10,6 hüvelykes CompactLine többérintős képernyő, valamint az ergonómiailag és funkcionálisan is átgondolt dizájn gondoskodik. Minkét elülső szerszámrevolver, a szerszámbefogók és a ki- és berakodó egység 360 mm-es távolságból jól hozzáférhető. Az él nélküli forgácsteknővel és az integrált forgácskihordóval a keletkező forgács biztonságosan eltávolítható.

Az NRX 2000 kompakt kialakítása (1650 mm hosszméretek és 2100 mm magasság) a szokásos esztergagépekhez képest több mint 30 százalékkal is csökkentheti a helyigényt a műhelyben. A költségek érezhető csökkentéséhez hozzájárul a kétorsós központ szabványos konténerben való szállíthatósága is. A gyártócella gyors automatizálásával jól megfelel autonóm sorozatgyártásra.

(forrás: DMG/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés