Megmunkálás

Géptrió komplex profilú munkadarabokhoz

A Hurco öttengelyes CNC-megmunkálóközpontjai nehéz alkatrészeket munkálnak meg optimális forgácsellenőrzés mellett.

hirdetés

A Hurco cég SRTi-sorozathoz tartozó öttengelyes CNC-megmunkálóközpontjai több szempontból is sokoldalúak. Három dönthető fejű és forgóasztalos gépmodellt fejlesztettek ki kifejezetten nehéz precíziós alkatrészekhez, amelyeknél – a nagy súly és az átlagon felüli méret ellenére – komplex kontúrok megmunkálására van szükség. Ezeket a gépeket nagy, fixen beépített körasztaluknak köszönhetően ilyen alkalmazásra szánják. A kiegészítő asztalhely járulékos munkákhoz, három- vagy négytengelyes megmunkáláshoz is használható. A dönthető fejes-körasztalos konfiguráció vízszintes megmunkálást és optimális forgácsellenőrzést tesz lehetővé. A forgácsöblítéshez minden gépet szivattyúrendszerrel láttak el. A körasztal C tengelyként segíti a korlátlan szögben történő mozgatást. Ezzel lerövidül a megmunkálási idő, és növekszik a gép nyereségessége. Michael Auer, a Hurco GmbH ügyvezetője szerint „ahhoz, hogy lekerekíthető legyen a munkadarab, és a henger palástfelületén marást lehessen végezni, az asztalnak folyamatos forgómozgásra kell képesnek lennie. De ha ±360 fokban korlátozva van a C tengely mozgása, rendszeres időközönként vissza kell fordulni a munkadarab megmunkálása közben”.

Egyszeri befogás – időmegtakarítás

Az SRTi-sorozat valamennyi C tengelyes körasztala korlátozás nélkül, folyamatosan mozgatható. A B tengely dönthető feje ezenkívül lehetővé teszi a munkadarabhoz való hozzáférést döntött megmunkálási sík esetén, ami komplex kontúroknál, például járókerekeknél vagy turbináknál előnyt jelent. „Az egyszeri befogás időmegtakarítást jelent, miközben nem kell lemondani a pontosságról sem. Ez fontos versenyelőny a kombinációs megmunkálások során” – véli Michael Auer. A több megmunkálási folyamatot egy gépben egyesítő done-in-one elv a Hurco fejlesztéseinek szerves részét képezi.

VMX 60 SRTi öttengelyes CNC-megmunkálóközpont  (forrás: Hurco)
VMX 60 SRTi öttengelyes CNC-megmunkálóközpont (forrás: Hurco)

A sorozat három gépe a megmunkálandó munkadarabok méretétől függően más és más felhasználásra való, valamint az orsó sebességét tekintve is eltér egymástól. A VMX 42 SRTi és a VMX 42 HSRTi kivitel legfeljebb 1279 mm×610 mm-es munkafelületet és az x tengely esetében 1080 mm-es elmozdulási úthosszt, a „nagy testvér”, a VMX 60 SRTi pedig 1675 mm×660 mm-es munkafelületet biztosít. Az orsó 18 000-es fordulatszámával a VMX 42 HSRTi a „hármas fogat” leggyorsabb tagja. A trió közös vonása az ebben a géposztályban szokatlanul nagy munkatér.

Az eltérő kivitelezés ellenére egységes tervezés jellemzi a három gépet, aki ismeri az egyiket, azonnal kiismeri magát a másik kettőnél is. A kezelési kényelemhez hozzátartoznak még a gépasztal feltöltését megkönnyítő nagy ajtónyílások és a méretes, könnyen nyitható oldalajtók, amelyek a karbantartási munkáknál biztosítják a könnyű hozzáférhetőséget.

Kétszer gyorsabb programozás

Az SRTi-sorozat öttengelyes gépeit WinMax dialógusvezérléssel – tetszés szerint DXF-opcióval – látták el. A Hurco-vezérlés nagy teljesítményű szoftvere megkönnyíti a programozást az öttengelyes megmunkálásoknál, és már három lépésben megteremti a precíziós alkatrészek gyártásának feltételeit. Más dialógusprogramozásokkal összehasonlítva a munkadarab programozásához szükséges idő a WinMax-DXF szoftvernek köszönhetően akár 50 százalékkal is lerövidül.

(forrás: Hurco/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés