Karbantartás

Gazdaságosság megelőző diagnosztikával

A prediktív karbantartási intézkedések a Murrelektronik alkatrészeinek köszönhetően gyakran már az első elkerült üzemkieséskor megtérülnek.

hirdetés

A gépek és berendezések gazdaságossága szempontjából lényeges tényező, hogy az alkatrészek teljesítőképességét lehetőleg a maximális élettartam formájában kihasználjuk. A Murrelektronik ezért a tápellátó egységeknél nagy hangsúlyt fektet arra, hogy optimális időben kicseréljék őket, az „amilyen későn csak lehet, amilyen korán csak szükséges” elv szerint.

Aki a legvégsőkig használ egy alkatrészt, a nem tervezett gépkieséseket kockáztatja. Igaz, abban biztos lehet, hogy maximálisan kihasználta az alkatrészt. A termelés újraindításához szükséges időbeni és pénzbeli ráfordítás miatt azonban nem fog tudni ennek felhőtlenül örülni. A defenzív megközelítés lényege, hogy a berendezés alkatrészeit idejekorán kicseréljük, egy olyan időpontban, ameddig még abszolút biztonsággal működnek. Ez jól tervezhető, a hátránya azonban, hogy erőforrásokat elpazarolunk.

Az állapotfüggő karbantartási stratégia célja, hogy a két fenti kialakult stratégia között középutat nyisson. Egyrészt megpróbálja kihasználni az élettartamot, de úgy, hogy ne okozzon nem tervezett gépleállást – és ezzel végső soron az alkatrészek felhasználásának leggazdaságosabb módját jelenti.

Tápegységek közül vett példák

A gyakorlatból egy példa erre az Emparro67 Hybrid kapcsolóüzemű tápegység ipari terepen történő felhasználásra, IP67-es védelmi besorolással. A készülék a legszélesebb körű diagnosztikai adatokat teszi elérhetővé azzal, hogy probléma nélkül ki lehet olvasni őket egy IO-link interfészen keresztül. Felügyeli az áramerősséget és a feszültséget, a túlterhelést, a hőmérsékletet, a rövidzárlatokat, valamint az indítások számát. Ezekre alapozva prognosztizálja a hátralevő élettartamát.

Emparro Accucontrol: gondoskodik a gépek folyamatos áramellátásáról (forrás: Murrelektronik)
Emparro Accucontrol: gondoskodik a gépek folyamatos áramellátásáról (forrás: Murrelektronik)

Az Emparro 3~ 40A kapcsolóüzemű tápegység ugyanígy folyamatosan felügyeli az adatokat, mint például a hőmérsékletet, az indítások számát, a kihasználtságot és az alkatrészek élettartamát. Bármelyik határérték túllépésekor a készülék egy jelző érintkezőn keresztül figyelmeztet, így a következő szervizkor be lehet tervezni a cserét.

További érdekes megoldás az Emparro Accucontrol szünetmentes tápegység, amely biztosítja a folyamatos áramellátást (és ezzel már önmagában is megelőző karbantartási célokat szolgál). Különösen érzékeny gép- és berendezésinstallációkba integrálják, ahol gondoskodik a gépek és folyamatok működésének fenntartásáról áramkimaradás esetén. A modul felügyeli a csatlakoztatott zselés akkumulátorok működését, hátralevő élettartamát, és koordinálja a strukturált utántöltést, ha a töltési kapacitás egy bizonyos érték alá esik. Ez egy hőmérséklet-vezérelt töltési folyamat az akkumulátor maximális élettartamának elérése érdekében. De ez még mind semmi: az információk kiolvashatók egy jelző érzékelőn vagy egy USB-interfészen keresztül.

Figyeli a fogyasztókat

Míg az eddig felsorolt modulokban a megelőző diagnosztikai funkció az önkontrollt szolgálta, addig a Mico Pro intelligens áramfelügyeleti rendszer a gép- és berendezésinstalláció fogyasztóit figyeli. A Mico Pro az egyes csatornákat felügyeli, és egy világító LED, valamint egy kimeneten keresztül adott jel segítségével jelzi, ha az adott csatornára meghatározott terhelés 90 százalék fölé megy. Így be lehet avatkozni a folyamatokba, mielőtt a biztosíték kioldása miatt leállna a gép. Az alkalmazásokat tekintve klasszikus példák erre a rejtett folyamatok például olyankor, amikor üzem közben a motorok vagy a szelepek áramfelvétele megnő.

Micro Pro: jelzi, ha a terhelés meghaladja a 90 százalékot
Micro Pro: jelzi, ha a terhelés meghaladja a 90 százalékot

A Murrelektronik nagy hangsúlyt fektet termékeinél az állapotfüggő karbantartás lehetőségére, mert ez támogatja a 100 százalékos folyamatbiztonságra irányuló trendet. A kiesések csökkennek vagy gyorsan elháríthatók. Sok esetben már az első olyan esetben megtérülnek a prediktív karbantartásra fordított pénzeszközök, amikor sikerül elkerülni egy leállást. Azok a vállalatok, amelyek korán felismerik ennek a szemléletmódnak a fontosságát, növelik versenyképességüket, illetve továbbadják azt vevőik számára is. Pontosan azok a cégek nagyon nyitottak az ilyen innovációkra, amelyeknél az üzemszünet kiugró költségeket vagy rosszabb esetben akár veszélyt okoz. Az ezzel a problémával szembeni érzékenység a jövőben tovább erősödik azáltal, hogy a gépgyártók egyre inkább nemcsak gépeket és berendezéseket értékesítenek, hanem bizonyos finanszírozási modelleken keresztül azok rendelkezésre állását is.

(forrás: Murrelektronik/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés