hirdetés

MediTech

Füstjelek helyett TeleNyugi

A Műegyetem Egészségipari Mérnöki Tudásközpontja olyan minimalista tevékenységfigyelő rendszert fejlesztett, amely az infokommunikáció eszközeivel segít a családoknak, hogy az idősek biztonságban tölthessék napjaikat, a fiatalok pedig nyugodtan dolgozhassanak.

hirdetés

Európa lakosságának öregedésével egyre nagyobb gondot jelent a társadalom számára az idősek ellátása, gondozása. Ez az Európai Unió minden országát, így Magyarországot is érinti. Folyamatosan nő azok száma, akiknek nehézséget jelent az önálló életvitel, noha mind az érintettek, mind a családtagjaik számára az a legkellemesebb, továbbá a társadalom számára az a legolcsóbb megoldás, ha a szülők, nagyszülők megszokott környezetükben, saját otthonukban töltik napjaikat. Természetesen kizárólag akkor, ha az idős személy biztonságban érzi magát, valamint hozzátartozói nyugodtak lehetnek.

Régen a szülők házának kéményéből felszálló füst jelezte, hogy az öregek felkeltek, és rendben elkezdték napi tevékenységüket. A szomszédoknak, a közelben lakó gyerekeknek a füst megbízható támpontot adott. A helyzet azonban mára megváltozott, ezért más megoldásokat kell keresni az otthonaikban egyedül élő idős, esetleg beteg emberek biztonságérzetének növelésére, rokonaik megnyugtatására, illetve szükség esetén a megfelelő intézkedések megtételére. A füstjeleket napjainkban a korszerű informatika és távközlés eszközei helyettesíthetik, ráadásul földrajzi korlátok nélkül, azaz úgy, hogy a mért és továbbított jelek gyakorlatilag bárhol a világon nyomon követhetőek. Ilyen eszköz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egészségipari Mérnöki Tudásközpontjának (BME EMT) fejlesztői által kidolgozott TeleNyugi rendszer.

Alapötlet

Mivel manapság már egyre több háztartásban van számítógép és internet-hozzáférés, az idősebb generáció tagjai is óhatatlanul kapcsolatba kerülnek az informatikai eszközökkel. A kezdeti – érthető – félelmet és tartózkodást fokozatosan felváltja az érdeklődés, a barátkozás, majd az egyre intenzívebb használat. A tapasztalatok szerint remek ösztönzést jelent a távol élő, esetleg külföldön tanuló gyerekekkel és unokákkal való rendszeres kapcsolattartás akár e-mailben, akár a Skype-on keresztül, majd bővülhet a kör például a webes böngészéssel vagy különféle számítógépes játékokkal. Ez adta az ötletet a BME EMT mérnökeinek, hogy rendkívül egyszerű, széles körben elterjedt informatikai eszközökre építve olyan rendszert alakítsanak ki, amellyel növelhető az otthonukban egyedül lévő idősek biztonsága, valamint hozzátartozóik nyugalma.

A TeleNyugi architektúrája
A TeleNyugi architektúrája

A TeleNyugi névre keresztelt minimalista tevékenységfigyelő rendszer alapötlete, hogy az idős emberek lakásában működő számítógép segítségével – az internet közvetítésével – a távol lévő fiatalok információt kaphatnak szüleik, nagyszüleik tevékenységéről. A rendszer kétféle típusú adatot gyűjthet: élettani adatokat, például vérnyomást, vércukorszintet, véroxigénszintet, valamint aktivitásra utaló adatokat. Ez utóbbi körbe a számítógép-használat (egér- és billentyűmozgatás, Skype-használat stb.), valamint a lakásban történő fizikai mozgás tartozik.

Egyszerű használat

– A tervezéskor és fejlesztéskor fontos szempontnak tekintettük az egyszerűséget: a lakásban egy rendkívül egyszerű – minimalista –, és ennek megfelelően könnyen használható, továbbá sokak számára megfizethető konfiguráció működik, miközben a másik oldalon csupán egy mobiltelefonra van szükség, amelynek kijelzőjére pillantva a távol lévő családtag azonnal látja, hogy minden rendben van-e a távolban. A TeleNyugi kifejezetten a családokat célozza, alkalmazásához nincs szükség biztonsági vagy ápolási szolgáltatóra – tájékoztat Vajda Lóránt, a BME EMT igazgatója.

A megoldás kulcsjellemzője, hogy a családtagok – eltérően a piacon található hasonló termékektől – arról is kapnak jelzést, hogy minden rendben van-e a távolban. Ellenkező esetben (amikor csak baj esetén jelez a rendszer) az üzenet hiánya akár azt is jelentheti, hogy valamilyen rendszerprobléma (egy akkumulátor lemerülése, a szenzorok meghibásodása stb.) miatt nem érkezik jelzés a mobileszközre. A TeleNyugi rendszer három alapelemből épül fel: az intelligens otthoni környezetből, a mobileszközökből, valamint egy, a szerveren működő adatbázisból.

Vajda Lóránt: Együttműködő cégeket, befektetőket keresünk ötleteink megvalósításához
Vajda Lóránt: Együttműködő cégeket, befektetőket keresünk ötleteink megvalósításához

A prototípust egy alapkonfigurációra fejlesztették ki. Az egyik elem az idős ember lakásában lévő számítógép, interneteléréssel, esetleg egy vérnyomásmérővel, mozgásérzékelőkkel. Az alapkonfiguráció másik végén egy okostelefon vagy táblagép van, a megfelelő mobilalkalmazással, valamint wifi kapcsolattal vagy mobilinternet-előfizetéssel. A végponti rendszerek – az interneten keresztül – egy központi szerverrel állnak kapcsolatban. A szerver fogadja, feldolgozza és értékeli a lakásból érkező adatokat, továbbá kiküldi a megfelelő jelzéseket az okostelefonra vagy a táblagépre.

Architektúra: intelligens otthon, szerver, mobileszköz

Általánosságban az intelligens otthoni környezetet egy internethez csatlakozó számítógép, élettani paramétereket mérő eszközök (vérnyomás-, vércukorszintmérő stb.), valamint egy szenzorhálózat (mozgás-, hőmérséklet-érzékelő stb.) képezi. A mérőeszközök USB porton keresztül, a szenzorok ZigBee vezeték nélküli technológia segítségével kommunikálnak a számítógéppel.

A számítógép összegyűjti a mért adatokat (vérnyomás, vércukorszint, mozgás, nyugalmi állapot, számítógép-, Skype-használat stb.), majd meghatározott időközönként – az interneten, HTTP kapcsolaton keresztül – eljuttatja azokat a központi szerver adatbázisába. A mérési eredményekből egy alkalmazás – úgynevezett fuzzy logika segítségével – egyszerű következtetéseket von le az idős ember állapotára vonatkozóan. Személyre szabottan be lehet állítani, hogy milyen élettani és aktivitási értékek tekinthetők normálisnak, illetve milyen értékek jelentenek kisebb vagy komolyabb bajt.

A családtagoknál működő, Android-alapú mobileszközök – egy Android Widget segítségével – periodikusan kérdezik le az idős ember állapotát jelző adatokat a szerverről. A mobilinterneten érkező jelzéseket egy Android alkalmazás fogadja, amely többféle képernyőméretet és felbontást támogat. Ennek köszönhetően az idősek tevékenységét nyomon követő családtagok különféle okostelefonokat, táblagépeket használhatnak.

Az új rendszert nyílt nap keretében mutatták be
Az új rendszert nyílt nap keretében mutatták be

A mobileszköz kijelzőjén egy állandóan jelen lévő kis ikon utal az idős ember pillanatnyi állapotára. Ha az ikon zöld, minden rendben van. Ha sárga, az idős ember viselkedése, élettani paraméterei némileg eltérnek a szokásostól, célszerű tehát odafigyelni. Ha az ikon piros, komoly baj lehet, ezért alaposan utána kell nézni a mért értékeknek, jelzéseknek, eseményeknek. Ez könnyen megtehető, hiszen az ikonra kattintva az idős ember állapotára, tevékenységére utaló részletes adatok, grafikonok azonnal megjelennek a mobileszköz kijelzőjén. A legfrissebb mérési eredményeket a mobileszköz is tárolja, így azok offline is megtekinthetők.

TeleNyugi forintokban
A becsült költségek: 
- PC monitorral: 80-150 ezer forint
- Vérnyomásmérő (USB csatlakozással): 20-60 ezer forint
- Internethasználat: 2-3 ezer forint/hó
- Szolgáltatási díj: 1-5 ezer forint/hó
Az egyszeri beszerzési ár tehát 100-200 ezer forint. A rendszer éves működtetési díja 36-96 ezer forint.

 

Továbbfejlesztési elképzelések

A fejlesztők tervezik, hogy több eszközt integrálnak a rendszerbe, továbbá pontosítják a felhasználókról begyűjtött információt. Így a rendszer még megbízhatóbb következtetéseket tud majd levonni az idős emberek aktuális, illetve jövőbeli állapotára vonatkozóan. Ennek megfelelően a további munka a következő területekre terjed ki:

• több ZigBee-alapú szenzor – páratartalom-, gyorsulás-, optikai stb. érzékelők – beépítése; a szenzoradatokból leszűrt következtetések pontosítása adatfúziós technológiákkal;

• integrált biztonsági transzportprotokollok alkalmazása a mérési eredmények feltöltésekor és lekérdezésekor;

• az eredményeket megjelenítő (Android-alapú, kliensoldali) alkalmazás továbbfejlesztése; * a kliensoldali alkalmazás kiterjesztése más mobilplatformokra (iOS, Windows Phone stb.);

• az intelligens otthoni környezet szenzorainak használatával kapcsolatos adatvédelmi kérdések kezelése.

Irány a piac

A BME EMT mérnökei a közeljövőben szeretnék valós felhasználóknál tesztelni a TeleNyugit. A cél természetesen az, hogy mihamarább dobozos termék szülessen a prototípusból. Ehhez azonban nem elég egy maroknyi egyetemi kutató-fejlesztő csapat.

– A marketinghez, az értékesítéshez, a rendszer üzemeltetéséhez, valamint az eszközök szervizeléséhez partnerekre van szükségünk. A kapcsolatkeresés már elkezdődött. Tavaly decemberben nyílt napon mutattuk be a TeleNyugit – valamint a tudásközpont többi, futó projektjét –, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy együttműködő cégeket, befektetőket találjunk ötleteink megvalósításához. Törekvéseinket a BME teljes mértékben támogatja – fogalmaz Vajda Lóránt. A BME – cseh, szlovák és tajvani partnerekkel közösen – a TeleNyugi továbbfejlesztésére megpályázott egy tajvani kutatási programot (Taiwan Joint Research Projects Program).

Idősödő Európa
Az európai lakosság elöregedése évtizedekkel ezelőtt kezdődött. Az idős korosztály arányának növekedése a teljes lakosság körében egyrészt az életkor kitolódásának, másrészt az alacsony reprodukciós rátának (a gyerekszám csökkenésének) tudható be. Ezek következtében az elmúlt két évtizedben az Európai Unió 27 tagállamának népességében a munkaképes lakosság részesedése csupán 0,3 százalékponttal nőtt, miközben az időskorúak részesedése 3,7 százalékponttal emelkedett. Az életkor statisztikai középértéke szintén a népesség öregedését mutatja: míg 1990-ben az EU-27-ben a medián életkor 35,2 év volt, addig 2010-ben elérte a 40,9 évet.
 
Néhány európai adat az idősödésről:
- 2020-ra az EU népességének mintegy 25 százaléka 65 év fölötti lesz,
- 2010 és 2030 között a 65–80 évesek száma közel 40 százalékkal nő,
- 2012-től a munkaképes korú lakosság száma elkezd csökkenni, miközben a 60 év fölöttiek száma tovább nő, évente mintegy 2 millióval,
- a legnagyobb nyomás a 2015–2035-ös időszakban várható, amikor az úgynevezett „baby-boom” generáció nyugdíjas korba lép,
- A 65–74 éves európaiak, a kis jövedelműekkel, az alacsony iskolázottságúakkal és a munkanélküliekkel együtt tetemes részt képviselnek az európai lakosság azon 30 százalékában, akik soha nem használták még az internetet,
- napjainkban Magyarországon a becslések szerint több mint egymillió ember szembesül azzal, hogy az egészségének megromlása esetén magára hagyva, bizonytalanságban kell töltenie a napjait.
 
Az Eurostat előrejelzése szerint az EU-27 népessége 2060-ban egy kicsivel haladja meg a mait, miközben a lakosság korösszetétele nagymértékben megváltozik, a társadalom sokkal idősebb lesz, mint ma. Ugyanezen idő alatt a medián életkor várhatóan 47,6 évre nő. A 27 tagország lakosságának körében a 65 évesek és annál idősebbek aránya 2060-ra eléri a 29,5 százalékot (szemben a 2010-es 17,4 százalékkal). A várakozások szerint 2010 és 2060 között közel megháromszorozódik a 80 évesek és annál idősebbek száma. Ezen folyamatok eredményeképpen az úgynevezett időskori függőségi ráta (azaz az időskorúak és keresőkorúak aránya százalékban kifejezve) a 2010-es 25,9 százalékról 2060-ra 52,6 százalékra nő.
Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[125980] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés