hirdetés

Világpremier

Függőleges megmunkálóközpont egyedi igényekre

A DMG Mori sikeres vertikálismegmunkálóközpont-családjának eddigi legnagyobb tagja, az új DMC 1850 V kiválóan tölti ki a kisebb DMC 1450 V és a mozgóállványos DMF-gépek közti űrt.

hirdetés

A DMC V-széria gépei évek óta meggyőző teljesítményt képviselnek a vertikális elrendezésű szerszámgépek piacán, köszönhetően erős felépítésüknek, innovatív hűtési koncepciójuknak és moduláris kialakításuknak. E tulajdonságaikkal sokrétű megoldást kínálnak a precíziós és a keményforgácsolási megmunkálások területén. A DMG Mori ezeket az előnyös tulajdonságokat kihasználva és továbbfejlesztve alkotta meg a DMC 1850 V-t. „A kiváló stabilitás és merevség, amelyet a tömör szürke öntöttvas gépágy kölcsönöz a berendezésnek, minden igényt kielégít” – mondja Markus Rehm, a Deckel Maho Seebach GmbH ügyvezető igazgatója.

A DMC 1850 V nagy mechanikai pontossággal rendelkezik, amelyet hűen tükrözi a munkadarabokon elvégzett megmunkálások precizitása is. A végeredmény pedig a mindhárom szinten elérhető kevesebb mint 5 µm-es visszatérési pontosság, valamint a 20 százalékkal megnövekedett forgácsolósebesség. Az akár 1850 mm hosszú, {{x}} tengely mentén történő elmozdulás alapján a berendezés épp a DMC-széria kisebb gépei és a nagyobb DMF-sorozat közé sorolható. Az új vertikális megmunkálóközpont lehetővé teszi különböző rugalmas megoldások alkalmazását a gépgyártás, a szerszámgyártás és a repülőgépipar felhasználói számára.

Eleget tesz az ipar elvárásainak

A különböző iparágak egyedi megoldásokat igényelnek. „Részletes piacelemzést követően sikerült az ipar különböző területein jelentkező követelmények teljesítésére szolgáló koncepciót megalkotnunk a DMC 1850 V célzott optimalizációjával” – magyarázza Markus Rehm. Ez az optimalizáció a berendezést kiugróan rugalmassá teszi a három- és négytengelyes gépek kategóriájában.

A hatalmas munkatérrel és nagy terhelést is elviselő asztallal rendelkező DMC 1850 V a DMG Mori válasza az ipar kihívásaira a vertikális elrendezésű megmunkálóközpontok piacán. Az egyes tengelyek mozgatási távolsága 1850 mm×700 mm×500 mm, a 2160 mm×750 mm területű munkaasztal pedig akár 3000 kg tömegű munkadarabok elhelyezését is lehetővé teszi. Az 1967 mm-re nyitható ajtó és a tőle mindössze 677 mm-re lévő asztal közepe könnyen hozzáférhető, ezzel ergonomikus munkadarab-behelyezést kínál.

Az új DMC 1850 V berendezés a kisebb DMC-modellek és a nagyobb DMF-mozgóoszlopos gépek közé sorolható (forrás: DMG Mori)
Az új DMC 1850 V berendezés a kisebb DMC-modellek és a nagyobb DMF-mozgóoszlopos gépek közé sorolható (forrás: DMG Mori)

Az orsók nagy választéka széles körű alkalmazhatóságot tesz lehetővé, a valamennyi tengelyre érvényes nagy sebességű, akár 42 m/min gyorsaságú lineáris mozgások és 5 m/s2-es gyorsulások biztosítják a DMC 1850 V nagy termelékenységét. A géphez tartozó standard InlineMaster orsó mellé választható több nagy pontosságú orsó egészen 40 000 percenkénti fordulatszámig vagy a keményforgácsolási célokra alkalmas 288 Nm nyomaték kifejtésére képes PowerMaster orsó is. A Master orsóval ellátott modellek 2019 második felétől lesznek elérhetők. A DMG Mori ezekre 36 hónapos garanciát vállal majd – üzemórától függetlenül.

Műszaki jellegzetességek

A DMC 1850 V alapverziója húsz szerszám elhelyezését biztosítja a tárban. Választható azonban nagyobb, akár 120 férőhellyel rendelkező szerszámtároló rendszer is a berendezéshez. A maximális szerszámhossz 400 mm. A gyártó a szerszámcsererendszert a munkatéren kívülre helyezte, ezzel elkerülhető a szerszámváltás közbeni ütközés, valamint megoldható a forgácsvédelem. A gépágy meredek, 35°-os lejtői, valamint a forgácselszállító szalag és a munkaterület öblítése biztosítja a megbízható forgácseltávolítást. A gépágyöblítés egy választható kiegészítő, amellyel még biztosabban elvégezhető a forgácshulladék eltávolítása.

Fröccsöntő szerszám autószőnyeg gyártásához
Fröccsöntő szerszám autószőnyeg gyártásához

A tengelyek mindkét oldalán megtalálható, közvetlenül hajtott golyósorsóknak köszönhetően a DMC 1850 V kimagasló felületi minőség megvalósítását és a mindhárom szinten rendelkezésre álló, 5 µm-nél kisebb ismétlési pontosság elérését teszi lehetővé. Ehhez a precizitáshoz a közvetlen abszolút mérőrendszer járul hozzá, továbbá az innovatív hűtőrendszer-kialakítás biztosítja a hőhatások elleni megfelelő védelmet. A hő elleni védekezés kiterjed a motorra, a főorsó homlokfelületére, a golyósorsó csapágyházainak hűtésére az {{y}} és a {{z}} tengelyen, valamint a hajtómotorok és a golyósorsók csapágykarimáinak hűtésére az {{x}}, {{y}} és {{z}} tengelyen. Továbbá a DMC 1850 V {{x}} tengelyének golyósorsós meghajtása és összes tengelyének nyomóvezetékei számára egy külön belső hűtőrendszert is kialakítottak, amely biztosítja a berendezés hosszú távú pontosságát.

Ergonómia és funkcionalitás egysége

A DMC 1850 V funkcionalitást előnyben részesítő, ergonomikus stealth design kialakítása is figyelemre méltó. A borításon található fénycsík világosan mutatja az aktuális gépállapotot, a szerszámtároló kényelmesen elérhető a kezelő számára, valamint az elöl és a gép jobb oldalán elhelyezett hatalmas nézőpaneleken keresztül bármikor könnyen lehet tökéletes betekintést nyerni a munkatérbe. A mozgatható 21,5"-os multitouch kijelző minden helyzetben jó rálátást biztosít a munkafolyamatra az operátor számára. Vezérlés szempontjából a vásárlók választhatnak a Siemens 840 D solutionline, illetve a Heidenhain TNC 640 vezérlésre kifejlesztett Celos között.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés