hirdetés

Műszaki diagnosztika

Nagy változások zajlanak a videomikroszkópiában

A Hirox cég nevéhez fűződik az első digitális mikroszkóp kifejlesztése. Kiváló minőségű optikai, mechanikai és megvilágítási megoldásai, illetve folyamatos fejlesztései révén 3D-s digitális videomikroszkópjai immár harminc éve a legjobb optikai vizsgálati teljesítményt nyújtják akár 7000-szeres nagyítással, számos opcióval és adapterrel, beleértve a forgófejes adaptert is.

hirdetés

Lencsegyártóként szerzett tapasztalata lehetővé teszi a Hirox számára, hogy jó minőségű, kiváló mélységélességű objektíveket állítson elő, amelyekkel nagy felbontású képek készíthetők. Az optikai nagyítással ugyanis – ellentétben a digitális eljárással – lehetséges az eredeti kép megőrzése annak károsodása nélkül. Ennek köszönhetően a Hirox-rendszerek olyan látványos és pontos képeket kínálnak, amilyeneket csak egy 3D-s digitális videomikroszkóp tud.

Autofókusz, multifókusz és más funkciók

Korábban például egy kocka alakú tárgy vizsgálata során egyidejűleg csak az egyik oldalát lehetett megfigyelni, a Hirox szabadalmának köszönhetően azonban ma már a kocka öt oldala is vizsgálható egyidejűleg, élőképes megjelenítéssel. A mikroszkópokat ugyanis 25–55˚-ban dönthető, forgó tükörfejjel szerelték fel. Egy teljes tárgy képe így pontosan létrehozható, biztosítva a 360˚-os megjelenítést. Például egy kis méretű furat belső felületének vizsgálata a hagyományos megoldásokkal csak korlátozottan végezhető el, ám a forgófejes optika páratlan lehetőséget kínál a tanulmányozásra.

Változtatható szögű állvány (forrás: Grimas)
Változtatható szögű állvány (forrás: Grimas)

Az automatikus vezérlés és az autofókusz nagy pontosságot, könnyű használatot eredményez. A z irányú optikamozgatás automatizálja az adott tengelyen való léptetés mértékét a mélységélességnek megfelelően. A vizsgált mélység alsó és felső pontjának kijelölését követően a mikroszkóp a mélységélességtől függően meghatározott számban szeleteket képez le a z tengelyen történő lépésenkénti elmozdulás segítségével. Ezeket a fokozatonként felvett szeleteket azután összegzi, és 3D-kép formájában jeleníti meg. A nagy pontosságú képösszegző technológia használatával kinyerhetők a felületi információk egy tárgyról, annak mélyedéseivel és kiemelkedéseivel együtt. Területi és mennyiségi mérés is elvégezhető különböző színek használatával, a mérési tartományok színkódolással változnak a képernyőn.

Képalkotás forgó fejjel
Képalkotás forgó fejjel

Egy tetszőlegesen kiválasztott síkban a profil magasságértékei egy görbe formájában megjeleníthetők, így a viszonyítási síkhoz, illetve vonalhoz képest felvett görbén elhelyezkedő pontok magasságértéke könnyedén megkapható. A felület vizsgálata egyszerűen számszerűsíthető, illetve korábbi mérésekkel összehasonlítható. A kijelölt sík által felvett kép ezután két dimenzióban könnyen méretezhető és értékelhető.

3D-s színkódolt mérés
3D-s színkódolt mérés

A nagy munkatávolság lehetővé teszi a nagy méretű munkadarabok vizsgálatát, a mikroszkóp alatti munkavégzést, akár a vizsgált tárgy javítását is a dönthető állvány és a maximálisan 10 méter hosszú kábelezés segítségével. A panorámaképek egymásra helyezésével teljes műalkotások dokumentálása is megoldható akár 100 millió pixelben.

3D-profilozás
3D-profilozás

A Hirox 3D-s videomikroszkópok széles körű alkalmazási területei:

  • szerszámok, mechanikai eszközök vizsgálata,
  • profil és felületi érdesség mérése,
  • metallográfiai vizsgálatok,
  • drágakő- és ékszervizsgálat,
  • elektronikai vizsgálatok,
  • orvostudományi és bűnügyi vizsgálatok,
  • óragyártáshoz kapcsolódó vizsgálatok,
  • biológiai és kozmetikai vizsgálatok,
  • múzeumi és könyvtári vizsgálatok,
  • textilvizsgálat.
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[224561] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés