hirdetés

Hideghegesztés

Fémek összekapcsolása hő nélkül

A hideghegesztés sokkal gyakorabban használt technológia, mint elsőre gondolnánk. Videóval illusztrálva mutatjuk be az eljárást. 

hirdetés

Ha hegesztési eljárásról van szó, a legelső dolog, amire gondolunk, a hő használata. A fémek olvadáspontjukig történő hevítése és összeolvasztása a legismertebb hegesztési módszer. Az olyan technikák, mint az ívhegesztés, a súrlódásos hegesztés, az ultrahangos hegesztés és a lézerhegesztés, mind valamilyen módon hővel történik. A hőt valójában a hegesztés szinonimájának tekinthetjük. Ez viszont távol áll az igazságtól, erre az egyértelmű bizonyíték a hideghegesztés, két fém hőváltoztatás nélküli összekapcsolásának folyamata. Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de ez az egyik legnépszerűbb hegesztési módszer.

Hogyan csatlakoztathatunk két fémet hő nélkül?

A hideghegesztés (hidegnyomásos hegesztés, vagy kontakthegesztés) a hegesztések létrehozására nyomást alkalmaz. A tudományban ezt a folyamatot szilárdtest diffúziónak nevezik.

Ha két anyagot összepréselünk, általában nem fognak összeilleszkedni, aminek az oka elsősorban az, hogy az anyagok felületén oxidréteg vagy vékony gát van, amely nem engedi, hogy egy másik fémmel diffundáljon. A hideghegesztés kiküszöböli ezt azáltal, hogy a fémeket hegesztés előtt előkészíti. Ennek során a fémeket olyan mértékben tisztítják meg kefékkel és zsítalanítják mosással, hogy a felső oxid- vagy gátréteg teljes mértékben eltávolítható. A kívánt felülettisztaság elérése után mindkét anyagot mechanikusan összepréselik a megfelelő nagyságú erővel, ami függ az anyag minőségétől.
A hideghegesztés egyik feltétele, hogy az anyagok egyikének legalább rugalmasnak kell lennie és nem szabad megkeményednie. Ez nyilvánvalóan szűkíti azon anyagok listáját, amelyek felhasználhatók a hideghegesztéshez, a legjobb választás ehhez az eljáráshoz a lágy fémek csoportja. 

A hideghegesztés korlátjai

A tökéletes hideghegesztést nagyon nehéz elérni. Ennek több oka lehet, például az oxidréteg, amely légköri körülmények között képződik a fém felületén, aztán ott vannak a felületi szabálytalanságok, szennyeződések és így tovább. Az optimális hideghegesztések csak akkor fordulnak elő, ha a két összepréselt felület tiszta és mindennemű szennyeződéstől mentes. Sőt, minél laposabb és szabályosabb a felület, annál könnyebb és egyenletesebb lesz a varrat. A lágyfémek (alumínium, réz, 70/30 sárgaréz, cink, ezüs és ezüst ötvözetek, nikkel és arany) az egyetlen olyan anyagcsoport, amely alkalmas a hideghegesztésre - a rezet és az aluminiumot hegesztik leggyakrabban ilyen eljárással. A hideghegesztés tiszta és erős kötéseket biztosít anélkül, hogy törékeny intermetallikus vegyületek képződhetnének. A hideghegesztés az egyik legszilárdabb hegesztési varrat az alapfémekhez hasonló kötés létrehozásához. Nem igényel hőenergiát, sem speciális eszközöket.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés