Újabb régióban jártunk digitalizációs előadásainkkal

Factory Experience a ZalaZone-on

Missziónk, hogy ne csak írott formában, de élőben, előadások és közvetlen beszélgetések fórumának megteremtésével, ipar 4.0 alkalmazások kipróbálásának a lehetőségével is támogassuk, hogy a magyarországi kkv-k előre tudjanak lépni az ipari digitalizáció területén. Ötödik alkalommal a zalaegerszegi Zala Zone Járműipari Tesztpályán tartottuk meg Factory Experience konferenciánkat, melynek során arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan digitalizáljunk a gyártásban. 

hirdetés

Már a villás reggelivel egybekötött regisztráció során nagy érdeklődés mutatkozott a kiállított alkalmazások, szimulátorok és innovatív megoldások iránt. A ZalaZone impozáns, modern fogadóépülete lenyűgözte a látogatókat, és az épület hatalmas aulája lehetővé tette, hogy egy helyen tágas teret biztosítsunk a kiállítóknak. A legnépszerűbb fejlesztés a roadshow-n egy akkumulátor volt, amelyet egy fehér Mazda MX5-ben helyeztek el. A robbanómotorosból elektromos autóra átalakított járművet folyamatos érdeklődés övezte, holott azt csak a fejlesztés impozáns prezentálása kedvéért helyezték be az épületbe. A bemutatott intelligensakkumulátor-rendszert elektromos járművekhez való felhasználásra fejlesztették, így bármely elektromosjármű-gyártó számára komplex megoldást nyújt a lítiumalapú akkumulátortechnológia felhasználására, legyen szó akár elektromos autóról, elektromos meghajtású vízi járműről vagy golfautóról.

A kiállított fehér Mazda MX5
A kiállított fehér Mazda MX5

Virtuális valóság

A virtuális valóság, a szimulátorok, a gyártás digitális megjelenítése minden konferenciánkon nagyon népszerű. A Jungheinrich olyan oktatószimulátort állított ki, amellyel megtanulhattak a konferencia vendégei magasraktárban villás targoncával rakodni. Az oktatóprogram egy önvezető targoncával való versenyt tett lehetővé, bemutatva így azt is, hogy még a legügyesebb targoncás is messze elmarad egy teljesen automatizált targonca teljesítményétől. A virtuális valóság nemcsak a képeket, de az érzeteket is körénk varázsolta, mint a targonca kilengését, amit 9 méteren tapasztal meg egy raktári dolgozó.

Minden vállalatnak a képességeihez mérten, de digitalizálnia kell

A konferencia előadásainak sorát Gulyás László, az EIT Digital Hungary igazgatója nyitotta meg, aki a kutatás-fejlesztés és üzleti innováció támogatása fontosságát hangsúlyozta előadásában, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális ipar nem más, mint verseny az adatokért. Úgy véli, a negyedik ipari forradalom maga az adatfeldolgozás. Hogy milyen módon tudják a kkv-k legkönnyebben felszívni a digitális tudást, azt a Rozsdás Kft. telepvezetője mutatta be az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektben szerzett tapasztalatain keresztül. Elmondta, hogy még egy hulladékfeldolgozónak is vannak olyan kihívásai, amelyekre a digitalizáció tud megfelelő választ adni. AZ IFKA és az IVSZ által közösen menedzselt Mintagyárak projektben a Rozsdás Kft.-nek lehetősége volt a legnagyobb vállalatok legmodernebb digitalizációs megoldásait megismerni, de olyan gyakorlatokat is láttak, amelyeket fel tudnak használni a saját területükön. Kiemelte, hogy mindenféle méretű cégnek van lehetősége digitalizálni, egyedi megoldásokat lehet találni, és ebben segített nekik is a Mintagyárak projekt.

A Jungheinrich raktárkezelő szimulátora
A Jungheinrich raktárkezelő szimulátora

Mintagyárak projekt

Jó példára szükség van – Ezt az igényt felismerve hozta létre az IFKA és az IVSZ az Ipar 4.0 technológiai platformot, amelynek vállalása, hogy közelebb hozza a modern technológiai megoldásokat és digitális eszközöket a kkv-szektorhoz. Ennek keretében indították útjára a Mintagyárak projektet is, amely lehetőséget teremt az újdonságok gyakorlatban való megismerésére. Ingyenes gyárlátogatásokkal, illetve konzultációkkal támogatják a vállalatokat, megismertetve az új lehetőségeket, a kapcsolatépítést és a folyamatos fejlődést. A Mintagyárak projektről további információt a projekt hivatalos weboldalán talál: https://www.ipar4.hu/.

Ipar 4.0 technológiai példák

Kelet-Közép-Európa legnagyobb informatikai vállalata, az S&T Consulting Hungary PLM/CAD/CAM üzletágvezetője is végigkísérte a Factory Experience roadshow-t. Nyirő Ferenc bemutatta, hogyan változik meg a digitális transzformáció hatására az évezredes mérnöki gyakorlat, hogy tudjuk egyetlen rendszerben kezelni a CAD-, az ERP- és a gépi adatokat, hogyan készíthetünk EBOM-MBOM transzformációt vagy dinamikus munkautasításokat. A tervezési, fejlesztési és dokumentációs adatok mellett az optimalizálás és a szimuláció kezelésére is alkalmas szoftveres környezetben olyan megoldásokat mutatott be, mint a digitális ikrek vagy a kiterjesztett valóság.

Gulyás László, az EIT Digital Hungary igazgatója
Gulyás László, az EIT Digital Hungary igazgatója

A délelőtti szekciót Kádár Botond, az MTA SZTAKI Epic InnoLabs ügyvezető igazgatója zárta, aki a termelés-végrehajtási rendszertől a gépi tanulásig összefoglalta azokat a lépéseket, amelyek az ipari digitalizáció során történnek. Az előadások közti szünetek során a vendégeknek lehetőségük volt szakmai rapid randin részt venni, ezek során specifikált kérdéseket tehettek fel az előadóknak, a technológiai megoldásokat szállító cégeknek, tanácsadóknak.

Az ebéd előtt még három előadást hallgathattak meg a régió jelen lévő iparvállalatainak a döntéshozói, mérnökei, vezetői az IBCS Hungary vezetőjétől, Bátori Tamástól a beltéri helymeghatározásról és hangalapú kiszedésrendszerről. Az előadó egy esettanulmányon, a miskolci SEG Automotive Hungary raktármegoldásain keresztül mutatta be a technológiát, amellyel az autóipari beszállító jelentősen optimalizálni tudta intralogisztikai folyamatait. A belső anyagmozgatás témájánál maradva Virág Márton, a Jungheinrich projektmenedzsere egy alternatív energiatárolási rendszert mutatott be az anyagmozgatásban.

Az adatot gyűjteni kell, mint a pénzt

A konferencia harmadik blokkjában az adatokkal foglalkoztunk. Katona Tamás, az Enterprise Group értékesítési referense beszélt a tervezési és gyártási adatok kezelésének kiemelt szerepéről a kkv-k digitalizációjában, majd ebéd után Pfeiffer András, a Haris Digital Engineering társalapítója – aki egy évtizedes MTA-SZTAKI-nál végzett kutatómunka után az operatív oldalon segíti a kkv-knak a digitális fejlődést – elmondta, hogy olcsó, jó és átlátható fejlesztéseket tudnak javasolni, olyanokat, amelyek akár egy mikrovállalat által is teljesíthető belépési feltételekkel is kivitelezhetők.

Szakmai rapid randi keretében lehetett személyesen egyeztetni a szakemberekkel
Szakmai rapid randi keretében lehetett személyesen egyeztetni a szakemberekkel

A Zala Zone Járműipari Tesztpálya bejárása előtt még egy kerekasztal-beszélgetés során buzdította Pfeiffer András, Bíró Szabolcs a Hyflylabstől és Nick Gábor az MTA-SZTAKI-tól a jelenlévőket, hogy körvonalazzák a problémát, amelyben segítséget nyújthatnak az adatok, gondolkodjanak stratégiában, vegyenek igénybe vállalaton kívüli segítséget megoldásszállító és rendszerintegrátor vállalatoktól, amelyek a digitális transzformációban támogatást tudnak nyújtani, van adatos tudásuk, és ismerik azokat az ipar 4.0 technológiákat, amelyeket mérettől függetlenül ki tudnak használni a kkv-k.

Bejártuk a Zala Zone-t

Roadshow-nk különleges állomása Zalaegerszegen lehetővé tette, hogy látogatóink bejárják a Zala Zone eddig elkészült területét, melynek első ütemét május 20-án adták át. A buszos túrán az érdeklődők megismerhették a fogadóépület funkcióit, a kutatás-fejlesztési központot, a műhelyeket és a mostanra (I. ütem vége) kialakított tesztpályákat, mint például a Smart City részben elkészült területét, vagy a dinamikai felületet. A Zala Zone tesztpályán első körben két épület és négy olyan pályaelem kivitelezése történt meg, amelyen már megkezdődhet a tesztpálya működése.

A tesztpályáról készült részletes beszámolónkat a GyártásTrend júniusi lapszámában olvashatják.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés