hirdetés

Zöld csomagolás

Ettől zöld az alucsomagolás

Az üdítőitalgyártók közül a világon elsőként kötött megállapodást a legzöldebb alucsomagolásra a szikszói Hell Energy. Ennek köszönhetően 75 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült italdobozba fogja tölteni a termékeit, amelyek továbbra is 100 százalékban és végtelenszer újrahasznosíthatóak. 

hirdetés

A fogyasztók ma már tudatosan választják a környezetbarát csomagolóanyagban elérhető termékeket, azonban nem mindegyik alapanyag alkalmas a maradéktalan, gyors és költséghatékony újrahasznosításra. A PET palackok esetében súlyos probléma, hogy az újrahasznosítás során folyamatosan veszít a minőségéből, ezért csak korlátozottan lehet belőle PET palack, ráadásul a műanyag palackok nagy része sajnos az óceánokban, a természetes vizekben vagy az erdőkben végzi. Az egyszerhasználatos műanyagok esetében fontos az újrahasznosítás, de ez önmagában nem oldja meg a mértéktelen műanyagszennyezést. Éppen ezért a HELL ENERGY 2020-ra már 5 százalék alá szorította portfóliójában a PET-palackok arányát, sőt újabb vállalást tett, miszerint 2025-re ezt az arányt 1 százalék alá csökkenti. Az Energiatudatos Vállalat Díjat is kiérdemlő cég (2020) az elmúlt években többször is bizonyságot tett környezettudatos szemléletéről, ráadásul a gyártási hulladékot és ipari selejtet már eddig is 100 százalékban visszaforgatta újrahasznosításra. A Hydro CIRCAL alapanyagra való áttéréssel a HELL ENERGY 60 százalékkal fogja csökkenteni az üveghatású gázkibocsátását.

Újrahasznosító technológia bemutatása

Körülbelül 60 nap szükséges a megfelelő kukában szelektíven gyűjtött alumínium dobozok újra aludobozok termék formájában megtalálhatók az üzletek polcain. Az összegyűjtött, használt dobozok kockákra tömörítve érkeznek vissza a gyártóhoz. Felaprítják őket, majd az újrahasznosítási folyamat első fázisában ezeket a darabokat röntgen technológia segítségével szétválogatják. A tisztítást és a szétválogatást követően az anyagot pirolízis gázzal kezelik és olvasztják. A megrendelés szerinti ötvözetet további fémekkel finomítják. A folyékony fémből öntvénylemezeket készítenek, amelyeket felgöngyölnek és az ügyfelek igényei szerint méreteznek. A dobozvégekhez és a nyitófülekhez szükséges lemezek további előkezelést és lakkréteget kapnak a dobozgyárakba történő kiszállítás előtt. A dobozgyártók ezeket a tekercselt lemezeket használják alapanyagként termékeik gyártása során.

A 2011-ben átadott töltőüzemben, mely a folyamatos kapacitásbővítéseknek köszönhetően immáron 4 alumínium italdoboz töltősorral működik, a 2017-ben átadott alumínium italdobozgyárban és a gyártási folyamathoz szorosan kapcsolódó logisztikai központban teljesen automatizáltan történik az italok gyártása és raktározása. A rendszerek önmaguktól képesek arra, hogy ha bármely ponton fennakadást észlelnek, azonnal reagáljanak és optimalizálják a gyártási mechanizmust.
Kronológiai sorrendben haladva, a gyártási folyamat a HELL alumínium italdobozgyárában, a QUALITY PACK-ban indul. Magyarország első alu italdobozgyárában évi 1,5 milliárd darab 250 ml-es dobozt és doboztetőt gyárt a vállalat, Európa egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb technológiájának segítségével. A gyártási folyamat hihetetlen sebességgel zajlik, teljes mértékben automatizált gyártóberendezések és mérőgépek segítségével. A gyártósor másodpercenként 50 darab doboz és tető készül, ami egy perc alatt már 3 ezer darab terméket jelent.

30 méter magas, vaksötét, automata monstrum

A QUALITY PACK-ból érkező, gondosan ellenőrzött és tisztított alupalackok egy konvejor-pályán haladva a gyár szívébe jutnak, és az óriási töltőfejeknél telnek meg az energia-és üdítőitalokkal, emberi szemmel szinte lekövethetetlen sebességgel: naponta 7 millió darab termék készül el a gyárban. A teli dobozok ezután a szintén automatizáltan, tovább haladnak a pasztőrbe. Ez a hőkezelési eljárás, melynek során 72 Celsius fokra melegítik és 12 percig ott tartják az italokat, biztosítja a hosszantartó minőséget, a HELL energiaitalokba ugyanis nem tesznek tartósítószert. Az italok prémium minőségéhez nem fér kétség: több mint ötven célország támasztotta minőségbiztosítási követelményeknek kell megfelelniük. A gyártás során több mint száz, számítógép vezérelte ellenőrzési pont szolgál az esetleges szennyeződések, csomagolási hibák kiszűrésére. Ennek egyik látványos eleme, amikor a gép egy szándékosan behelyezett, porszemnyi fémdarabbal terhelt dobozt lök ki villámsebességgel a sorból.

A befóliázott, több ezer üdítőital – a folyamatos szakértői kontrollt leszámítva – emberi érintés nélkül jut el a gyártósor végéről a teljesen automata, high-tech magasraktárba. A különleges kialakítású épület egyedi szállítópályákkal kapcsolódik a HELL italdobozgyárához, a QUALITY PACK-hoz, valamint a töltőüzemhez. A hatalmas épület a HELL cégcsoport egyik legújabb ékköve (Magyarország egyik legnagyobb raktára), igazi mérnöki bravúr. Intelligens raktárlogisztikai megoldásai a vezető autógyárakéval vetekednek. High-tech labirintusának teljes sötétségében hat óriási daru dolgozik. Világításra nincs is szükség, a felrakó gép szenzorokkal és lézerrel tájékozódik. Az automata raktár működését látni ritka pillanat, a karbantartókon kívül ide senki nem léphet be. Az épületben emberi kéz érintése nélkül zajlik minden folyamat. A raktár az év 365 napján, non-stop üzemmódban képes ellátni a logisztikai feladatokat, a lelke pedig pedig egy külön ide tervezett szoftver. Ez mozgatja azt a kétirányú konvejor-pályát, amelyen a QUALITY PACK-ban készült üres dobozok a magasraktáron át a töltőüzembe jutnak, majd töltés után visszaérkeznek a magasraktárba, hogy megtalálják helyüket a 30 méter magas acélszerkezetű monstrumban.

A palackozás után már az egyedi címkével megjelölt raklapokon érkeznek vissza az italok. Az azonosítót nyugtázza a raktár belső vezérlési rendszere, és a rakatot az egyik daruhoz irányítja. A szerkezet ezt követően a több ezer tárhely közül épp a megfelelő polcon helyezi el, úgy, hogy közben az automatika az épületen belüli optimális súlyelosztásra is figyel. Ez azért is fontos, mert a raktár tekintélyes állványrendszere nem csak tárolásra szolgál. 1800 tonna, mintegy 80 kamionnyi acélból készült szerkezete egyben az épület váza is. Tartja a tetőt és az oldalfalakat, miközben gond nélkül elbírja a raktár teljes tárolási kapacitását.
A betárolás után a magasraktár saját szoftverétől a HELL SAP raktárirányítási rendszere veszi át a vezérlést. Kitároláskor a megfelelő dokkolókapuhoz tartozó gravitációs pályára küldi a vevői rendelésekhez tartozó raklapokat, így az áru már a kézbesítés sorrendjében összekészítve várja a hazai és nemzetközi piacokra induló kamionok egész sorát. Ez a végpontja annak az alig pár órás folyamatnak, amelyet a teljesen automata rendszer vezényel le. A rendelés rögzítése után leközelebb csak a szállítmány platóra rakodásakor érinti újból emberi kéz a raklapokat.

Nem elhanyagolható szempont az összegyűjtött anyagok minősége és tisztasága, amelyek a Hydrohoz hasonló újrahasznosító vállalatokhoz kerülnek továbbításra. A HELL partnerének neussi gyártósora olyan technológiát használ, amely képes nagymértékben azonosítani, szétválogatni és elkülöníteni a „nem tiszta” anyagokat, s ezzel számos országban lehetőség nyílik az alumínium hulladék kezelésének javítására. A HELL és a Hydro is aktív szerepet játszik a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságát szorgalmazó kezdeményezésekben, edukációs kampányokban, amelynek keretein belül többek között az alumínium dobozok előnyeire, összegyűjtésüknek és újrahasznosításuknak jelentősségére hívják fel a figyelmet, illetve cselekvésre motiválják a fogyasztókat.

(forrás: Hell Energy/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés