hirdetés

Szerszámgép és automatizálás intelligens kombinációja

Értékteremtés integrált megoldásokkal

A DMG Mori rugalmas munkadarab-kezelési és palettarendszerekkel támogatja ügyfeleit az autonóm gyártás felé vezető úton. A szolgáltatások köre a szabványos automatizálástól kezdve az ügyfélspecifikus megoldásokon át a kulcsrakész megoldásokig terjed.

hirdetés

Az automatizált berendezések a digitális gyárak kulcsfontosságú elemei, ezért az ipar 4.0 szerves részének számítanak. A DMG Mori a szerszámgépgyártás digitalizációjának úttörőjeként az automatizálást a jövő stratégiai fontosságú területének tekinti. A cég automatizálási szakértelmének legújabb bizonyítéka az esztergagépek rugalmas kiszolgálására fejlesztett Robo2Go második generációja és a palettakezelő rendszerek széles választéka. Az utóbbiak részét képezik a vállalatcsoport automatizációs portfóliójának, összesen ötven munkadarab- és palettakezelő megoldást kínálva. A palettakezelők kategóriájában találhatunk lineáris és forgó tárakat is, ahol a különböző munkadarab-kezelő rendszerek robot- vagy portálváltozatban állnak rendelkezésre.

A DMG Mori saját szerszámgépeinek automatizálását a digitális gyárak kulcsfontosságú alapjának tekinti
A DMG Mori saját szerszámgépeinek automatizálását a digitális gyárak kulcsfontosságú alapjának tekinti

Hardver és szoftver – tökéletesen összehangolva

Az integrált megközelítésnek köszönhetően a DMG Mori Heitec a moduláris, tökéletesen összehangolt automatizálási megoldások beszállítójává vált. A közös vállalkozás támogatja a DMG Morit a rugalmas automatizálási megoldások, mint például a rugalmas munkadarab-kezelés fejlesztésében és megvalósításában. A palettakezelésben elért automatizálási szakértelem pedig közvetlenül integrálásra került a DMG Mori gyáraiban. A saját gyártóüzemek és a Heitec automatizálási szakértelme közötti kölcsönhatás eredményeként jön létre a felhasználó számára nyújtott testreszabott, integrált és megbízható megoldás – és mindez egyetlen forrásból. „Lényegében a moduláris gyártócellákat és rendszereket egy építőelem-koncepció alapján valósítjuk meg, amely lehetővé teszi mindenki számára a testreszabott, egyéni beállításokat” – magyarázza Kai Lenfert, aki Markus Rehmmel együtt a DMG Mori Heitec GmbH közös ügyekért felelős igazgatója. Ez döntő tényező, különösen a kis- és középvállalkozások számára. A Heitecnél a problémák megoldása és az ezáltal elért hosszú távú értékteremtés számít.

A DMG Mori automatizálási portfóliója
A DMG Mori automatizálási portfóliója

A fent leírtak mellett fontos még az automatizálás sokoldalú alkalmazhatóságának bevonása a teljes gyártási folyamatba. Kai Lenfert egy egyszerű és nyilvánvaló példával szemlélteti ezt: „Egy olyan ügyfél számára, aki az emberi beavatkozás nélküli automatikus éjszakai gyártás megvalósításán dolgozik, elengedhetetlen fontosságú, hogy a szükséges alapanyagok a folyamat előtt és közben is rendelkezésre álljanak. Minél összetettebb a feladat, a rendszer annál részletesebb tervezést igényel, de mindenekelőtt illeszkednie kell az értékteremtő folyamatba.”

Integrált áttekintés digitális tervezéssel

A DMG Mori Heitec és a DMG Mori-üzemek közvetlen kölcsönhatásának köszönhetően a különböző automatizálási projektek a vevő számára személyre szabottan előre és valós időben tervezhetők és optimalizálhatók a virtuális feltérképezés segítségével. A Heitecnél úgy vélik, hogy a digitális ikrek segítségével valós viszonyokat és berendezéseket megjelenítő digitális tervezés, valamint az események analitikus előrejelezhetősége a hálózatépítés és az intelligens gyártás fontos építőköve. Akár az egyedi alkatrészprogramok is lefuttathatók virtuálisan az ügyfelek számára, még a telepítés előtt. Ez nagyfokú befektetési biztonságot jelent a vevők számára, garantálja a gyors telepítést és üzembe helyezést a helyszínen, valamint biztosítja a páratlanul gyors indulást. Ennek köszönhetően a ciklusidők akár 80 százalékkal is csökkenthetők. Mindenekelőtt pedig a digitális tervezés virtuális eredményeiből szerzett ismeretekkel rendelkező ügyfél már a döntéshozatali fázisban képes pontosan meghatározni, hogy a rendszer hogyan befolyásolja majd a teljes folyamatláncot, és mit kell tennie a vállalatnak a rendszer és a teljes gyártási folyamat hatékony működése érdekében.

Rugalmas automatizálás, egyszerű programozás

A Robo2Go új, második generációjával a DMG Mori automatizálási portfóliójának egyik új innovációját mutatja be, többek között a jövő évi AMB fémmegmunkálási szakvásáron. Az új Robo2Go a CLX-sorozat esztergaközpontjain, valamint a CTX TC-sorozat megmunkálóközpontjain lesz használható. A rugalmas robot programozása könnyen elvégezhető az új szoftver segítségével. A folyamatok közvetlenül, előre meghatározott programmodulok alapján létrehozhatók, előzetes programozási ismeretek nélkül is. Ez azt jelenti, hogy egy új alkatrész „megtanítása” kevesebb mint 5 percet vesz igénybe. Ez teszi a Robo2Go második generációját ideális és rugalmas megoldássá a kis és közepes sorozatú gyártás számára.

Előzetes robotprogramozási ismeretek nélkül is gyorsan és egyszerűen létrehozhatók a folyamatok a Robo2Go második generációjánál
Előzetes robotprogramozási ismeretek nélkül is gyorsan és egyszerűen létrehozhatók a folyamatok a Robo2Go második generációjánál

Automatizáció akár 800 kg-os terhelésig

A PH 150-es palettakezelő rendszer sikere után – amelyet a DMG Mori már több mint száz alkalommal telepített – a szerszámgépgyártó az új PH 400-zal bővíti palettaautomatizálási portfólióját, amely ideális kiegészítője a már jól ismert forgó táraknak. Ez többek között azt jelenti, hogy a DMU monoBlock és duoBlock sorozat gépei már nagy palettákkal is elláthatók. A PH 400 teherbírása a 12 palettás verzió esetén 530 kg, illetve 800 kg a hat vagy nyolc palettára csökkentett kialakítás esetén. A maximálisan rögzíthető munkadarab 850 mm átmérőjű és 1000 mm magasságú lehet. A PH 400 ideális automatizálási megoldás a DMU 80 P duoBlock és DMU 90 P duoBlock szerszámgéphez.

A PH 400, a DMG Mori portfóliójának új, akár 800 kg-os terhelhetőségű tagja tökéletes kiegészítője a forgó táraknak
A PH 400, a DMG Mori portfóliójának új, akár 800 kg-os terhelhetőségű tagja tökéletes kiegészítője a forgó táraknak

(A cikk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: DMG Mori/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés