hirdetés

Ipari robotok

Erős és együttműködő kollaboratív robot

A Fanuc következetesen bővíti kollaboratívrobot-sorozatát. Elsőként a tavalyi müncheni Automatica szakvásáron állította ki a 15 kg-os terhelhetőségű CR-15iA-t. Ez a sorozat ötödik tagja, amely kitölti az űrt a kisebb CR-4iA/CR-7iA modellek és a nagy CR-35iA között.

hirdetés

A 15 kg-os kollaboratív robot ugyanazokra az ipari alkalmazásokra irányul, mint az M-10iD: (anyag)mozgatásra és a logisztikában csomagolási feladatok elvégzésére használható, az első applikációk ezeken a területeken valósulnak meg. Ugyanakkor az is látható, hogy a minőség-ellenőrzésben is jó szolgálatot tehet. Egy olyan szegmensben, amelyet még ma is erősen jellemeznek a manuális műveletek, de a robot megjelenésével ezek egyszerűen automatizálhatóvá válnak – sugallja a Fanuc.

Sárga elődjét követi

A kollaboratív robotok CR-sorozatában a bevált mechanikai felépítésű robotokat egy nagyon érzékeny szenzorral kombinálják, ezzel egyaránt erőteljes és biztonságos megoldás jön létre. Az új zöld CR-15iA alapja az M-10iD ipari robot, amelyet szintúgy az Automatica kiállításon mutattak be a hagyományos sárga színben. A mechanika gyakorlatilag azonos mindkét robot esetében.

CR-15iA kollaboratív robot (forrás: fanuc)
CR-15iA kollaboratív robot (forrás: fanuc)
Ennek számos előnye van a felhasználók számára: egyrészről ugyanaz a kialakításuk a robotcelláknak, valamint egyszerűsíti a pótalkatrész-ellátást. Másrészről az alkalmazók ugyanazt a megbízhatóságot tapasztalhatják, mint az ipari robotok esetében, mivel a CR-15iA közvetlenül egy iparirobot-sorozatból származik. Felszerelhető függőlegesen, felülről felfüggesztve vagy a falra rögzítve is.

Együttműködés biztonságosan

Az M-10iD-vel ellentétben a CR-15iA-nál tengelykorlátozás van érvényben a 2. és a 3. tengely között, ezért nem lép fel az elakadás kockázata. Ez a biztonsági megoldás szabványos a kollaboratív robotos üzemmódban, de kikapcsolható a DCS (Dual Check Safety) szoftveren keresztül, ha a robotot teljesen automatikus üzemmódban szeretnénk használni. A biztonsági érzékelőt alapértelmezetten kalibrálták. Azonban annak érdekében, hogy az ember-gép együttműködés biztonságosan működjön, az érzékelő a bekapcsolás után beállítható. A robot R-30iB Plus vagy R-30iB Mate Plus vezérlővel használható. A Mate Cabinet egy erőteljes vezérlőváltozat, amelyet kifejezetten az M-sorozat kisebb robotjai számára és az LR Mate robotokra fejlesztettek ki.

Az a tény, hogy a robot az alapzaton ül, megnöveli a hasznos munkaterületet, például amikor a megrakodott kartonokat raklapokra pakolja. A CR-15iA vízszintes kinyúlása 1441 mm, függőleges irányban a robot eléri a 2413 mm-es magasságot. A terhelhetőség mellett ezek azok az értékek, amelyekre nagy igény van a mozgatáshoz.

<képalá> Elsősorban anyagmozgatási és logisztikai feladatok ellátására szánják (forrás:Fanuc)

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés