hirdetés

Hazai megoldások

Erőforrás-hatékony ipar

Az Európa 2020 Stratégia egyik prioritása a fenntartható növekedés, amely magában foglalja a környezetbarát és így versenyképesebb ipart is. Vajon hol állunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, erőforrás-hatékony gazdaságra való átállásban?

hirdetés

A Kapfenbergben található Höhenkogel gleccserhegy 500 millió éves gneiszsziklájának mélyén milliók érzékeny adatai és vállalati titkok lapulnak. Itt található ugyanis az egyik legbiztonságosabb adatközpont, az EarthDATAsafe, mely a világ 5 kontinensén, 42 országban jelen lévő, magyarországi leányvállalatokkal is rendelkező Kapsch vállalat létesítménye.

Az átkristályosodott, nagy keménységű és szilárdságú őskőzetbe vájt katonai bunkert eredetileg a Böhler Edelstahl építtette 1943 és 1945 között. A légicsapás-biztos hadi termelési helyszínen a német hadsereg legmodernebb harckocsiját, a Panzerkampfwagen V-öst gyártották volna, ám még a termelés kezdete előtt befejeződött a háború.

A Bécstől nagyjából 130 kilométerre található adatközpont 8500 négyzetméter összterületű alagútjai 2200 méter hosszan húzódnak a hegy gyomrában, így nem csoda, hogy az EarthDATAsafe nagyon magas szintű fizikai biztonságot nyújt, szinte bármilyen külső fizikai behatolásnak ellenáll, emellett magas fokú emberélet-védelmet és extrém szigorú IT-biztonságot biztosít; Y alakjának köszönhetően tűzeset vagy extrém földrengés sem tud kárt tenni az adatokban.

Az energiatudatosság elvárás
Az energiatudatosság elvárás

A 8 Celsius-fokos hegy fizikai tömegéből és geológiai paramétereiből eredő hűtési effektust is jelentősen kihasználják a barlang hűtésénél, az adatközpont működése során keletkező hő nagy részét ugyanis a sziklák felületére engedik rá, illetve mesterségesen elvezetve az irodák fűtéséré használják. A megoldásért a Kapsch elnyerte az osztrák környezetvédelmi Oscar-díjat is.

Természetesen a fokozott hatékonyságú energia- és anyagfelhasználás nem csak ebben az iparágban, ilyen speciális helyszínen valósítható meg. A fenntartható gazdaságban rejlő üzleti lehetőségeket a hazai vállalkozói szektor is kihasználja versenyképességének megerősítése érdekében, mindazonáltal a kevesebb természeti erőforrást felhasználó technológiák és termelési módszerek sok esetben még kényes és bizalmas információnak számítanak. Ennek ellenére megkérdeztünk több piaci szereplőt is, hogy milyen mértékben használnak megújuló energiát, illetve milyen megoldásokkal csökkentik energiafelhasználásukat a gyártó folyamat vagy az üzemelés során.

Csökkenő számok

A Hankook Tire gumiipari cég minden tevékenységében igyekszik energiatudatos és energiahatékony módszereket alkalmazni. „Az energiafelhasználás kontrollálásához elengedhetetlen annak mérése. A méréseket automatikusan, online, valamint napi szinten mérnökeink által is ellenőrizzük, ezzel elkerülve az esetlegesen fellépő energiaveszteségeket.

A szigorú fajlagos energiafelhasználásra vonatkozó számokat évről évre csökkentjük, ennek sikeres eléréséhez pedig elengedhetetlenek az újító beruházások megvalósításai, a veszteségek csökkentése, a berendezések megfelelő karbantartása. Büszkék vagyunk rá, hogy a magyarországi gyár a vállalat 8 nagyszabású gyártó helyszíne (Koreában, Kínában, Magyarországon és Indonéziában) közül az előkelő második helyen áll a fajlagos energiafelhasználás területén” – mondta Kiss Péter, a Hankook Tire Hungary Ltd. üzemviteli részlegvezetője.

Néhány példa az energiatudatos működésre: a felszabaduló, termelésben felhasznált hőenergiákat újrahasznosítják például a nagy teljesítményű kazánjaik esetében azok hatásfokjavítása céljából, de az öltözők melegvíz-ellátását, fűtési energiáját szintén hulladékhőből biztosítják. A világításra fordított energiákat optimalizálják, automatikus fényérzékelős vezérlést alkalmaznak a folyamatos világítást nem igénylő területek lekapcsolásával. „Különböző kampányokkal igyekszünk a dolgozók szemléletét is befolyásolni, hiszen az ő energiatudatos viselkedésük is hozzájárulhat a megtakarításhoz. Gondoljunk csak az irodák világítására, hűtésére, vagy akár a személyi számítógépek felesleges működési idejére” – tette hozzá Kiss Péter. Mindemellett a társaság beruházási tervei közt folyamatosan szerepet kapnak az olyan fejlesztések, amelyek az energiafelhasználás mértékének csökkenését eredményezhetik.

Megújuló energiaforrások

A Duna-Dráva Cement Kft. váci és beremendi cementgyára a klinker előállításához használt hő egy részét alternatív tüzelőanyagokkal fedezi. Ezek között szerepelnek biomassza-tüzelőanyagok (hulladék vetőmagok) mint megújuló energiaforrások, míg a 21. század elvárásának megfelelő modern technológia alkalmazásával és folyamatirányítással optimalizálják a gépek, berendezések villamosenergia-felhasználását.

2016 májusában a vállalat a Váci Cementgyárban egy közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházásba fogott, amelynek célja a porkibocsátás minimális szintre csökkentése. A modernizáció hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez, ezáltal a továbbra is fenntartható cementgyártáshoz, illetve a következő évtizedekre is biztosítja, hogy megbízható és stabil munkáltatóként legyen jelen a térségben. Hasonló modernizáció valósult meg 2008-ban a Beremendi Cementgyárban is, ahol a beruházás óta és annak eredményeképp jelentős, nagyságrendileg 90%-os csökkenés mutatkozott a porkibocsátás területén. 

Újrahasznosított hőhulladék

Az 1997-ben alapított Fornetti Kelet-Európa legnagyobb fagyasztottpékáru-gyártója, és célja egy fenntartható energiagazdálkodási feltételrendszer kialakítása. A vállalat tevékenysége során legnagyobb mennyiségben elektromos energiát, másodsorban üzemanyagot és földgázt használ, így a vállalat energiagazdálkodásának kialakítása során elsősorban az elektromos energiához kötötten alakítja ki energiapolitikáját.

a Fornetti 2016 tavaszán bevezette ISO 50001:2011 energiairányítási rendszerét
a Fornetti 2016 tavaszán bevezette ISO 50001:2011 energiairányítási rendszerét

A fentiek mentén a Fornetti 2016 tavaszán bevezette ISO 50001:2011 energiairányítási rendszerét, és kiadta energiapolitikáját, energiairányítási kézikönyvét. Ennek következtében a vállalat folyamatosan méri, elemzi energiateljesítmény-mutatóit a különböző energiafelhasználási területein (villamos energia, üzemanyag, gázenergia) és ennek megfelelően fogalmazza meg energia-előirányzatait és céljait a jövőre nézve.

A fenti energiairányítási rendszer tapasztalatait is kiaknázva, a vállalat számos intézkedés mentén javítja energiahatékonyságát, mérsékli energiafogyasztását. Technológiai hővisszanyeréssel a termelés során keletkező hulladékhőt újrahasznosítja a Fornetti, azt meleg víz előállítására, fűtésre és technológiai hőként hasznosítja. A nyári meleg hónapok során a napi cikluszáró takarítást a legmelegebb órákra fordítja át a vállalat, így csökkentve az energiafelhasználást. A világítást a korszerű fényforrások (LED, indukciós) telepítésével modernizálják. A hűtéstechnika hatékonyságának folyamatos növelése, optimalizálása jelentősen hozzájárul az energiafogyasztás csökkentéséhez. Új eszközök beszerzésénél, átépítéseknél mindig a magasabb energiaosztályú, energiahatékonyabb termékeket és technológiákat részesíti előnyben a vállalat. Járműparkja folyamatos korszerűsítésével és a fuvarszervezési folyamatok felülvizsgálatával, optimalizálásával az üzemanyag-fogyasztást is javítja.

Karbantartás on

A HUMAN BioPlazma Kft. gödöllői gyára európai és hazai plazmát dolgoz fel, a magyar plazmából főként a ritka és súlyos immunológiai betegségekben szenvedő hazai páciensek igényeit elégíti ki. Az energiahatékonysági direktívának és a 2015. LVII. számú magyar törvénynek való megfelelés kapcsán idén készíttetik el a minden nagyvállalat számára kötelező energetikai auditot.

A Human Bioplazma Kft. kazánháza
A Human Bioplazma Kft. kazánháza

Az energiahatékonyság fejlesztése két pilléren áll, az első az üzemeltetés tökéletesítése. „Gyártástechnológiánk során a működési paramétereket optimalizáljuk, szűkítjük és standardizáljuk, ezzel csökken a gyártási selejt, és értelemszerűen javul a fajlagos energiafelhasználásunk is. Az ellátó rendszereink üzemi paramétereinek felülvizsgálatával is csökkentettük az energiafelhasználásunkat, ezekre példa a sűrítettlevegő-rendszerünk nyomásának csökkentése központilag és a fűtési meleg víz hőmérsékletének optimalizálása. A karbantartási tervünket folyamatosan fejlesztjük, az állásidőket csökkentve javul a fajlagos energiafelhasználás, illetve a gépeinket, rendszereinket megfelelő műszaki állapotban tartva csökkentjük az energiafelhasználásunkat abszolút értékben is. Néhány példa ezekre: hőcserélők felületének tisztítása, hűtőgépek karbantartása, hidraulikarendszerek és légkezelők szűrőinek rendszeres cseréje, motorok és szivattyúk rendszeres felújítása, elektromos rendszerek karbantartása, gőzrendszereink és kondenzvíz-leválasztóink rendszeres karbantartása. Logisztikai tevékenységünk optimalizálásával speciális mélyhűtő kamionjaink üzemanyag-felhasználását is csökkentjük. Előhűtésnél és rakodáskor külső elektromos hálózatról működtetjük a hűtőgépeket, ami energiahatékonyabb, mint a jármű saját motorjáról történő járatás” – részletezte Gréczi Miklós műszaki és karbantartási igazgató.

A második pillér az új, energiahatékony technológiák bevezetése, melyet beruházásaik során valósítanak meg. „Erre példa a 2014-ben elkészült új kazánházunk gőz és meleg víz előállítására, mely korszerűen, minimális veszteséggel üzemel, visszanyerve a füstgázok és a visszatérő kondenzvíz energiatartalmát. A klímaberendezéseket hővisszanyerőkkel telepítjük, így csökkentve az energiafelhasználásukat. A világításkorszerűsítésnél LED-fényforrásokat alkalmazunk. A beépített hőszigetelésekkel, a magas hatásfokú villanymotorokkal, a megfelelően méretezett hőcserélőkkel a minimálisan szükséges energiafelhasználást célozzuk meg. Energiaforrásaink a földgáz, a villamos energia és a szállító járműveink üzemeltetéséhez használt gázolaj. Ezeket az energiapiacról szerezzük be, és olyan mértékben használunk megújuló energiát, amilyen mértékben ez része a szolgáltató által nyújtott ellátásnak” – tette hozzá Gréczi Miklós.

Sós Éva
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés