hirdetés

A HRC-megoldások észszerű alkalmazása

Emberek és robotok kéz a kézben

Az autóipari összeszereléstől az elektronikus alkatrészek gyártásáig az ember-robot együttműködési megoldások (HRC) egyre népszerűbbek a modern termelésben. 

hirdetés

A termelőcsarnokokban bekövetkező változások okai többek között az ingadozó piacok és a termékek egyre rövidebb életciklusai. Azok, akik rugalmasan és alkalmazkodóképesen járnak el, versenyelőnyhöz juthatnak. Erre a HRC egy lehetséges megoldás. Ugyanakkor ez nem alkalmazható minden folyamatra. A HRC használatát az alkalmazástól függően újra kell értékelni, és a gazdasági életképesség szempontjából kell megállapítani.

Az ember-robot együttműködésnek minden esetben sok lehetősége van a „helyes” alkalmazáshoz. Azt, hogy mi a helyes eljárás, már az üzem tervezésében és koncepciójában eldöntik. Itt a gyártási folyamatot részletesebben vizsgálják, és figyelembe veszik a gazdasági hatékonyság kérdését is. Az ergonómiai szempontok mellett az időfaktor is döntő kritérium: milyen gyorsan lehet átállni a HRC-re? És mikor fog az kifizetődni? A biztonságnak döntő szerepe van, hiszen biztosítani kell, hogy az ember ne kerüljön veszélybe a robottal való munka során.

A mozgás sebessége, ereje és sugara

Gyors és erőteljes: ha egy ipari környezetben gondolunk a robotokra, ez a két tulajdonság azonnal felvetődik. Ezek azonban nem követelmények a HRC-alkalmazásokhoz. Az emberekkel való közvetlen együttműködésben a robotnak más tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A veszélyeztető mozgások esetében a gyártási lépést lassabban, de nagyobb érzékenységgel kell végrehajtani, és az erőteljes mozgásokat csak akkor lehet elvégezni, ha senki sincs veszélyeztetve. Csak így lehet kizárni a sérülés kockázatát. Váratlan ütközés esetén a robotnak azonnal át kell kapcsolnia leállítási módra, és csak akkor folytathatja a munkát, ha „OK” parancsot kap az embertől, például egy másik érintés formájában. Természetesen a robot csak akkor HRC-képes, ha a végső beavatkozó elemeknek, mint például a fogóknak vagy más, az eljáráshoz szükséges eszközöknek nincsenek éles vagy hegyes élei.

Egyedileg kell figyelembe venni az adottságokat, és biztosítani a munkavállalók védelmét
Egyedileg kell figyelembe venni az adottságokat, és biztosítani a munkavállalók védelmét

Első a biztonság

A know-how, a tapasztalat és a gondos tervezés alapvető fontosságú az emberek és a robotok közötti sikeres együttműködés és a HRC-alkalmazás integrálása szempontjából. A lehetséges alkalmazási forgatókönyvek például az autóipar vagy más iparágak kevésbé automatizált területein találhatók, például az összeszerelési szektorban. Itt a robot optimálisan enyhítheti az emberi terhelést. Néhány ügyfél a gyártási folyamataiban már sikeresen alkalmazza a KUKA LBR iiwa (intelligent industrial work assistant) megoldásait. Egy másik alkalmazási terület a minőségvizsgálat. Azonban mindenhol egyedileg kell figyelembe venni az adottságokat, és biztosítani kell a munkavállalók védelmét az ISO 10218, a TS15066 műszaki specifikáció és a jelenlegi gépi irányelvek szerint. Ez azért van, mert a törvény a termelést csak CE-jelöléssel engedélyezi.

CE-jelölés: enélkül nem megy!

A HRC-alkalmazások érvényesítése döntő folyamat az üzembe való integráció szempontjából. Ennek az az oka, hogy bizonyos szabványokat a jogszabályok szerint be kell tartani, hogy lehetővé tegyék a gyártást. A kockázatértékelésektől a biztonsági koncepcióig és az összes ütközési forgatókönyv érvényesítéséig és teszteléséig az utolsó lépés a CE-jelölés. Minden kockázati tényezőt meg kell vizsgálni a robot használata előtt, közben és után, és CE-dokumentációt kell készíteni, beleértve a robot általános leírását és használatát is. Ez azt jelenti, hogy ki kell térni arra, amikor használják, amikor készenléti üzemmódban van, és hogy hogyan tisztítják – csak néhány pontot megnevezve. Mert végső soron az integrátor vagy az a vásárló, aki megvette a robotot, és telepítette a rendszerébe, felelős a CE-jelölés hiányáért. Az ügyfélnek gondoskodnia kell arról, hogy az alkalmazás megfeleljen az alkalmazandó irányelveknek és előírásoknak.

A CE-megfelelőséghez vezető tipikus kockázati tényezők közé tartoznak a veszélyes végső beavatkozó elemek, amelyek éles élekkel rendelkeznek, a biztonsági szoftver helytelen konfigurációja vagy a robottal való ütközés esetén a megállítási mechanizmus. Fel kell tenni a kérdést, hogy például milyen közel van a robot az emberhez, és milyen gyorsan lehet a robotot mozgatni. Ez akkor lényeges, ha az ütközéseket el kell kerülni, és a robotnak készenléti állapotba kell kerülnie, amikor az ember eléri azt.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: KUKA Robotics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés