hirdetés

Gazdaság

Elektromos autók akkumulátorát gyárthatja itthon a Samsung

Magyarországon épülhet fel a Samsung SDI új üzeme, amely az elektromos autókhoz gyárt majd akkutelepeket – adta hírül a koreai Pulse News nyomán a hvg.hu.

hirdetés

Az egyik legnagyobb koreai akkugyártó, a Samsung SDI nemrégiben delegációt küldött Magyarországra az itt esetleg felépülő új üzemmel kapcsolatban, ahol elektromos autókhoz gyártanának akkutelepeket – jelentette a Pulse News több meg nem nevezett iparági forrásra hivatkozva. A Pulse News értesülései szerint azért hozna létre európai gyártóbázist a koreai vállalt, hogy közelebb kerüljön az elektromos autók gyorsan fejlődő itteni piacához.

A lap által bemutatott infografika szerint az üzem lehetséges helyszíne Budapest közelében lehetne, a létrehozása pedig még idén elindulhatna. Azzal kapcsolatban egyelőre nincs döntés, hogy mekkora lenne az üzem kapacitása.

Forrás: pulsenews.co.kr
Forrás: pulsenews.co.kr

A beszámoló szerint a Samsung SDI reményei szerint azt a magyarországi gyárat alakíthatnák át, amelyet 2001-ben épített hazánkban a plazmatévékhez használt képernyőpanelek (PDP-k) gyártására, de később bezárta – ez az üzem a cikk szerint azóta is üresen áll.

A 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt összehozó Samsung SDI Magyarország Zrt. egyébként 2014-ben húzta le a rolót. A mintegy 322 ezer négyzetméteres gödi gyárukra, amelyet 2007-ben még bővítettek, azt követően került lakat, hogy PDP-termékek iránti kereslet erősen megcsappant a plazmatechnológia magas áramigénye miatt.

Magyarországon több nagy európai autógyártó cégnek is van üzeme, ráadásul közel van a Samsung SDI által tavaly felvásárolt Magna Steyr akkucsomag-gyártó székhelye Ausztriában – tette hozzá a beszámoló, amely szerint Cho Nam-seong, a Samsung SDI vezérigazgatója a március 11-i közgyűlés után megerősítette, hogy több európai helyszínt is vizsgálnak.

A Pulse News arról is írt, hogy a Samsung SDI versenytársa, a szintén koreai LG Chem is akkugyárat építene Európában, és a lengyelországi Wroclaw-ban már jelenleg is működő LG-üzemet bővítené ebből a célból.

(forrás: hvg.hu/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés