hirdetés

Robotika

Egyre többen akarnak robotot

Világszerte nő az ipari robotok iránti igény. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) adatai szerint 2014-ben több mint 200 ezer ipari robotot telepítettek a világon. Ez 15 százalékkal több az előző évinél.

hirdetés

Az IFR szakértői szerint 2015 és 2017 között az ipari robotok globális értékesítése évente körülbelül 12 százalékkal fog növekedni. 2017 végére a gyárak szerte a világban 2 millió robotnak adnak majd otthont, és a megrendelések jelentős része az autóiparból érkezik majd. Az ipari robotokba való befektetés az elektromos és elektronikai iparban, a műanyag-, élelmiszer- és italgyártásban, valamint a gyógyszeripari, fém- és gépgyártási szektorokban is növekedni fog.

A jelentés adatai szerint 2013-ban Magyarországon – az előző évhez képest visszaesést jelentő – 555 robotot értékesítettek, amit a megrendelések csaknem minden iparágban jellemző csökkenése okozott. A legfőbb vásárlóerő 2013-ban is az autóipar volt, nagyjából 50 százalékos részesedéssel. Noha 2013-ban mérséklődött a robotok értékesítése Magyarországon, a szakértők 2017-ig a robotok telepítésének növekedését várják.

UR5 robot
UR5 robot

A gyártók az automatizálásra szavaznak

 „A közép- és kelet-európai országokban – Magyarországot is beleértve – lehetségesnek látjuk a robotizálás további növekedését. Ez tulajdonképpen előfeltétele a nemzetgazdaság jelenlegi versenyképessége fenntartásának, különösen az olyan ágazatokban, mint az autó-, elektronikai és élelmiszeripar, az ital- és a fémgyártás” – mondta Jesper Sonne Thimsen, az Universal Robots közép-kelet-európai régiós értékesítési menedzsere.

A gyártók méretüktől és a képviselt iparágtól függetlenül – a termelési költségek csökkenését és a versenyképesség növekedését kívánva – a gyártási folyamatok automatizálására szavaznak. Ennek érdekében olyan új megoldások felé fordulnak, mint a rugalmas könnyűipari robotok, melyek megfizethetőek, és amelyeket könnyű használni.

(forrás: Universal Robots)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés