Ipari nyomtatás

Egyedi termékazonosítás az eredet és a minőség védelmében

A termékkövetés minden gyártó iparágban alapkövetelmény, ám ez eddig a szállítmányok követését jelentette, nem pedig az egyes termékek beazonosítását. A véletlenszerű algoritmus segítségével, digitálisan előállított azonosítóknak köszönhetően új korszak kezdődik: a jövőben a hibás és a hamis árukat is egyértelműen ki lehet majd szűrni.

hirdetés

Élelmiszerbiztonság, beazonosítható gyógyszerek, vészhelyzet esetén termékvisszahívás. Hogy a fogyasztókhoz csak a kifogástalan minőségű és eredeti termékek kerülhessenek, az egyes árucikkekkel kapcsolatos adatokat egy rendszerben kell dokumentálni, ahol lépésről lépésre követni lehet a termékek mozgását. Már nem csak az van feltüntetve, mikor, hol gyártották, meddig tart a szavatossága – az egyedi azonosítóknak köszönhetően minden egyes árucikk életútja visszakövethető az alapanyag előállításától a fogyasztóhoz kerülésig. Egy drága pezsgő eredetisége 100 százalékosan csak egyedi azonosítással garantálható, mivel az adott palack ital visszakereshető az adatbázisban. És igaz ez minden ágazatban, ahol a felelős gyártást tűzték ki célul.

Az összes információ egyetlen kattintásra

A nyomonkövetés célja a minőség és az eredetiség biztosítása, átlátható vállalati folyamatok kialakítása és a hatósági követelmények maradéktalan teljesítése. A rendszer működtetésében mindhárom fél érdekelt: a fogyasztók, a hatóságok és az adott iparág résztvevői.

A fogyasztónak joga van tudni minden releváns információt az ételről, amely az asztalára kerül, a gyógyszerről, amelyet bevesz. Kemikáliák, allergén összetevők, fertőzések – a növekvő érdeklődés nagyon is indokolt. Hogy csakis fertőzésmentes hús kerülhessen egy országba és a fogyasztók asztalára, a farmtól a fogyasztóig rengeteg információt kell dokumentálni az adott termékre vonatkozóan. Egy mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően tudni fogjuk egy csomagnyi banánról, honnan származik, hogy azt a fajtát vehessük, amelyet a legjobbnak tartunk.

Minőség és eredetiség=bizalom

A vásárló többletszolgáltatást kap: egy transzparens folyamatot követ, és ez növeli a biztonságérzetét. Megelőzhetővé válnak az olyan anomáliák, mint a megbetegedés vagy a baleset – a rögzített adatok gyorsan elérhetők, ami fertőzött élelmiszer vagy nem működő fék esetében elsődleges tényező.

Sok területen már kevés a sarzs szerinti azonosítás. A februárban bevezetett úgynevezett gyógyszeripari szerializáció lényege, hogy minden egyes doboz készítmény külön azonosítót kap. Ezzel egy nagyon gyors rendszeren keresztül nyomon követhetők, így beazonosíthatatlan eredetű vagy hamis termék nem kerülhet a vásárlóhoz. Az egyedi azonosításra való áttérés várhatóan egyre több területen lesz kötelező.

Miért jó ez a vállalkozásoknak?

Kiszűri a kritikus pontokat, növeli a vállalkozás képességét arra, hogy megfeleljen a minőségi és a rá vonatkozó, egyre szigorodó biztonsági követelményeknek – azaz kockázatcsökkentő eszköz, amely anomáliák esetén segít időben reagálni. A cég jó hírnevét is megvédi, a hamisítás ugyanis rontja egy márka presztízsét.

Masterprint egyedi azonosítás és termékkövetési rendszer (forrás: Masterprint)
Masterprint egyedi azonosítás és termékkövetési rendszer (forrás: Masterprint)

Csökkenteni lehet a lejárt szavatosságú termékek okozta veszteséget, meggyorsítani a beszerzési problémák felismerését, növelni a logisztika és a disztribúció hatékonyságát, illetve a különböző szereplők együttműködését. A nyomonkövetési információknak pénzben kifejezhető értékük is van: sok vásárló hajlandó többet fizetni olyan termékért, amelyről több információt kap.

Azonosítójelek digitálisan

A Masterprint Kft.-nél iparágtól függetlenül képesek jelölni – lényegében bármire. Minden felületre különböző kódolási igényeknek megfelelő, biztonságos egyedi azonosítót tudnak felvinni. A Masterprint által gyártott és forgalmazott berendezések az elhelyezendő információkat digitálisan ellenőrzött körülmények között, emberi beavatkozás nélkül generálják, hiszen az eszköz maga is a rendszer része. Az előállított azonosító zárt rendszerben kerül a feliratozóba, és végül a szoftverbe, ahol a termék adatait tárolják, ettől teljesen biztonságos a folyamat.

Csak azokat az azonosítókat rögzítik az adatbázisban, amelyek a visszaellenőrzés során megfeleltek az azonosíthatóság minőségi kritériumainak. Feltöltik őket egy online elérhető szolgáltatásba, a gyártási folyamat szereplői ide csatlakoznak. A gyártó így tudni fogja, hogy egy bizonyos munkaállomáson mely sorszámú termékek készültek, mennyi volt ott a selejt stb.

A Masterprint Kft. szakemberei a rendszereiket testre szabottan, egyedi igények alapján tervezik, gyártják, üzemelik be és látják el szakszerű felügyelettel, a szigorú kritériumok alapján kiválasztott beszállítók berendezéseinek komplett rendszerekbe való illesztésével. A cég tevékenyégét a Mach-Tech kiállításon, a G pavilon 201E standján ismerhetik meg az érdeklődők.

A Masterprint egyedi azonosítás és termékkövetési rendszer folyamatábrája itt nézhető meg pdf-formátumban.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[238125] galéria

Fileok

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés