Fenntarthatóság

Egy törlőkendő is hozzájárulhat a környezet megóvásához

A fenntarthatóság alapelv: csökken a hulladék mennyisége, javul a környezeti mérleg, és az üzemek alapkompetenciáikra tudnak koncentrálni.

hirdetés

Vigyáznunk kell környezetünkre, hogy gyermekeink és unokáink is egészséges és boldog életet élhessenek – ez a környezetvédelmi mozgalom alapgondolata, amely nemrég ünnepelte világnapját. Bár az Egyesült Államok kormánya nemrégiben visszalépett a nemzetközi klímavédelmi egyezménytől, ami komoly csapást jelent a környezetvédelem számára, ennek ellenére a legtöbb ipari ország tisztában van azzal, hogy milyen felelősséget visel ezen a területen, és kiáll a fenntarthatóság ügye mellett. Nem is gondolnánk, hogy egy közepes méretű vállalatnál is milyen sokat lehet tenni a környezetért egy egyszerű textil törlőkendő használatával.

Magyarországon elsősorban a strapabíró, teljes körű szolgáltatás keretében kínált törlőkendőiről ismerik a német MEWA vállalatot. Ezeket a legkülönbözőbb ipari cégek használják, a termelés minden fázisában. Akár gépeket kell megtisztítani, akár olajfoltokat eltávolítani, akár festékmaradékokat letörölni a nyomdahengerekről: a MEWA törlőkendői mindig segítenek.

De egy egyszerű törlőkendőben hol találjuk meg a környezetvédelmi gondolatot? Először is, mint olyan gyakran, a termék nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik. A vállalat törlőkendőit a teljes körű szolgáltatás keretében összegyűjtik, kimossák, majd visszaviszik az üzemekbe, és újra lehet őket használni. Így el lehet kerülni, hogy az egyszer használatos törlőkendőkből hulladékhegyek keletkezzenek. Megjelenik a fenntarthatóság, hiszen ebben a körforgásban a törlőkendőket újra meg újra lehet használni.

Környezetbarát módon mossák ki a törlőkendőket (forrás: MEWA)
Környezetbarát módon mossák ki a törlőkendőket (forrás: MEWA)

Másodszor, a MEWA ezzel a rendszerrel a veszélyes hulladékok kezelésére is megoldást nyújt. Az ipari környezetben olajokat, kenőanyagokat, oldószereket és más veszélyes anyagokat használnak, amelyeket a törlőkendők magukba szívnak. A textilmenedzsmentcég leveszi az üzemek válláról ezek kezelésének a terhét, hiszen a törlőkendőket környezetkímélő módon kimossák, és a problémás anyagokat elkülönítik.

Harmadszor, a szennyeződéseket termikusan hasznosítják – az előírásoknak megfelelő elégetésük során energiát nyernek a mosóüzem ellátásához. Ezzel csökken a teljes folyamat energiaigénye, kívülről, például erőművekből kevesebb energiát kell bevinni. Itt a fenntarthatóság a megtervezett, átgondolt folyamat eredményeként jelenik meg.

A háztartásban a hulladékok válogatása és későbbi újrafelhasználása révén ismerjük azt az elvet, amelyet a MEWA törlőkendő-szolgáltatása keretében alkalmaz. Csökken a hulladék mennyisége, javul a környezeti mérleg, és az üzemek alapkompetenciáikra tudnak koncentrálni. Nagymértékű fenntarthatóság – egy kis méretű törlőkendőben.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés