Megmunkálás

Egy szoftverrel akár a teljes géppark is áttekinthető

Az ausztriai Ranshofenben a Hammerer Aluminium Industries (HAI) cég utólag telepítette fel Chiron megmunkálóközpontjaira a Chiron DataLine szoftvert. Ez a program összegyűjti, elemzi és továbbítja a gép adatait, és elemző funkciójával hozzájárul a gyártás megbízhatóbb megtervezéséhez és a berendezés magasabb hatékonyságához.

hirdetés

A 2007-ben alapított HAI egy fedél alatt egyesíti a termelési részlegen belül az alumínium idomelemek teljes gyártását – többek között az autóipar számára – az újrahasznosított, hengerlésre szánt tuskók és présszálak alumínium alapanyagból történő öntésétől kezdve az idomok gyártásán keresztül a komplett alkatrészek előállításáig. Ez az alkatrészgyártás stratégiai jelentőségű a vállalat növekedése szempontjából – hangsúlyozta Markus Schober, a HAI Ausztria és HAI Németország ügyvezetője: „Sikereink szempontjából a megmunkálás alapvető jelentőségű. A kulcstényezők: innovatív megoldások és termékek a legjobb gyártási minőségben.”

Szabvánnyá válhat

Ez az üzleti terület eredetileg két azonos, Chiron Mill 3000 típusú vertikális megmunkálóközponttal rendelkezik, amelyeket 2013-ban utólag szereltek fel a Chiron DataLine szoftverrel. Mindehhez 2016 februárjában egy ezekkel azonos felépítésű gép érkezett, amelyre már gyárilag telepítették a programot.

A karbantartás e-mailes értesítés alapján avatkozik be, ha valahol probléma merül fel (forrás: Rolatast)
A karbantartás e-mailes értesítés alapján avatkozik be, ha valahol probléma merül fel (forrás: Rolatast)

2016 júliusában egy további gép üzembe helyezésére kerül sor, és Schober szerint a DataLine alkalmazása a HAI üzemeiben szabvánnyá fog válni. „Ha minden másodperc számít, akkor a Chiron DataLine a legnagyobb mértékben alkalmas a sorozatgyártáshoz. Amint a folyamatban valami szabálytalan viselkedést vált ki, a szoftver segít az okok gyors felismerésében” – foglalta össze a program hasznosságát.

A járműgyártók és beszállítók nagyrészt viszonylag kis alkatrészeket rendelnek, amelyek éves darabszáma 5000 és 50 000 közé esik. Ezeket a három vertikális Chiron megmunkálóközponton gyártják (jellemző elemeik: NC-lengőfej, öttengelyes marócsomag, lengő üzemmódban pedig közbenső elválasztó fal). A HAI cégnél a DataLine alkalmazásával most a gyártási „hétköznapokban” is folyamatosan tudják javítani a gép termelékenységét.

Gondoskodik a kommunikációról

A Chironnál az utólagos telepítéseket irányító Stephan Störmer a következő módon jellemzi a programot: „A szoftver gondoskodik róla, hogy a megmunkálóközpont, a szerszámok, a nyers munkadarabok, a technológiai és mérőeszközök kommunikáljanak egymással. Ezzel biztosítható a gépállapot és a folyamat előrehaladásának valós idejű megjeleníthetősége minden olyan végeszközön, amely alkalmas egy böngésző használatára.

A meglévő berendezésekbe történő beépítéséhez mindössze egy kis méretű ipari PC-t kell beszerelni, és a vezérlőegységbe egy szoftvert kell telepíteni
A meglévő berendezésekbe történő beépítéséhez mindössze egy kis méretű ipari PC-t kell beszerelni, és a vezérlőegységbe egy szoftvert kell telepíteni

A szoftver kommunikálni tud a Siemens vezérlőegységeivel, mint például a HAI cégnél, valamint a Heidenhain és a Fanuc egységeivel is. Továbbá a legtöbb gépgyártó által kínált szerszámgépen is alkalmazni lehet. A rendszer kezelőfelületén több gép adatait is nyilván lehet tartani, ilyen módon egy vállalat a teljes gépparkját át tudja tekinteni. Az adatátvitel a cég belső intranethálózatán vagy internetes VPN-kapcsolaton keresztül történhet. A felhasználó számára előnyt jelent, hogy a DataLine kiértékelő funkciói segítenek az üzemkimaradások gyors felismerésében, azok tipizálásában vagy akár azok elkerülésében is oly módon, hogy a nem tipikus viselkedés hamarabb felismerhető.

Számos funkciót kínál

A DataLine központi eleme a termelékenységelemző program, amellyel az Overall Equipment Effectiveness, tehát a berendezés egészére kiterjedő hatékonyság mértékét lehet meghatározni. Az OEE egy meghatározott időre vonatkoztatva vizualizálja a gép használati időtartamát, a legyártott munkadarabok minőségét, kimutatja az állásidőket, és megnevezi azok okait. Azonban azt is megadja, hogy milyen a jónak minősülő alkatrészek viszonya az összes legyártott alkatrészhez képest, hogy a minőségi veszteségekért, a mérettartás hiányosságaiért, a nem megfelelő felületminőségekért, a szerszámok töréséért a nyers munkadarab felelős-e, vagy más okok idézik elő. (A számos funkcióról keretes részünk ad összefoglalást.)

A DataLine meglévő berendezésekbe történő beépítéséhez mindössze egy 180 mm×142 mm×48 mm méretű ipari PC-t kell beszerelni, és a vezérlés aktuális állapotának megfelelő szoftvert kell telepíteni.

A Chiron DataLine áttekintése

A DataLine gép- és folyamatdiagnosztikai platform a következő funkciókat, illetve az ezekkel kapcsolatos megjelenítéseket kínálja:

  • Production Overview (gyártásáttekintés): szabadon megadható időtartamra vonatkoztatott gépállapot.
  • OEE-jelzőszámok: a gép szabadon definiálható időtartamra vonatkoztatott termelékenysége/időkihasználása.
  • Parts Overview (munkadarabok áttekintése): NC-programra és időtartamra vonatkoztatott legyártott darabszám; a gyártási időtartam monitorozása.
  • Machine Live (aktuális gépadatok): az aktuális folyamat a programmal, a gépstátus a szerszámmal, az NC-mondat és a mondat száma, a műveleti üzemmód és az előtolásérték.
  • NC-Logger (NC-naplózó): feljegyzi a program módosításait, mentés funkció.
  • Alarm Assistant (riasztások asszisztense): az aktuális hibajelzéseket mutatja az okokkal, azok hatásaival és a megszüntetési javaslatokkal együtt.
  • Alarm Monitor (riasztási monitor): a riasztások 10-es listája, gyakorisága és időtartama.
  • Maintenance Assistant (karbantartási asszisztens): a soron következő karbantartásig hátralévő idő; futási idő és teljesítmény kijelzése.
  • Spindle Monitor (orsómonitorozás): a főorsó kihasználtsága a fordulatszám-tartományokkal.
(forrás: Rolatast/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés