Megmunkálás

Egy retrofiten átesett megmunkálóközpont

Az ezredik gép leszállítása újabb mérföldkövet jelentett a CMS GmbH-nak. Ügyfele számára ez már – a modernizációt is beleértve – az ötödik retrofitmegrendelést jelentette. Jó oka van megbízni a gépek újjávarázsolásában: a CMS műhelyében való „feltöltődés” után a gépek hatékonysága 20 százalékkal jobbnak bizonyult még a vadonatúj állapotnál is.

hirdetés

A németországi székhelyű CMS GmbH a kiváló minőségű Chiron, Stama és Scherer szerszámgépek felújítására és korszerűsítésére specializálódott. A cégcsoport tagjaként a CMS minden műszaki információhoz hozzáfér, amelyhez a gépgyártó is – aminek alapvető szerepe van abban, hogy az átvizsgált és korszerűsített gép teljes mértékben megfelel egy új gép technikai paramétereinek, egészen a teljes körű felhasználói dokumentációig. A vezérléstechnika igény szerint végzett korszerűsítése után a CMS által modernizált gépek még a gyári csomagolásban érkezett szerszámgépeknél is hatékonyabbak – köszönhetően a jelenlegi CNC CPU-k nagyobb feldolgozási teljesítményének.

Kiválóan hasznosuló beruházás

2018 februárja különleges okot adott az ünneplésre. Rui Böninger, a CMS GmbH ügyvezető igazgatója az ezredik felújított gépet adta át a Leiber-Poland Sp. z o.o. vállalatnak. A CMS ezzel immár az ötödik sikeres felújítási és modernizációs projektet zárta le a Leiber számára. A hangulatot az sem tudta elrontani, hogy a külön erre az alkalomra készített ajándék ezúttal csak fényképen lehetett jelen: az ezredik CMS-gép lézeres 3D-grafikájával díszített üvegkocka elveszett a nemzetközi légi forgalom poggyászlogisztikájának dzsungelében…

Az ezredik gép lézeres 3D-grafikájával ellátott és ideiglenesen elveszett üvegkocka végül előkerült, és eljutott a Chiron ügyfeléhez (forrás: Rolatast)
Az ezredik gép lézeres 3D-grafikájával ellátott és ideiglenesen elveszett üvegkocka végül előkerült, és eljutott a Chiron ügyfeléhez (forrás: Rolatast)

Az elégedettség legfőbb oka a retrofitprojekt kitűnő költség-haszon aránya volt. A nagy teljesítményű és precíz Chiron FZ18W megmunkálóközpont újjáépítésével az eredeti beruházás sok éven át gyümölcsözőnek bizonyul a megrendelő számára. Egy új beszerzéstől eltérően a meglévő gépágy, a perifériák, a lineáris vezetékek, a gyártósori integráció, a munkadarab- és szerszámlogisztika továbbra is változatlanul használható.

Szimuláció előzi meg

Az, hogy milyen termelékenységi előnyök várhatók az egyes gépek esetében, és hogy megéri-e vállalni egy modernizáció költségét, a CMS a projekt előtt a meglévő részprogramok alapján egy szimulációban vizsgálja meg. A Leiber cég könnyűszerkezetes alkatrészeket gyárt az FZ18W megmunkálóközponton, elsősorban alumíniumból. Az új részegységekkel a modernizáció 20 százalékos termelékenységnövekedést hozott. Az eredmény: a Leiber ma négy felújított és korszerűsített Chiron megmunkálóközponttal rendelkezik, ugyanakkora áteresztőképesség mellett, mint korábban öt gépe esetében. A felszabadult kapacitással a gyártó cég az aktuális piaci lehetőségekre képes rugalmasan reagálni – ezáltal hidalták át például a modernizálás miatt a termelésből ideiglenesen kivont hatodik gép kiesését.

(forrás: Rolatast/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés