Műszaki diagnosztika

Digitális USB-mikroszkóp

A készülék az elmúlt 10 évben jelent meg, és vált az egyik legszélesebb körben használt vizuális vizsgálóeszközzé az iparban. Ezt a rövid idő alatt bekövetkező dinamikus fejlődést a mobil-, illetve az okostelefonok elterjedéséhez lehet hasonlítani.

hirdetés

A különböző minőségbiztosítási és anyagvizsgálati eljárások közül a szemrevételezés vagy vizuális vizsgálat a legrégebbi és leggyakrabban használt módszer. Gyakran ez az első vizsgálat, amelyet aztán más, kiegészítő eljárás követ. A vizuális vizsgálat egyszerű változata a fénymikroszkópos ellenőrzés. A „klasszikus” fénymikroszkópon kívül ma már a mikroszkópok széles választéka (metallográfiai, elektron-, digitális stb.) áll rendelkezésre a különböző vizsgálatok elvégzésére. Minden mikroszkópfajtát gyakorlatilag „célszerszámként” használhatunk annak ellenére, hogy együttes használatuk esetén gyakran hasonló végeredményt képesek adni. Mégis elmondható, hogy egy adott vizsgálathoz mindig van egy arra leginkább alkalmas mikroszkópos technika.

Egy vállalkozás gazdasági szempontjait is figyelembe véve az optimális válasz már jóval árnyaltabb. A műszaki és a gazdasági szempontok általában különböznek, és eltérő megoldást tartanak indokoltnak – ez teljesen érthető. Az eszközvásárláskor fontos szempont lehet az üzembiztonság, a megtérülés, a kihasználtság, a sokrétű univerzális felhasználhatóság, az egyszerű, minimális oktatást igénylő használat, illetve a kis szerviz- és üzemeltetési költségek.

Munkadarab vizsgálata Dino-Lite digitális mikroszkóppal (forrás: Jupiter Tech)
Munkadarab vizsgálata Dino-Lite digitális mikroszkóppal (forrás: Jupiter Tech)

Ha a gazdaságilag és műszakilag indokolt közös tényezőket vizsgáljuk, akkor a számítógéphez USB-porton keresztül közvetlenül csatlakoztatható digitális mikroszkóp igen kedvező megoldást kínálhat. A készülék az elmúlt 10 évben jelent meg, és vált az egyik legszélesebb körben használt vizuális vizsgálóeszközzé az iparban. Ezt a rövid idő alatt bekövetkező dinamikus fejlődést a mobil-, illetve az okostelefonok elterjedéséhez lehet hasonlítani.

Néhány hasonlóság, amely a sikerhez vezetett: * olyan termékelőnyök, amelyek könnyen értelmezhetők és realizálhatók (kényelmes és egyszerű használat, költségmegtakarítás) * széles kör számára elérhető/megfizethető * az igényektől függően egyszerű és professzionális szinten is használható, testreszabható * különböző adapterkiegészítőkkel (boroszkóp, UV- és infrafényforrások) használható, hogy különleges előnyöket nyújtson, amely megoldás más eszközökkel költségesebben lenne kivitelezhető, vagy több eszköz együttes használatával lenne megvalósítható * PC-hez és tévéhez csatlakoztatható * mobilis * az információk és adatok gyors cseréjét segíti * terméktámogatást és problémamegoldást nyújt * indirekt vizualizáló eszköz * kényelmes és ergonomikus megfigyelést tesz lehetővé, akár nehezen elérhető helyeken is * további szoftverekkel használható * a kereskedelemben megtalálható márkák a legegyszerűbb és legmagasabb szintű igényeket is lefedik (a Dino-Lite, a digitális USB-mikroszkópok feltalálója domináns a professzionális termékek piacán) * a vállalati és a magánszférában egyaránt termékelőnyökkel rendelkezik.

Mit nyújt a felhasználó számára?

A Dino-Lite digitális mikroszkóp, amely hazánkban elérhető a Jupiter Tech Kft. kínálatában, kiváló minőségű képalkotó és optikai eszköz funkciógazdag szoftverrel és fejlett hardvermegoldásokkal. Az automatikus nagyítási-leolvasási funkció segítségével másodpercek alatt végezhető el egy kalibrált mérés, akár 0,01 mm-es pontossággal. Az eszköz funkciókban gazdag megoldást nyújt a mikroszkópos vizsgálatokhoz maximum 900-szoros optikai nagyítással és 5 megapixeles felbontással. A nagy munkatávolságú modellek 10-140-szeres, a kis munkatávolságúak pedig 20-220-szoros nagyítással lefedik a minőség-ellenőrzés általános igényeit. A speciális digitális USB-mikroszkópok 400-, 500-, illetve akár 900-szoros optikai nagyítást is elérhetővé tesznek (széles a nagyítási tartomány).

Az automatikus nagyítás-leolvasás és a kiterjesztett mélységélesség funkció még rugalmasabb vizsgálatra nyújt lehetőséget, illetve speciális és általános mérési feladatok egyaránt egyszerűen elvégezhetők. A polarizáció változtatható a fényes tükröződő felületek vizsgálatát segítve. Fontos jellemző a nagy sebességű (60 fps) élőkép-ábrázolás. Többféle csatlakozási lehetőség (USB, TV vagy VGA), valamint speciális megvilágítások, mint például UV vagy infravörös, érhetők el. Állványok és más kiegészítők teszik teljessé a felhasználást a hivatásos és a magánfelhasználók számára.

A mikroszkópos képek feldolgozása a DinoCapture szoftverrel
A mikroszkópos képek feldolgozása a DinoCapture szoftverrel

Megoldott az automata rendszerekbe való rendszer-integráció, amelynek segítségével az egyes részegységeket olyan rendszerré lehet alakítani, amely biztosítja az egyes elemek együttműködését. A megfigyelés nagy nagyítással gyakran a legfontosabb összetevő a vizuális automatikus ellenőrzésekhez vagy elemzésekhez. A felsorolt előnyöknek köszönhetően az eszközt sok ezer cég és szakember használja világszerte.

Milyen területeken használható?

A digitális USB-mikroszkópok tipikus alkalmazási területei:

  • Autóipar, fémipar, elektronika, bűnügyi technika, csomagolás, nyomda, könnyűipar, orvosi, biológiai területek stb.
  • Szinte bárhol, ahol gyors, megbízható és dokumentálható eredményekre van szükség.
  • Ipari és laborkörnyezetben, oktatásban integrált vagy egyedi rendszerekben, összehasonlításra vagy önálló vizsgálatokra.
Csikos Zoltán, Jupiter Tech Kft.
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés