hirdetés

Gyártásautomatizálás

Csatlakozók szerelő, ellenőrző és csomagoló automatája

Az IMS Connector Systems Kft. a Festo mérnöki támogatásával és az alkalmazáshoz illeszkedő elektromos hajtásaival készítette el gyors és nagy pontosságú összeszerelő automatáját, amelynek fő célja a hatékonyság fokozása volt. A berendezéssel 2015-ben a cég nyerte el a Solid Edge Vándorkupát.

hirdetés

Az IMS Connector Systems (CS) Kft. a telekommunikációs infrastruktúrákban, a mérési és az orvosi műszerekben, valamint az autóiparban használt nagyfrekvenciás csatlakozók és kábelek tervezésére és gyártására specializálódott nemzetközi cégcsoport tagja. Széles termékkínálatát a legkülönbözőbb alkalmazásokban hasznosítják. Sikerük egyik kulcsa a legmodernebb módszerek és technológiák alkalmazása.

Amikor az IMS CS soproni csapata 2013-ban lehetőséget kapott az anyacégtől, hogy kifejlesszen egy új projekt sorozatgyártásához szükséges összeszerelő automatát, bíztak benne, hogy a sikeres megvalósítás után újabb, még összetettebb feladatokat végző alkalmazások tervezését és összeszerelését is rájuk bízzák. Nem kellett sokáig várniuk, 2014-ben elkezdhették tervezni az SMBA-csatlakozók gyártását szolgáló szerelő, ellenőrző és csomagoló automatát.

Külső koszorús körasztal 12 állomással precíziós munkafolyamatokra (forrás: Festo)
Külső koszorús körasztal 12 állomással precíziós munkafolyamatokra (forrás: Festo)

Az új projekt kihívását az jelentette, hogy a kiváló minőségű, apró alkatrészek előállításához gyors és nagy pontosságú automata összeszerelő gép szükséges a hatékonyság fokozása érdekében. Itt találkoztak ismét az IMS CS igényei a Festo megoldásaival.

Feladat, elvárások, megvalósítás

A feladatkitűzés szerint a cél a FAKRA-szabványú, nyomtatott áramkörbe szerelhető, derékszögű, színkódolt, SMBA-csatlakozók szerelése, minőségi ellenőrzése és csomagolása volt, a munkaállomások lehetőségek szerinti egységesítésével. Az elvárt ciklusidő 5 s, a tervezett éves gyártási darabszám pedig 5 millió.

A megvalósított gép fő eleme tulajdonképpen egy külső koszorús körasztal, mely 12 állomáson precíziós szerelési és préselési folyamatokat hajt végre. A munkadarabok mozgatása és pozicionálása elektromos servo- és servo-light hajtásokkal történik.

Az alkatrészek szerelőfolyamathoz történő adagolása rezgődobos megoldással folyik, és a kész apró csatlakozókat külső szeparált csomagolóegységhez továbbítják egy átadópályán keresztül. A felhasznált főbb Festo-elemek a következők voltak: * 12 EGSL elektromos szánegység servo-light motorral manipulációs mozgatáshoz * egy DNCE elektromos henger servo-light motorral az alkatrész pozícióba préseléséhez * egy ELGR fogasszíjas hajtás servo-light motorral az alkatrész továbbítására a csomagolóegységhez * 14 CMMO-ST motorvezérlő * egy kompakt CECC PLC Modbus TCP-kommunikációval.

Az automatát az SMBA-csatlakozók gyártására fejlesztették ki
Az automatát az SMBA-csatlakozók gyártására fejlesztették ki

A legkiélezettebb munkafázisok a kamerás méréssel kombinált összeszerelési és csomagolási folyamatok voltak, ahol egy ciklus alatt kellett a kamera elé helyezni az alkatrészt, majd a helyére illeszteni azt.

A sikeres projekt egyik kulcsa, hogy az IMS CS fejlesztőcsapata és a Festo Kft. műszaki tanácsadói a megoldandó feladat kidolgozásának kezdeti fázisától együttműködtek, megosztották egymással a berendezéssel kapcsolatos műszaki igényeket és tapasztalatokat, így a Festo mérnökei a feladathoz pontosan illeszkedő, optimális és gazdaságos megoldási lehetőségeket tudtak javasolni az IMS CS fejlesztőinek.

(forrás: Festo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés