hirdetés

Gépgyártás

Lehet robot is az új lakáj

A humán anatómia ihlette azt a németországi fejlesztésű robotkomornyikot, amelynek elsődleges rendeltetése, hogy az emberek hétköznapjait kényelmesebbé tegye.

hirdetés

A már 1990 óta innovatív segédrobotokat (is) fejlesztő gyártástechnológiai és automatizálási Fraunhofer-intézet (Franuhofer-IPA) megalkotta legújabb modelljét, a Care-O-bot 4-et.

A mindennapos, házkörüli használatra szánt, sokoldalú android különlegessége többek között moduláris felépítésében rejlik. A humanoid masina részei a csípő és a nyak környékén szabadalmaztatott, gömb alakú ízületekkel illeszkednek, amelyek mentén lavírozva a gép akkor sem borul fel, ha éppen terhet cipel a kezében. A hasonló elven működő karízületekért a Schunk Powerball ERB nevű, gömb alakú moduljai a felelősek, sőt, innovatív, egyujjas kialakítású, robotikus kézfejével a Care-O-bot 4 akár még markolásra is képes.

Care-O-bot 4 (Fotó: gizmag)
Care-O-bot 4 (Fotó: gizmag)

Az elemek cserélhetősége miatt mindig a célunknak ideális architektúrájú robotot állíthatjuk össze: ha italt szolgálnánk fel, a Care-O-bot egyik keze akár egy tálcára is lecserélhető, de a gép mobil talapzatát igény esetén tálalókocsinak is felhasználhatjuk. A Care-O-bot egyedi alkalmazási területeinek egyébként csak a képzeletünk szab határt: a segítőkész, emberszabású eszköz múzeumi vagy repülőtéri mozgó információs központként, illetve otthoni és irodai „begyűjtő/kézbesítő platformként” egyaránt hasznosnak bizonyulhat, továbbá szükség esetén akár veszélyes helyzetekben is jó szolgálatot tehet nekünk.

(forrás: www.idw-online.de)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés