Megmunkálás

Bombasztikus vágásminőség alumíniumnál és műanyagoknál

Az alumínium és a műanyag darabolásának különleges követelményei vannak. Mindkét anyag nagyon érzékenyen reagál még a legkisebb megmunkálási hibákra is, pedig a darabolással szemben alapelvárás a nagyfokú gazdaságosság precíz fűrészelési teljesítménnyel és hosszú szerszámélettartammal társítva.

hirdetés

Az AKE az alumínium és a műanyagok vágása jelentette igényes környezethez speciális körfűrészlapot kínál, amelynek különleges tulajdonságai igazolják a Bombastic elnevezést. A termék minőségi jellemzőinek egyértelműsítésére a gyártó egy összehasonlító tesztet végzett el, és ezzel a felhasználók és a döntéshozók kezébe világos kritériumokat ad, amelyek segítségével megbízható módon a számukra leggazdaságosabb döntést tudják meghozni.

Műanyagok vágása

A Bombastic külön termékvonallal rendelkezik a műanyagok megmunkálásához. Ez a termékcsalád különösen a termoplasztikus anyagok, mint a polikarbonát (PC) vagy a polimetil-metakrilát (PMMA, akrilüveg) darabolásánál vált be, amelyek nehezen forgácsolható, extrém módon abrazív anyagok. A hőre való érzékenység miatt a műanyagok a fűrészelés során összeragadásra hajlamosak. Ezenkívül a lapok többnyire nagyon vékonyak. Mindezek ellenére a piac elvárása a darabolás során a készre vágott minőség.

Bombastic fűrészlap (forrás: AKE)
Bombastic fűrészlap (forrás: AKE)
Az AKE a kihívásoknak alkalmas fűrészlap-kialakítással tesz eleget, az A és C típusú fűrészlapok alkalmazásával. Az A típust a vékony falú termoplasztikus anyagokhoz, csekélyebb szakítószilárdsághoz (maximum 50–60 N/mm2) állították elő. Az alkalmazott fogtípus a váltófog (WS), amelyet keményfémből alakítanak ki volfrámkarbiddal (HW). A C típus több mint 50 N/mm2 szakítószilárdsághoz, csoportos vágáshoz alkalmas. A fogak elrendezése trapéz-trapéz (TT), és ugyanúgy keményfémből készülnek volfrámkarbiddal (HW). Mindkét fűrésztípust mechanikus előtoláshoz szánják. A hőt a forgács vezeti el, így mindenfajta összeragadás elkerülhető. A vékony vágású fűrészlapok csak egy egészen minimális vágási hézagot eredményeznek, és ezáltal maximális anyagkihozatalt kínálnak. Ez természetesen pozitív hatással van a gép energiahatékonyságára, mivel a szerszám kisebb gépteljesítményt követel meg. A fűrészelési folyamat a Bombastic fűrészlappal minimális kenéssel kivitelezhető, ami ugyanúgy közvetlenül a vágási minőségre van hatással. Az AKE a fűrészlapot speciális, a gépgyártókhoz igazított verziókban kínálja. A számos igazítás, hozzáillesztés eredménye a kiszakadásoktól mentes kilépő él és utólagos megmunkálást nem igénylő vágási felszín.

Darabolás alumínium esetén

A Bombastic alumínium darabolására szánt termékvonalát speciálisan NE-fémek (nem vastartalmú fémek) vágására tervezték, és ezen a területen jelentős megtakarítást eredményez felhasználói számára. Különösen az alumíniumprofilok darabolásánál mutatkoznak meg a fűrészlap erősségei azáltal, hogy az egyébként szokásos sorjázás megszűnik. A profilok esetén a szegélyező vágások készre vágási minőségben valósulnak meg. A termék valamennyi alumíniumötvözethez alkalmazható még akkor is, ha az ötvözet eloxált; valamint színesfémek esetén is felhasználható 10 mm falvastagságig.

A fűrészlap darabolási művelet közben
A fűrészlap darabolási művelet közben

A D típusú Bombastic fűrészlap foggeometriája trapéz-egyenes (FT), amely fűrészfogak keményfémből készülnek volfrámkarbiddal (HW). Ezt a fűrészlapot is mechanikus előtoláshoz alakították ki. Az optimális vágás a speciálisan élezett foggeometria és az ebből következő rezgésszegénység által jön létre, ami hosszabb életciklust engedélyez. A gazdaságossághoz további előnyként társul a sorjaszegény vágás és a munkadarabon való gyorsabb áthaladás.

Összehasonlító vizsgálatok

Mi alapján ismerhetők fel a Bombastic minőségi jellemvonásai a vélhetően azonos módon specializált fűrészlapokkal összehasonlítva? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához az AKE egy másik gyártó fűrészlapjait vizsgálta meg, amelyeket éppúgy precíziós szerszámokként adtak ki NE-fémek és műanyagok minőségi készre vágásához.

Vágási minták alumínium munkadarabokon
Vágási minták alumínium munkadarabokon

Élezés az üzemből Egy szokásos nagyítóüveggel a fűrészek fogaira vetett pillantás mutatta meg az első eltéréseket. Az idegen termék fogainak oldalán barázdák láthatók, amelyeket a gyártási folyamat során az élezésnél alkalmazott túl nagy előtolás okoz. Ezáltal a gyártó időt takarít meg az előállítás során, amely a terméket olcsóbbá teszi. A kevésbé éles fog azonban rossz vágási minőséget okoz, és a fűrészlap élettartama is lerövidül. A versenytárs alumínium vágásához kialakított fűrészlapja esetén a fogak élei már a felhasználást megelőzően is lekerekítettek voltak.

A Bombasticnál ilyen hibák nem lelhetők fel. Még a kedvezőbb árú szériák, mint az AKE Blueline is jobb élezési képet mutatnak, mint a versenytárs fűrészlapja. A Bombastic fűrészlapok fogainak élezése kis előtolás mellett nagyobb időráfordítással történik. Barázdák nem észlelhetők, a fogak tisztára vannak csiszolva. A vásárlói így hosszú élettartammal és a legjobb vágási minőséggel számolhatnak.

Kiváló vágási eredmény alumíniumprofil esetében
Kiváló vágási eredmény alumíniumprofil esetében

A fizika és a fűrészlapok A következő világos eltérés a fűrészlapok között a fizikai koncepcióban található. A versenytárs alumíniumdaraboláshoz szánt terméke 300 mm átmérőnél 60 foggal rendelkezik. Annak érdekében azonban, hogy az alumínium darabolásánál jó vágási minőséget érjünk el, sok fogra van szükség. Az alumíniumvágáshoz előállított Bombastic fűrészlap 96 fogú. A műanyag vágásához ezzel ellentétben kevesebb fog kell, mivel ezek a többszörös súrlódás által (például akrilüveg esetén) megolvasztják az anyagot. A versenytárs érthetetlen módon a műanyag vágására szánt fűrészlapot 96 foggal alakította ki, míg az AKE terméke 60 foggal gondoskodik a kiváló minőségről.

Nincs átlátás? Egy egyszerű teszt a következőket mutatja: ha egy akrilüveg tömböt a más gyártótól származó fűrészlappal vágunk el, és megpróbálunk a vágási él oldalán a tömbön átnézni, akkor minden homályosan jelenik meg. Ha ugyanezt a látási tesztet az AKE Bombastic esetén végezzük el, akkor a részletek világosan felismerhetők: a vágási felület egy polírozott lapéval azonos.

Teljes átlátszóság (jobbra), ellentétben a versenytárssal való vágással
Teljes átlátszóság (jobbra), ellentétben a versenytárssal való vágással

Nagyítóval az élen Egy tipikus ablakprofilt vágtunk el mindkét gyártó alumínium darabolásához szánt fűrészlapjával. Az első szemrevételezés a versenytársnál kivehető sorjaképződést mutatott. A Bombastic ezzel ellentétben pontos és éles élet hagyott maga után. Amikor a vágási felületet ismét megnéztük nagyítóval, akkor azt láttuk, hogy a vágási felület a versenytárs esetén nem volt olyan sima és egyenletes, mint a Bombastic fűrészlappal történő vágáskor. Egyértelmű a sorjaképződés, míg ez az AKE termékénél nem lelhető fel.

Összegezve elmondható, hogy valamennyi különleges tulajdonság, amellyel az AKE a Bombastic fűrészlapot ellátta, hiányzik a versenytársnál. Az utóbbinál csak részben áll rendelkezésre a Bombastic által biztosított vágás, bár a beszerzési költsége alacsonyabb. Ez a plusz azonban folyamatos üzem esetén kiegyenlítődik, és mínuszba megy át, ha üzemgazdasági szempontból pontosan határozzuk meg az összköltséget. A hosszabb élettartammal, a nagyobb teljesítménnyel és a jobb vágási minőséggel a Bombastic kevesebb állásidőt, alacsonyabb utómunkálati időket és ezáltal magasabb hozamot kínál – azaz valóban egy bombasztikusan jó fűrészlap.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés