Védelem

Biztonságtechnika IO-Linkre és Profisafe-re alapozva

A Balluff Safety over IO-Link-megoldása az első olyan rendszer, amely integráltan tartalmazza a Profisafe-en alapuló IO-Link biztonságtechnikai koncepciót.  

hirdetés

Egy összeszerelő és ellenőrző rendszerrel a SIM és a Balluff cég egy rendezvényen közösen demonstrálta, hogy mit jelent az ipar 4.0 a gyakorlatban: standard alkatrészek intelligens összekapcsolása, nagy teljesítményű kommunikációra képes hagyományos és modern szállító- és anyagmozgató rendszerek, biztonságtechnikai és vezérlési technológia. A Balluff Safety over IO-Link- (biztonságtechnika IO-Linken keresztüli) rendszere az első könnyen telepíthető és régebbi rendszerek felújításakor is könnyen bevezethető, IO-Linken alapuló biztonságtechnikai megoldás a piacon. A koncepció a bevált IO-Link szabványon és a Profisafe buszrendszeren alapul. 

A SIM és a Balluff egy, a gyártósorokba beilleszthető, közösen kifejlesztett automatikus, 3,15 m×1,65 m×2,25 m méretű körasztalos gépet mutatott be annak szemléltetésére, hogy az innovatív és termelékeny berendezések gyártásában megszerzett műszaki know-how-juk alkalmazásával hogyan valósítanak meg egyedi igényeknek megfelelő berendezéseket. A két együttműködő partner egy „átlátszó” demórendszer példáját használta fel arra, hogy bemutassa, hogy a különböző szabványos alkatrészeket, technológiákat, termelési folyamatokat és hajtási koncepciókat hogyan lehet optimálisan összekapcsolni egymással. A példában szereplő többlépéses dobozkezelő rendszer hagyományos meghajtó- és excenterrendszert alkalmaz modern lineáris szállítórendszerrel, pneumatikus és elektromos hajtásokkal, megfogó-, lenyomó-, szállító-, kamera-, szétválasztó és osztályozórendszerekkel együtt.

Technológiák intelligens kombinációja

„Fel akartuk használni ezt a bemutatót arra, hogy érzékeltessük a megfelelő technológiák erősségeit, és azt, hogy hogyan lehet gazdaságos gyártási megoldásokat létrehozni az ügyfélkövetelményekből kiindulva a különböző technológiák intelligens kombinációjával” – mondta Stephan Dornieden, az SIM Automation elektronikus tervezésért felelős igazgatója. A heilbadi SIM Automation GmbH évtizedek óta egyedi, vevőspecifikus teljes megoldások kifejlesztésére és gyártására szakosodott. Ez magában foglalja a folyamatfejlesztést, a projekttervezést és a használatra kész berendezésegységek megépítését, valamint a rendszerek kezelését, tesztelését és ellenőrzését a legmodernebb gyártási és vizsgálati technológiák használatával, beleértve a cég saját adagolási és osztályozási eljárásait is. Az automatizálás területén a vállalat sok éve a Balluff termékeire és automatizálási ismereteire támaszkodik.

A SIM gyártmányú összeszerelő és ellenőrző rendszer a kezelőegységgel (jobbra fent) és a központi egységgel (balra lent) (forrás: Balluff)
A SIM gyártmányú összeszerelő és ellenőrző rendszer a kezelőegységgel (jobbra fent) és a központi egységgel (balra lent) (forrás: Balluff)

A központi szállítóegység mechatronikai lineáris szállítórendszer. A belépési ponton egy adagoló egyenként ráemeli a dobozokat a szállítószalagra. A Balluff által gyártott kameraalapú objektumérzékelő rendszer ellenőrzi a dobozok pozícióját. Ha a fedél lefelé néz, belép egy pneumatikus megfogóegység, és 180o-kal elforgatja a dobozt. A lineáris szállítórendszer első állomásán négy munkadarab mozog a megfelelő pozícióba, és egy motorhajtású érzékelőeszköz ellenőrzi, hogy azok üresek-e.

Egy excenter által hajtott anyagmozgató rendszer szívókorongos megfogóelemeket alkalmazva emeli be a dobozokat a ciklusba, és teszi azokat a készenlétben levő munkadarab-szállító egységekbe. A következő állomáson egy szervoelektromos TOX prés a dobozokra nyomja a fedelet, a következő anyagmozgató egység pedig gondoskodik a dobozok gyors mechanikus/elektronikus elfordításáról. Egy másik excenterhajtású rendszer működteti a nyomtatóalkalmazást a következő munkaállomáson; ez Balluff kamerarendszert használ a megfelelő verzió ellenőrzéséhez. A lineáris szállítórendszer végén a munkadarabtartókat – amelyeket szintén egy Balluff gyártmányú kamerarendszer figyel – szervoelektromos megfogóelemek négyes sorokba rendezik, eltávolítják a dobozokat, és visszajuttatják azokat az tartályba. Ezután újraindul a bemutatóciklus.

Konstrukció IO-Linken alapulva

Szembetűnő, hogy mennyire tiszta és rendezett a gép és a vezérlőszekrény környezete. A rendszer konstrukciója legnagyobbrészt az IO-Linken alapul. Ez az IEC 61131-9 tanúsítvánnyal rendelkező pont-pont csatolás korlátlan adatcserét és széles körű funkcionalitást biztosít a buszszint alatt. A csatlakoztatott aktuátorokat és szenzorokat azonos típusú, szabványos M12-es kábel köti össze.

A Balluff Safety over IO-Link-rendszere az IO-Link-filozófia logikus kiterjesztése; felhasználja az IO-Link és a Profisafe alapvető előnyeit a biztonságtechnikai szempontból releváns jelek esetében is. Hasonlóan az IO-Linkhez, a Safety over IO-Linket is jellemzik az alábbiak: egyszerű rendszerkonstrukció, idő- és költségtakarékos kábelezés, minimális térigény a vezérlőszekrényben és lean rendszerkoncepciók. A teljes rendszer funkcionalitása változatlan marad, a biztonságtechnika többé-kevésbé egy kiegészítés. A Safety over IO-Link-alkalmazásokkal gyorsan és egyszerűen lehet alkalmazkodni a változó igényekhez.

A Balluff gyártmányú IO-Link-master, szenzorhubok és biztonságtechnikai I/O-modulok (sárga) a szerelőszint fölött a tiszta és biztonságos feltételek érdekében
A Balluff gyártmányú IO-Link-master, szenzorhubok és biztonságtechnikai I/O-modulok (sárga) a szerelőszint fölött a tiszta és biztonságos feltételek érdekében

A Balluff által gyártott biztonságtechnikai alkatrészek és a más gyártóktól származó biztonságtechnikai eszközök is könnyen csatlakoztathatók az M12-es szabványos kábelt használó, újonnan kifejlesztett biztonságtechnikai I/O-modulhoz (két sárga biztonságtechnikai elosztó, azaz hub a rendszer felső részén). E-stop gombok, mágneses ajtóreteszelő eszközök, valamint a Balluff által gyártott, a beavatkozást megakadályozó fényrácsok gondoskodnak a biztonságról a bemutatórendszerben. De még olyan standard alkatrészek, mint a bináris érzékelők is összeköthetők az új biztonságtechnikai I/O-modulban; ezzel a megoldással nem kell külön hubot alkalmazni. Mindkét biztonságtechnikai hub csatlakozik az IO-Link központi számítógéphez, amely szintén a rendszer fölött kerül telepítésre.

A biztonságtechnikai szempontból releváns adatok kezelése biztonságosan és egyszerűen történik: a Safety over IO-Link a Profisafe elemeit használja. Az IO-Link központi számítógép továbbra is egy nem biztonságtechnikai jellegű standard eszköz marad, és egy „fekete csatornának” kell tekinteni: a továbbított adatok a központi számítógépen áthaladva biztonságosan és érintetlenül jutnak el a vezérlőszintre, és csak ott kerülnek kicsomagolásra. A végső programozás a vezérlőegység felhasználói felületén történik drag-and-drop módszerrel.

Jelentős hozzáadott érték

Az egyetlen rendszerben levő automatizálási és biztonságtechnikai technológia lehetővé teszi gazdaságos és termelékenyebb rendszerkoncepciók kifejlesztését. „Összekapcsolt gyártási és összeszerelési műveletek esetében a hatékonyság különösen fontos, ha optimális ár-teljesítmény arányt kell elérni nagy teljesítményű rendszerekben. Az IO-Linken keresztül megvalósított biztonságtechnikai megoldás számos előnyt hordoz a rendszerépítők és különösen a kezelők számára” – magyarázza Stephan Dornieden. Az IO-Linknek és a Safety over IO-Linknek köszönhetően minden nehézség nélkül telepíthető, megjeleníthető és dokumentálható a gép állapotának vizuális ábrázolása, az egyedi figyelmeztető értékek, a folyamatos ellenőrzés, a várható élettartam jelzése, a minőségbiztosítás és a teljes összeszerelési folyamat transzparens áttekintése. Ezek olyan funkciók, amelyek támogatják a teljesítőképességet, a megbízhatóságot és az áttekinthetőséget.

Az IO-Link Safety hubok és a biztonságtechnikai alkatrészek (sárga) ügyelnek a biztonságra
Az IO-Link Safety hubok és a biztonságtechnikai alkatrészek (sárga) ügyelnek a biztonságra

A Balluff Safety over IO-Link-rendszere kombinálja a biztonságtechnikai és az automatizálási funkciókat egy nagy teljesítményű teljes rendszerben, ami a legnagyobb funkcionalitást, munkabiztonságot és megbízhatóságot teszi lehetővé. A Safety over IO-Link-rendszerrel a PLe/SIL3 szintig terjedően érhető el a biztonságtechnikai követelmények teljesítése. A nagyfokú szabványosítás megtakarításokat eredményez a gép teljes életciklusa alatt. „Mivel jelentős hozzáadott értéket teremt, a Safety over IO-Link-rendszer mára integráns részévé vált a rendszerkoncepciónknak” – foglalja össze Stephan Dornieden.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés