hirdetés

Ipari robotok

Baxter, az együttműködő gyártórobot

Bár a robotok erősen foglalkoztatják az emberek képzeletét, a gyártási folyamatnak még mindig csak egy kis szeletét automatizálják gépekkel.

hirdetés

A robotok segítségével elvégezhető feladatok, mint például a súlyos gépalkatrészek felemelése, hegesztése és megmunkálása ugyanis számos veszélyforrást is jelenthet a humán munkatársakra. „Ha tovább akarunk lépni, más szemszögből kell megközelítenünk az automatizálás kérdését” – mondja Jim Lawton, a Rethink Robotics marketingigazgatója. Lawton bostoni székhelyű vállalata kidolgozott egy megoldást a problémára: megépítette Baxtert, az együttműködő robotot (más néven Cobotot), „aki” emberek között dolgozik.

A GE Healthcare Automatizálási Kiválósági Központja tavaly nyáron egy Cobot versenyt szervezett, amelyben a pályázóknak olyan piszkos, nehéz, veszélyes és unalmas munkafolyamatokat kellett találniuk, amelyeket a Baxterhez hasonló robotok tudnának végezni. „Azzal, hogy Baxter használatával az emberi munkavégzést méretezhető automatizálással egészítjük ki, felmentjük a gépkezelőket a stresszes, monoton munkafolyamatok végzése alól, és az így felszabadult munkaerő magasabb szintű feladatok végzésére is bevethető” – magyarázza Greg Heinz, a központ vezetője.

A Baxter pont az ilyen jellegű munkák végzésére alkalmas. A hagyományos gyártórobotoktól eltérően Baxter nemcsak mozgásalapú tanulásra képes, hanem gépi karjai az emberi kar „rugalmasságát” is utánozni tudják. E két tulajdonságnak köszönhetően Baxter felismeri karja pozícióját, és ennek megfelelően állítja be fogása erősségét.  „Ez a robot semmit sem rombol le működése közben” – mondja Lawton. Ha az egyik mozgó karja váratlan akadályba, például egy emberi kézbe ütközik, a gép azonnal megáll.

(forrás: GE/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés