Ipari nyomtatás

Az öntapadós címkéktől a tárgynyomtatásig

Manapság, ha a nyomtatás és az ipar szókapcsolat felmerül, mindenki a 3D-nyomtatásra gondol, pedig más digitális nyomtatógépek is nagyon hasznosak lehetnek a termeléssel foglalkozó ipari cégek számára. 

hirdetés

Ipari Nyomtatási Napot tartott a Nyomdaker november közepén, hogy bemutassa a gyártással foglalkozó cégek számára, milyen egyszerűen lehet a felületek direkt nyomtatásával új irányokat nyitni a termék-design fejlesztésben. Az is kiderült, hogy rendkívül egyszerűen integrálhatók a különböző síkágyas UV-LED-es nyomtatók a termelési folyamatokba. Az ipari érdeklődők megismerhettek egy új generációs nyomtató-vágógép családot, amely minden termelő vállalkozás számára képes megoldani a termékek címkézését, a figyelmeztető vagy logisztikai jelzések elkészítését, méghozzá házon belül.

Új fejlesztések az ipar számára

A Nyomdaker a japán Mimaki digitális nyomtatási megoldásainak kizárólagos forgalmazója és országos márkaszerviz-szolgáltatója Magyarországon. A reklámdekorációs piac vezető importőr-nagykereskedője egyúttal 10 éve kínál nyomtatókat ipari felhasználók számára is.

A CVJ-sorozatú gépek különböző méretekben, 75, 106, 136 és 161 cm-es szélességben érhetők el
A CVJ-sorozatú gépek különböző méretekben, 75, 106, 136 és 161 cm-es szélességben érhetők el

„Korábban ezek a gépek nem voltak annyira egyszerűek, mint ma, üzemeltetésük szakértelmet, képzett munkaerőt kívánt. A Mimaki vállalat fejlesztői azonban kiemelt figyelmet szántak az ipar felől érkező elvárásoknak. A gépek egyre több méretben jelennek meg, és a használatuk is végtelenül egyszerű lett. A gyártónál az elmúlt néhány évben olyan gépeket készítettek, amelyek könnyen, külön szakember alkalmazása nélkül integrálhatók a gyártási folyamatokba” – mondta Lehotkai Bence, a Nyomdaker Kft. nyomtatók és kivágó rendszerek üzletágának vezetője. Ma a világon számos vállalat használja ezeket a gépeket a kisvállalkozásoktól a világhírű nemzetközi nagyvállalatokig. Legyen szó gépgyártásról, elektromos készülékek gyártásáról, üvegiparról vagy bútorgyártásról, ügyfeleink megelégedéssel használják a gépeinket, és egyre kreatívabbak is. Mimaki nyomtatókkal világhírű órák számlapjait, gépek márkajelzéseit, információs címkéit, kezelőfelületeit, háztartási kisgépek burkolatait, fém-, műanyag, reklámajándékokat felületkezelnek.

Direkt nyomtatás mindenre – UV-LED-es nyomtatókkal

Az UV-LED-es nyomtatási technológia meghalad minden más felületnemesítési eljárást. A technológia lényege a fotóminőséget nyújtó, részletgazdag képalkotáson túl abban rejlik, hogy a festék szinte bármilyen felületen alkalmazható, hiszen a száradás nem hőhatás következtében megy végbe, hanem ultraviola fénysugár hatására azonnal köt a felületen. Ennek köszönhetően UV-LED-es nyomtatókkal közvetlenül lehet nyomtatni szinte bármilyen merev felületet: fémeket, műanyagokat, üveget, fát, betont, kőzetanyagokat. A megnyomtatni kívánt felületnek csupán sík felületűnek kell lennie. A ma még széles körben használt szita- és tamponnyomással szemben rendkívül részletgazdag nyomatokat lehet készíteni közvetlenül a termék felületére, amely száradási idő nélkül azonnal alkalmas a további munkákra vagy csomagolásra. A Mimaki UV-LED-es nyomtatóit az A3-as mérettől a 7,5 m2-es síkágyas gépig többféle méretben gyártja. A reklámajándéktól a nagy méretű táblák nyomtatásáig minden elvárásra van megoldás.

A sorozat minden eleme egyedi lehet

A digitális nyomtatás nagy előnye a hagyományos szitás és tamponos eljárásokhoz képest, hogy nem ütközik a sorozatgyártás korlátaiba. A gépek nemcsak az adatváltozókat kezelik, egyszerű, fennakadás nélküli megoldást kínálnak egyedi dizájnok kivitelezésére is. Nincs szerszám, a grafika a sorozatgyártás előnyei mellett is tetszés szerint variálható. Különösen jól jön ez akkor, ha a különböző megrendelők más elképzeléseit kell megvalósítani, vagy limitált kiadásokat gyártani. Megfordítva: sorozatgyártásban készülő termékből akár egyedi megjelenésű darabokat is lehet kínálni az ügyfelek számára.

A síkágyas UV_LED nyomtató nyomtatási felülete 2,5*1,3 m
A síkágyas UV_LED nyomtató nyomtatási felülete 2,5*1,3 m

Címkegyártás házon belül, egyszerűen

A Mimaki integrált oldószeres nyomtató-vágó gépeit kifejezetten színes címkék gyártására fejlesztették ki. Világszerte rengeteg termelő vállalkozás oldja meg házon belül a címkegyártást a Mimaki CJV-sorozat gépeivel. Az öntapadós márkajelzések, információs és figyelmeztető matricák, logisztikai jelzések mellett ezek a gépek tökéletesen nyomtatnak plakátokat, molinókat vagy az értékesítési helyeken displayekbe helyezhető nyomatokat is. „Több olyan ipari céget ismerünk, ahol már felismerték, nem feltétlenül éri meg külső partnerrel készíttetni a termékek öntapadós jelzéseit. Van, ahol az ipari titok védelme, van ahol a speciális igények miatt. Legtöbbször azonban egyszerűen azért használnak saját nyomtató-vágót, mert sokkal olcsóbb, és a minőségi, valamint ütemezési elvárásoknak jobban megfelel, mint máshol gyártani. A CJV-sorozatú gépek különböző méretekben, 75, 106, 136 és 161 cm-es szélességben érhetők el.
Lehotkai Bence szerint ipari viszonyok között csekély beruházással (és nagyon olcsó üzemeléssel) komoly versenyelőnyre lehet szert tenni a Mimaki digitális ipari nyomtatási megoldásaival.

Magas színvonalú, ügyfélcentrikus technikai támogatás

Természetesen a Nyomdaker nem csupán értékesíti a gépeket. Az országban egyedülálló felkészültségű technikai támogató csapattal áll az ügyfelek rendelkezésére. Munkatársaik rendszeresen kapnak képzést a Mimaki európai központjában, emellett a technikusok rengeteg tapasztalatot szereztek az évek során, amelyekkel nagyban hozzájárulnak a partnerek termelési hatékonyságához. Közreműködnek a célnak megfelelő megoldás kiválasztásánál, kulcsfontosságú szerepük van az integrációt megelőző tesztelés, a gépek telepítését követő képzés és az üzemelés beindítása során is.

Kárpáti György Kolos
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés